Na ozubnicovej trati pri Tisovci bude v lete jazdiť vlak pre turistov

19.6.2006 9:28 -po-

Na ozubnicovej trati pri Tisovci bude v lete jazdiť vlak pre turistov

Historický motorový vlak začína opäť po rokoch jazdiť na ozubnicovej železničnej trati medzi Tisovcom a Pohronskou Polhorou. Zatiaľ pôjde len o jazdy na požiadanie, v rámci letnej turistickej sezóny.

Motoráčik odštartoval novú sezónu svojou prvou jazdou už počas uplynulého víkendu, kedy prevážal návštevníkov Dní mesta Tisovec. Podľa primátora Petra Mináča jazdiť bude až do septembra, prevažne cez víkendy a na požiadanie organizovaných turistických skupín. O obnovu premávky na 16 kilometrov dlhej trati s výnimočným prevýšením až 51 promile sa už niekoľko rokov usilovalo Občianske združenie Zubačka. Prvú historickú jazdu zorganizovalo už vlani v novembri. Cestu motorovým vlakom absolvovali najmä tí, ktorí sa o oživenie prevádzky najviac zaslúžili.

K myšlienke obnovy historických jázd v Tisovci prispela pred časom návšteva železničiarskych nadšencov na obdobnej trati v rumunskom Sedmohradsku. Trať v Subcetate je síce kvôli zlému technickému stavu definitívne odsúdená k zániku, odpísané ale neboli parné lokomotívy. Dve z nich sa po dlhých rokovaniach podarilo nadšencom z Tisovca priviezť na Slovensko. Rušne sa opravujú vo Vrútkach. Ak všetko dobre pôjde, parná lokomotíva by mala na trati jazdiť už na budúci rok.

Podľa autorov projektu obnovy by trať mala slúžiť výlučne cestovnému ruchu. Zdroje na pokrytie vidia predovšetkým vo fondoch Európskej únie. Pre turistov je lákavé najmä okolie železnice. Sú tu lomené viadukty, tunely a samozrejme prekrásna príroda.Prvé vlaky na trati z Tisovca do P. Polhory jazdili už koncom 19. storočia. Ozubnicový systém, ktorý sa nachádza na jej časti, je v republike ojedinelý. Parným lokomotívam pomáhal na ceste ešte v 60. rokoch uplynulého storočia, kedy tadiaľto prevážali rudu do železiarne v Podbrezovej. Uplynulé desaťročia však znamenali postupný úpadok a následne i zrušenie trate.

Ozubnicový systém železníc vybudovaný ešte za monarchie, existuje len na štyroch miestach Európy. Prvú postavili v Rakúsku, druhú o niečo neskôr v Tisovci. Treťou v poradí bola ozubnica v českom Tanvalde a posledná v Subcetate. Niektoré z nich sú už ale technicky neobnoviteľné.

Už naplánované akcie na tento rok podľa kalendára ŽSR:

16. 06. 2006 Dni mesta
23. 09. 2006 Turistický pochod
17. 11. 2006 Výročie trate

Niečo z histórie

Zdokonalenie spojenia železiarní v Hronci a v Tisovci sa stalo predmetom rokovania uhorského parlamentu už v roku 1872, keď bol (v dňoch 12. a 15.3.) schválený zákonný článok č. X o výstavbe spojovacej železnice. Jej výstavbe zabránili najprv technické problémy (pri prechode pohoria medzi Malohontskou a Zvolenskou župou by bolo treba akceptovať stúpanie zäčšie ako 30 ‰), neskôr i hospodárska kríza 70. rokov.

Koncesia na výstavbu a prevádzku vhodnejšie trasovanej železnice bola vydaná až na základe zákonného článku č. XXIX/1895 nariadením MO č. 44498/95.VI.21 pre skupinu koncesionárov zastúpenú Gejzom Kubínyim, Pavlom Mendelom, Alexandrom Hoffmanom a Viliamom Quittnerom. Trať železnice vychádzala zo stanice MÁV v Podbrezovej a viedla do stanice MÁV v Tisovci (s odbočkou Bujakovo – železiarne Bujakovo). Trať bola vybudovaná v dvoch etapách: najskôr úsek Podbrezová – Pohronská Polhora a potom úsek Pohronská Polhora – Tisovec. Zvláštnosťou trate bolo, že v úseku Pohronská Polhora – Bánovo (Gömörvég) so stúpaním až 50 ‰ sa v dĺžke 15,777 km prvý krát v Uhorsku použil Abtov ozubnicový systém s oceľovými podvalmi Heindl a pomerne ťažký zvršok s koľajnicami 34,5 kg/m, dovoľujúci osové zaťaženie až 14 t.

Na 41,2 km dlhej trati Podbrezová – Tisovec so 4 stanicami a 1 výhybňou bolo vybudovaných 6 výpravných budov, 3 sklady, 1 výhrevňa a 12 strážnych stanovíšť. Len 1 zo 48 úrovňových priecestí bolo kryté závorami. Ťažký horský terén mohol byť zdolaný iba vďaka rozsiahlym zemným prácam: najhlbší zárez dosahoval hĺbku 20 m, najvyšší násyp výšku 13 m. Premiestnenie stanice v Podbrezovej, vynútené rozširovaním železiarní, si v roku 1912 vynútilo postaviť tu novú výpravnú budovu.


Prevádzka na jednotlivých úsekoch bola otváraná v týchto termínoch:

Podbrezová – Pohronská Polhora 15.12.1895

Pohronská Polhora – Tisovec 3.11.1896

Na ozubnicovej trati Tisovec – Pohronská Polhora boli prevádzkované 4 ozubnicovo-adhézne rušne triedy T Vib (od roku 1911 rad 41 MÁV, ČSD 403.5), vyrobené v lokomotívke Floridsdorf v roku 1896 (výr. č. 1014 až 1016) a v roku 1900 (výr. č. 1430), ktoré tu dopravovali osobné i nákladné vlaky.

Pozri aj: Trať 174

foto: Ing. Marián Šimo

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy