Modulové koľajisko ZABABOV vo veľkosti TT

1.6.2005 9:50 Ing. Igor Molnár

Modulové koľajisko ZABABOV vo veľkosti TT

V predošlom príspevku som priniesol reportáž z 6. TT víkendu v DELATAXE Všestary. Tak ako som sľúbil, tentoraz sa budem bližšie venovať modulovému koľajisku TT ZABABOV, ktoré zaujalo množstvo návštevníkov. Z množstva informáciií, ktoré som získal pri debate počas spoločnej večere a pri večernom neverejnom jazdení vyberám základné údaje o činnosti ZABABOV, sekcie TT-ČSD.

Sekcia TT-ČSD modeluje prevádzku ČSD v III.  /1945-1968/ a IV. /1968-1985/ epoche podľa Noriem európskych modelových železníc NEM 814 CZ Železničné epochy.  Toto obdobie si zvolili preto, že v týchto rokoch bola prevádzka z hľadiska fanúšikov najzaujímavejšia, železničná preprava zažívala rozmach v celej Európe.  Uskutočnil sa prechod od parnej trakcie k modernejším: motorovej a elektrickej.

Preprava osôb i nákladu bola silnejšia a skladba vozidiel pestrejšia než v dobách I. a II. epochy  alebo v súčasnosti. ZABABOV na každé stretnutie pripravuje grafikon s určitou prevádzkovou tématikou, ktorému zodpovedajú použité modelové železničné vozidlá a ďalšie doplnky-autá, postavičky i prepravovaný tovar.

Pretože sa tohtoročný TT víkend konal v čase osláv Sviatku práce a 60. výročia ukončenia II. Svetovej vojny zohľadnili to i pri výzdobe staničných budov vlajkami a transparentami, ktoré odpovedali modelovanej dobe. Atmosféru tých čias dopĺňala i reprodukovaná hudba. Ďalším momentom, na ktorý nezabudli na tomto stretnutí, bola prezentácia verejnosti. Na niektorých súpravách bolo preto možné vidieť i vozidlá iných železničných správ, príp. z V. epochy. Tretím prvkom, ktorý ovplyvnil skladbu vozového parku, boli sponzori TT víkendu. Preto tu bolo možné vidieť i súpravu reklamných vozňov.


Modulové koľajiská sa v súčasnosti stavajú podľa stanovených noriem, tak aby sa mohli jednotlivé moduly medzi sebou pri takýchto príležitostiach pospájať bez problémov. Ovládanie koľajiska je spravidla digitálne, nakoľko pri prevádzke takéhoto rozsiahleho koľajiska je to viac-menej nevyhnutné.  Ovládanie výhybiek môže byť rôzne: od napodobnenia skutočného prestavovania výmen pomocou malých elektromotorčekov s prevodovkou, cez ovládanie bowdenom až po úplne jednoduché mechanické prestavovanie.

Ako som už spomenul. Nejazdilo sa s vlakmi len tak, odniekam-niekam, ale podľa presne stanovených pravidiel. K tomuto sa vypracoval Grafikon vlakovej dopravy s modelárskym časom. V staniciach sa vykonával staničný posun. Vlaky sa ponúkali a prijímali tak ako v skutočnosti. Dokonca k dispozícii boli i malé minivýpravky a ručné privolávacie návestidlá.

A čo je najpodstatnejšie, takto sa mohla doslova do detailov nasimulovať skutočná prevádzka, tak ako ju poznáme z reálneho života.

Foto: © Ing. Igor Molnár

Galéria

Súvisiace odkazy