UČS 16 v premenách

22.5.2006 16:55 Peter Bado

UČS 16 v premenách

Od 1. marca do 20. mája 2006 sa konala nepretržitá výluka 1. traťovej koľaje 16. Ucelenej Časti Stavby, čiže medzistaničného úseku Leopoldov - Veľké Kostoľany v km 65,028 - 70,036, v ktorej prebehla jej modernizácia. I keď sa jedná o relatívne jednoduchý úsek "koridorizácie", isto nebude nezaujímavé ohliadnuť sa za onými týždňami, v ktorých premena prebehla.

Pôvodná koľaj bola tvorená železničným zvrškom tvaru S 49 cca 26 rokov starým, vybavená hradlovým poloautoblokom s oddielovým návestidlom na hradle Madunice.  V medzistaničnom úseku sa nachádzali tri priecestia – to na zastávke Madunice s mechanickými závorami. Traťová rýchlosť bola 120 km/hod. Účelom modernizácie bolo hlavne zvýšenie rýchlosti a bezpečnosti, čo v tomto prípade znamenalo najmä výmenu zvršku (GJW Praha), spodku (GJW Praha), trakčného vedenia (ELTRA), zabezpečovacieho zariadenia (Betamont), nástupišťa v zastávke Madunice (ŽS Bratislava), opravu dvoch priepustov (Slovenské tunely), nahradenie priecestí podchodmi (GJW Praha) a vybudovanie protihlukovej steny (ŽS Bratislava).

 

Samotnej nepretržitej výluke predchádzali prípravné práce, v rámci ktorých boli zriadené prístupové komunikácie, časť základov nových trakčných stožiarov, bol vykonaný doplňujúci geologický prieskum v mieste budúcich podchodov, v koľaji č. 2 bol poloautoblok nahradený dočasným automatickým hradlom, do koľaje č. 2 boli zložené nové koľajnicové pásy pre koľaj č. 1.

 

V prvých dňoch „nepretržky“ boli zrušené priecestia a bolo demontované staré trakčné vedenie a pôvodné nástupište v Maduniciach. Nasledovalo znesenie starého koľajového roštu pomocou PKP 25/20 a odťaženie koľajového lôžka. Toto bolo ťažené jednak vo dne do áut a jednak v nočných výlukách koľaje č. 2 do vozňov Ua. V nočných výlukách boli taktiež baranené štetovnicové steny a zriaďované pilóty v mieste budúcich podchodov, nakoľko pri tejto činnosti sa zasahovalo do prechodového prierezu koľaje č. 2.

 

V ďalšej fáze výluky sa odťažilo podvalové podložie, zriadili sa trativody, zemná pláň pri využití vápennocementovej stabilizácie, prebiehali práce na nástupišti, podchodoch a priepustoch, boli dokončené základy nových trakčných stožiarov. Vyťažené štrkové lôžko bolo recyklované na štrkodrvu, ktorá bola navážaná do konštrukčnej vrstvy železničného spodku, z väčšej časti v nočných výlukách z Ua vozňov. Po zriadení pláne železničného spodku nasledovalo zriadenie vrstvy predštrkovania a presunutie koľajníc z koľaje č. 2 na štrkovú pláň. Nový štrk bol navážaný v Ua vozňoch, opäť v nočných výlukách koľaje č. 2.

 

Koľajový rošt tvaru UIC 60 bol zriadený technológiou Donelli, bol zaštrkovaný súpravou vozňov „Sa“ + Chopperdozátor  a GPK bola upravená linkou pozostávajúcou z ASP 09-16, SSP 110 SW a VKL 402. Priebežne za zriaďovaním koľajového roštu postupovalo budovanie nového trakčného vedenia. Súbežne prebiehali práce na odvodňovacích priekopách a protihlukovej stene.

 

Po ukončení nepretržitej výluky ostáva dokončiť úpravy svahov zemného telesa, nástupište, protihlukovú stenu a podchody, ktoré však budú dokončené až spoločne s koľajou č. 2. Traťové zab. zar. bude dočasné, telefonické dorozumievanie bude zakrátko nahradené dočasným automatickým hradlom, pričom definitívne TZZ bude aktivované až po zmodernizovaní koľaje č. 2. Modernizácia druhej traťovej koľaje je naplánovaná na august až október a jej priebeh je by mal byť analogický.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy