DÁVAJ POZOR, NERISKUJ

22.9.2005 6:00 Nela

DÁVAJ POZOR, NERISKUJ

Na základe enormného nárastu nehôd na železničných priecestiach spustila 20. 9. 2005 ŽSR kampaň DÁVAJ POZOR, NERISKUJ! Je to kampaň pre určená pre širokú verejnosť a hlavne vodičov aby dávali pozor na železničných priecestiach. Redakcia VLAKY.NET bude kampaň podrobne sledovať a informovať o jej priebehu. Na začiatok niekoľko informácií o priecestiach a nehodách.

 

 

 

Železničné priecestia

Typy železničných priecestí:

Na Slovensku poznáme niekoľko typov priecestných zabezpečovacích zariadení, ktoré sa delia podľa viacerých kritérií na niekoľko kategórií. Celkový počet priecestí na území Slovenskej republiky je v súčasnosti 2355.

Poznáme tieto základné zabezpečovacie priecestné zariadenia:

• priecestia zabezpečené mechanickými závorami (bez svetiel)             124
• priecestia so svetelnými zabezpečovacími zariadeniami so závorami   537
• priecestia so svetelnými zabezpečovacími zariadeniami bez závor       445
• priecestia chránené výstražnými krížmi                                            1249

Stupeň zabezpečenia:

Všetky železničné priecestia na Slovensku v správe ŽSR sú chránené. O stupni zabezpečenia železničného priecestia rozhoduje ŽSR v spolupráci so štátnou správou a dopravnou políciou. Spôsob zabezpečenia priecestia sa posudzuje podľa druhu železničnej trate, triedy cestnej komunikácie, intenzity cestnej a železničnej dopravy, atď. V posledných rokoch je však snaha počet železničných priecestí znižovať a naopak budovať mimoúrovňové križovania cestných komunikácií so železničnou traťou. Zvyšovanie stupňa zabezpečenia sa posudzuje podľa výskytu nehodových udalostí na priecestí a intenzity cestnej prepravy. Vyše 40% nehôd sa stáva na železničných priecestiach chránených aj mechanickými závorami. V súčasnej dobe sa taktiež pri rekonštrukciách železničných tratí a priecestí pred priecestia budujú tzv. „priecestníky“ (návestidlá), ktoré signalizujú rušňovodičovi stav na priecestí. Ide o zariadenia, ktoré napomáhajú pri prevencii nehôd na priecestiach. Ich úlohou je signalizovať rušňovodičovi, či je zabezpečovacie zariadenie v správnej činnosti. V prípade potreby (či poruchy) tak môže rušňovodič upraviť chod vlaku cez priecestie.

Kontroly na priecestiach

Všetky zabezpečovacie zariadenia sú pod permanentným dohľadom ŽSR. Ak dôjde k výpadku nejakého zabezpečovacieho zariadenia, reagujeme operatívne a daná situácia sa musí riešiť okamžite. Je potrebné zdôrazniť, že doprava nikdy nie je bez kontroly. Ak sa nedá porucha odstrániť okamžite, vlaky jazdia v zasiahnutých úsekoch podľa iných pravidiel ako zvyčajne.
Pravidelné preventívne kontroly zo strany ŽSR sa vykonávajú na železničných priecestiach minimálne raz za mesiac, tak aby sa predišlo poruchám pri mechanických zabezpečovacích zariadeniach. Raz ročne prebieha veľká revízna kontrola. Zabezpečovacie zariadenia sú pod dohľadom príslušných oblastných riaditeľstiev ŽSR na Slovensku, pričom údržbu zabezpečujú ŽSR.

Porušenia dopravných predpisov

ŽSR pravidelne vykonávajú v spolupráci so Železničnou políciou kontrolu dodržiavania pravidiel prechádzania cez priecestia a rešpektovanie dodržiavania zastavenia pred priecestím prostredníctvom skutočných kontrol priamo v teréne, pričom zisťuje značné porušenia zo strany vodičov cestných vozidiel. Zo šetrení zrážky vlaku a cestného vozidla na priecestiach bolo mnohokrát zistené, že vodič obehol celú skupinu stojacich vozidiel a vbehol priamo pod prichádzajúci vlak (aj pri správnej činnosti priecestných zabezpečovacích zariadení). Ľudia si mnohokrát neuvedomujú, že brzdná dráha vlaku môže byť až 1000 m, v závislosti od jeho hmotnosti a rýchlosti. I napriek sankciám (najčastejšie pokutám) je účinok týchto postihov minimálny.

Pre porovnanie môžeme uviesť príklad z I. polroku 2005, keď  zavinení cudzími vplyvmi bolo 34 a zo strany ŽSR nebolo zistené ani jedno zavinenie dopravnej nehody.

Veľkým problémom je vandalizmus, kedy dochádza k úmyselnému poškodzovaniu priecestných zabezpečovacích zariadení (rozbitá optika výstražných svetiel, zlomené rahná, poškodené, vyvrátené stojany a pod.).
Riešenie prípadov porušení zákona č. 315/1996 Z. z. spadá do kompetencie príslušných dopravných inšpektorátov PZ. Železničná polícia v týchto prípadoch poskytuje iba asistenciu, resp. zabezpečuje miesto činu do príchodu dopravnej polície.

Povinnosti vodičov:

 Pri križovaní železničnej dráhy s pozemnou komunikáciou má železnica vždy prednosť. Vyhláška č. 315/1996 o prejazde cestných motorových vozidiel cez priecestie hovorí, že pred železničným priecestím je vodič povinný počínať si mimoriadne opatrne a najmä presvedčiť sa či môže bezpečne prejsť cez železničné priecestie. Pred železničným priecestím musí vodič stáť v minimálnej vzdialenosti 15 m od priecestia.

Vodič nesmie vojsť na železničné priecestie ak,
- sa dáva výstraha dvoma striedavo blikajúcimi červenými svetlami,
- sa dáva výstraha prerušovaným zvukom húkačky alebo zvončeka,
- sa spúšťajú, sú spustené alebo sa dvíhajú závory,
- je už vidieť alebo počuť prichádzajúci vlak, prípadne iné dráhové vozidlo,
- zamestnanec dráhy dáva znamenie na zastavenie krúžením červenou alebo žltou zástavkou, alebo červeným svetlom,
- situácia na železničnom priecestí nedovoľuje, aby ho vodič bezpečne prešiel.

Postup pri nehode:

Pri nehode na železničnom priecestí dochádza k oznamovacej povinnosti podľa OHLASOVACIEHO PORIADKU. Ten hovorí, že ktorýkoľvek zamestnanec je povinný nehodu oznámiť ďalej a na základe predpisu upovedomiť o havárii výpravcu v najbližšej stanici. Výpravca následne zanalyzuje situáciu podľa povahy havárie a okamžite sú k zrážke prizvané aj ďalšie príslušné orgány – dopravná polícia, železničná polícia, pracovníci z odboru bezpečnosti a inšpekcie, požiarna ochrana, atď.
Pri každom  porušení vyhlášky a pri každej vzniknutej nehode, sa nezdržuje len cestná premávka, ale aj prevádzka na železnici. Vlaky často čakajú na ukončenie šetrenia 60 až 120 minút a tieto okolnosti nepriaznivo vplývajú nie len na vodičov, ale aj na cestujúcich v týchto vlakoch.     


Štatistika:

V období od 1.1. do 18.9.2005 /vrátane/ bolo na železničných priecestiach evidovaných celkovo 85 dopravných nehôd. Pri dopravných nehodách na železničných priecestiach evidovaných Železničnou políciou bolo v hodnotenom období zranených celkovo 38 osôb. Usmrtených za toto obdobie bolo pri nehodách na železničných priecestiach celkovo 9 osôb. V porovnaní s predchádzajúcimi obdobiami ide o prudký nárast nehodovosti. Ani jedna nehoda nebola spôsobená chybou železníc.

Zaujímavosti:

 Najnehodovejšie oblasti na Slovensku sú okres Brezno, úsek Čadca – Makov a v Bratislave – priecestie Ivánska cesta. Na Ivánskej ceste v minulosti boli závory, ale kvôli častému poškodeniu zo strany verejnosti boli zrušené (nestíhali sme ich tak rýchlo opravovať). V I. polroku 2005 dochádzalo k nehodám najmä na svetelných priecestiach bez závor.
Vôbec prvá železničná nehoda na našom území zavinená ľudským činiteľom sa stala pri slávnostnom zahájení prevádzky na trati Severnej dráhy cisára Ferdinanda z Viedne do Brna dňa 7. júla 1839 pri Vranoviciach. Po obede o 16:30 pri zastavovaní narazil parný stroj GIGANT do pred ním stojaceho vlaku. Nehodu zavinil anglický rušňovodič William Whaley, ktorý podľahol naliehaniu cestujúcich, aby ukázal akou najväčšou rýchlosťou môže vlak jazdiť. Ešte dlho po tejto udalosti sa musela Severná dráha veľmi snažiť a rozvinúť všetky svoje sily a schopnosti, aby prekonala psychológiu strachu  neistoty a opäť si získala dôveru cestujúcich.

Nehody posledných dní

1. Dňa  8.9.2005  na chránenom  železničnom priecestí na ul. Bojnická cesta v Prievidzi došlo k uzavretiu autobusu MHD medzi závorové rahná. Preverovaním bolo zistené, že           57-ročný vodič autobusu MHD, nerešpektoval výstražné priecestné signalizačné zariadenie na železničnom priecestí a s uvedeným autobusom vošiel medzi závorové rahná, pred  prichádzajúcim osobným vlakom. Rušňovodič uvedeného vlaku  musel znížiť rýchlosť použitím rýchlobrzdy a službukonajúca dozorkyňa výhybiek rukou nadvihla závorové rahno,  aby  autobus mohol opustiť priecestie.

2. Dňa 12.9.2005 na železničnom priecestí v Nitre došlo k dopravnej nehode. Preverovaním bolo zistené,  že v úseku Nitra zastávka  -  žst. Nitra  /časť Mlynárce/   na   železničnom    priecestí   chránenom   svetelnou signalizáciou  vodič  nerešpektoval  výstražné  svetlá a vošiel na  železničné priecestie, kde  bol zachytený rušňom vlaku.  Vozidlo  bolo  tlačené  pravou prednou  stranou  rušňa  110  m.  Rušňovodič  ihneď použil rýchlobrzdu, ale zrážke  už nemohol zabrániť. Vozidlo bolo rušňom  úplne zdemolované  od strany  vodiča k  spolujazdcovi. Na miesto bola  privolaná RZP Nitra,  kde lekár  konštatoval u vodiča   smrť a  spolujazdkyňa bola  prevezená  do   Fakultnej  nemocnice  Nitra.  U  zranenej  boli  zistené  poranenia  hrudníka, zlomeniny rebier  a kľúčnych kostí.

3. Dňa 14.9.2005 na železničnom priecestí v úseku trate Lučenec - Veľká Ves došlo k zrážke vlaku s motocyklom. Rušňovodič pred priecestím použil výstražné zvukové znamenie, ale osoby nereagovali a i napriek použitiu  rýchlobrzdy zrážke nedokázal zabrániť. Motocykel bol zachytený čelom vlaku a zostal zakliesnený pod hnacím vozidlom. Privolaný lekár u            16-ročného mladíka konštatoval smrť na následky devastačných poranení celého tela. Druhá osoba, 15-ročný mladík, bol prevezený do nemocnice, kde zraneniam podľahol. 

4. Dňa 16.9.2005 na železničnej trati Žilina-Rajec došlo ku stretu osobného motorového vozidla s rušňom vlaku. Na chránenom železničnom priecestí svetelnou signalizáciou a výstražným krížom došlo počas prechodu  osobného  vlaku cez železničné  priecestie k nárazu  osobného  vozidla  do  rušňa.  Ku zraneniu  osôb nedošlo. 

5. Dňa 17.09.2005 na železničnom priecestí Podbieľ došlo k nehode osobného motorového vozidla s  vlakom. Príčinou nehody bol 44-ročný vodič osobného  motorového  vozidla, ktorý  nevenoval  dostatočnú  pozornosť  pri  prechode  cez  uvedené železničné  priecestie  a tak došlo  k zachyteniu zadnej časti   motorového  vozidla  prichádzajúcim vlakom. Rušňovodič   použil výstražné zvukové znamenie a rýchlobrzdu, ale stretu s motorovým vozidlom  nedokázal zabrániť. U rušňovodiča a vodiča bola vykonaná dychová skúška na alkohol  z výsledkom negatívnym. K zraneniu osôb nedošlo.

Súvisiace odkazy