110. výročie príchodu prvého vlaku do Vysokých Tatier

29.6.2005 8:09Zdroj: ŽSR/TASR

110. výročie príchodu prvého vlaku do Vysokých Tatier

Počas osláv 110. výročia príchodu prvého vlaku do Vysokých Tatier uvidia Tatranci i turisti na záver leta dva z deviatich exponátov Klubu veteránov železníc z Rušňového depa v Poprade.

Na tlačovej besede v Spišskej Sobote organizátori informovali, že oslavy budú vrcholom letnej sezóny. I keď samotné výročie pripadá na 1. september, rozhodli sa pre skorší termín 27. august, aby si historickú električku a parný vlak užili prázdninujúci turisti a najmä deti.

Na železničnej stanici v Tatranskej Lomnici sa predpoludním okolo jedenástej hodiny stretnú historická tatranská električka Kométa i súprava s parnou lokomotívou. "Kométu vyrobili v roku 1913 v Budapešti a jazdila na tratiach Tatranských elektrických železníc do roku 1986, keď ju odstavili. Jej osud bol spečatený. Mala skončiť ako železný šrot," povedal pre TASR tajomník klubu Marián Vaverčák. Doplnil, že Kométa ako prvá zaujala skupinu nadšencov z depa v Poprade, ktorí sa pustili do jej obnovy.

O niečo neskôr, v roku 1991 doviezli z Bratislavy parnú lokomotívu nazývanú Papagáj. Vyrobili ju v roku 1951 v Prahe. Najstarším medzi pamätníkmi histórie tatranských železníc je zakrytý prívesný osobný vozeň vyrobený v Budapešti v roku 1912. Vaverčák doplnil, že klub má päť historických vozidiel, ktoré jazdili na tratiach TEŽ a štyri, ktoré premávali na ostatných tratiach. Do histórie patrí už aj ,trojča¤, súprava električiek, ktorá začala premávať v Tatrách pred tridsiatimi rokmi. Zachrániť sa podarilo tiež jednu z kabiniek starej visutej lanovky, ktorá dotvára celkový obraz dopravy v Tatrách.

Obnova historických železničných vozidiel si vyžaduje nie mesiace, ale roky práce. "Kométu sme dávali dohromady štyri či päť rokov. Chýbali peniaze. Pomohli nám českí filmári, ktorí prišli v roku 1987 nakrúcať do Tatier film Rodáci," oprášil spomienky predseda klubu Jaroslav Vančo

Súvisiace trate

  • ŽSR-183: Poprad-Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso
  • ŽSR-184: Starý Smokovec - Tatranská Lomnica
  • ŽSR-185: Poprad-Tatry - Plaveč; Studený Potok - Tatranská Lomnica