SNCFT (Societe National de Chemin de Fer Tunisia)

19.8.2005 8:15 Juraj Streber

SNCFT (Societe National de Chemin de Fer Tunisia)

SNCFT (Societe National de Chemin de Fer Tunisia) je tuniská národná železničná spoločnosť prevádzkujúca všetky diaľkové i nákladne vlaky v Tunisku, a predmestské železnice v úsekoch Tunis - Borj Cedria a Sousse – Monastir - Mahdia.

Zeležničná sieť Tuniska má 2 168 km trati, z čoho je 471 km v normálnom rozchode (1 435 mm), zvyšok je položený v metrovom rozchode. Táto krajina sa môže teda pýšiť najrýchlejšou železnicou sveta s metrovým rozchodom koľajníc a to medzi mestami Tunis a Sfax.

Napriek tomu, že sieť tuniských železníc nie je až taka rozsiahla ako v iných krajinách, vlaky premávajúce na nej sú relatívne moderné a hlavne dochvíľne. Každý rok prepravia cez 31 miliónov cestujúcich a s rastúcim významom krajiny ako obľúbenej a relatívne bezpečnej turistickej destinácie ich počet neustále rastie.

Vozňový park SNCFT

SNCFT disponuje okolo 180 dieselovými lokomotívami, 15 dieselovými pohonnými jednotkami, 6 elektrickými pohonnymi jednotkami a niečo vyše 200 osobnými vozňami. Z toho 100 bolo v rokoch 1999 az 2000 kompletne zmodernizovaných. Okolo 5 200 nákladných vozňov slúži na prepravu cca. 12 miliónov ton nákladu ročne. V dohľadnej dobe má príst k elektrifikácii rýchlovlakov v úseku Tunis-Borj Cedria a pre osobnú prepravu boli objednané dieselové lokomotívy dosahujúce rýchlosť 130 km/h. Tým dosiahnú SNCFT značný pokrok v oblasti osobnej dopravy. Tuniská železničná spoločnosť zamestnáva okolo 6 000 ľudí.

Osobná doprava

 Skoro všetky diaľkové vlaky SNCFT su klimatizované a prevádzkujú aj vlastne občerstvenie cestujúcich. Najrýchlejšie vlaky na spojení Tunis-Sousse-Sfax-Gabes dokonca ponúkajú možnosť individuálnej obsluhy priamo až k miestu cestujúceho. Týmito vlakmi je možné cestovať do veľkých miest a dôležitých centier ako sú Tunis, Mateur, Bizerte, Béjà, Jendouba, Ghardimaou, Pont du Fahs, Gaafour, Kalaa Khasba, Grombalia, Enfidha, El Jem, Sfax, Mahres, Gafsa a Metlaoui.

Tieto vlaky ponúkajú z pravidla 3 triedy kvality cestovania:

  • Grand-confort – pohodlné široké nastavitelné miesta na sedenie, vždy klimatizované, koberec
  • 1. trieda – (okrem vlakov a la ‘bus’) zvyčajne klimatizované, pohodlné miesta na sedenie
  • 2. trieda – väčšinou klimatizované, napriek hustému osadeniu sedadiel pohodlné.

Systém diaľkových vlakov je úzko prepojený s rozsiahlou prípojovou autobusovou dopravou čo umožňuje priame spojenie do takmer všetkých kútov krajiny.

Mnohé turistické strediska je možné dosiahnuť priamo vlakom, napr. Hammamet, Nabeul, Sousse, Monastir, Mahdia, Moknine und Gabes, avšak kvalita týchto vlakov je miestami už oveľa nižšia (viď fotogalériu k článku).

Predmestské železnice na spojení Tunis – Rades - Hammam Lif-Borj Cedria sú vždy obsluhované od 4. hod rano až do jednej hodiny v noci. Na elektrifikovanej predmestskej železnici Metro du Sahel medzi mestami Sousse, Sahline, Monastir, Ksar, Helal, Moknine, Teboulba a Mahdia premávajú vlaky od 5. do 20. hodiny každú hodinu.

V Tunisku prevádzkujú železničnú dopravu aj iné železnice, všetky pod označením SMLT (Société du Métro Léger de Tunis). Táto sieť zahŕňa električkové spojenia vo vnútri Tunisu a do predmestí Ben Arous, El Ariana, Ibn Khaldoun, Den Den a Ettahrir. Na námestí Place de Barcelone má dokonca priame prepojenie na SNCFT (stanica Tunis Ville). Elektrická predmestská linka obsluhuje zase spojenia medzi Tunisom a mestečkami La Goulette, Carthage, Sidi Bou Saïd a La Marsa.

Cestovné

Cestovné v sieti SNCFT je relatívne nízke. Na cestovanie vlakom v Tunisku je možné využiť tzv. Modrú kartu SNCFT (Carte Bleue), ktorá je výsostne osobným cestovným dokladom, ktorú obdrží cestujúci len po predložení vyplnenej žiadosti, kópie cestovného pasu a novej fotky. Táto karta umožňuje cestujucim neobmedzený počet jázd vo vymedzenom období (na 7, 15 alebo 21 dní) vo vozňových triedach ľubovolného výberu. Sprievodným dokladom vystavenej Modrej karty je platný cestovný pas a je neprenosná. Modrá karta si vyžaduje vybavenie už pred príchodom do krajiny a okrem toho treba počítať aj s určitou časovou rezervou na jej vystavenie. Formulár na Modrú kartu je možné pred vycestovanim do Tuniska stiahnuť bežne z internetu.

Deti do 4. roku cestujú v sieti SNCFT zadarmo. Vlaky s označením "Climatisé" alebo "Clim." si vyžadujú špeciálny príplatok.

Medzi Metlaoui a Gorge de Selja premáva turistický vlak Le Lézard Rouge (v preklade Červená jašterica) a platí na neho špeciálna tarifa. Ide o zrekonštruovaný historický vlak ťahaný parnou lokomotívou premavajúci cez úžinu Selja v pohorí Atlas a určite patrí k nezabudnuteľným zážitkom pri cestovaní SNCFT.

Vlaky SMLT podliehajú samostatnej tarife a nemôžu byť na ne použité cestovné lístky zakúpené na SNCFT.

V Európe je SNCFT zastúpena vlastným cestovným centrom, ktoré ponúka okrem množstva potrebných informácii ako sú cestovné poriadky alebo turistické poradenstvo napr. aj možnosť zakúpenia už spomínanej Modrej karty.

Ak sa vyberiete niekedy vyskúšať cestovanie SNCFT, tak mi neostáva nič iné ako Vám zaželať šťastnú cestu alebo bon voyage!

Galéria

Súvisiace odkazy