Laos nemá železnicu, ale má svoj rušeň!

20.5.2005 8:31 Vladimír Bukva

Laos nemá železnicu, ale má svoj rušeň!

V Laose by ste márne hľadali jeden jediný kilometer železničnej trati, ale veľkej popularite návštevníkov ostrova Don Khon sa teší historický rušeň, respektíve jeho takmer šesťdesiat rokov starý vrak. Trávnatý povrch ostrova tak ukrýva jeden z posledných pozostatkov z doby, kedy tu existovala železnica.

Dva laoské ostrovy Don Khon a Don Det sú súčasťou zoskupenia Si Phan Don, čo v preklade značí Štyri tisíc ostrovov. Celá táto oblasť patrí medzi najatraktívnejšie miesta na rieke Mekong. Južne od najväčšieho zo všetkých ostrovov - Don Khongu, v blízkosti kambodžskej hranice, viedla po dobu francúzskej koloniálnej éry zásobovacia cesta zo Saigonu do Laosu. V snahe vyhnúť sa blízkemu, ale pomerne rozšírenému systému perejí a vodopádov (rieka Mekong dosahuje v týchto miestach spolu s ostrovmi, ktoré obteká, šírku takmer jedenásť kilometrov) postavili Francúzi štrnásťkilometrovú úzkorozchodnú železnicu cez tieto dva ostrovy.

Lode z Vietnamu a Kambodže priviezli svoj náklad po Mekongu až k južnej časti ostrova Don Khon, kde bol následne preložený na železnicu. Na severnej časti ostrova Don Det, kde železnice končila, bolo vybudované prístavné mólo u ktorého už na vlak čakali ďalšie člny a tovar pokračoval ďalej proti toku rieky do Pakse, Savannakhetu alebo do Vientiane.

Niekedy boli člny s plochým dnom naložené na vlak celé a po presune po železnici znovu spustené na vodu. Prevádzka železnice bola ukončená v roku 1945 v čase japonského útoku na tuto oblasť. Pôsobivý most, ktorý dodnes oba ostrovy spojuje, zostal spolu s prístavným mólom na druhej časti ostrova Don Det neporušený. Ďalšie časti železnice však boli následne rozobrané a použité ako stavebný materiál pri budovaní a obnove iných stavieb lokálneho významu na oboch ostrovoch.

Pokiaľ budete mať možnosť oba ostrovy navštíviť, miesto, kadiaľ železnica viedla, pomerne ľahko poznáte. Po bývalom koľajovom lôžku dnes vedie pomerne slušne vyšliapaná cestička cez celý ostrov. Keď sa túto príjemnú prechádzku rozhodnete absolvovať, máte jedinečnú šancu vidieť množstvo ryžových polí s malými dedinkami, ktoré striedajú menšie lesné porasty a dodávajú ostrovu jedinečnú atmosféru. A určite neminiete ani pozostatok momentálne jediného laoského rušňa, ktorý sa nachádza  v blízkosti mostu na ostrove Don Khon.
 
Aj keď dnes v Laose žiadna železnica neexistuje, zdá sa, že budúcnosť by jej mohla byť priaznivo naklonená. V roku 2000 bol založený spoločný thajsko-laoský podnik, ktorý študuje možnosti výstavby železničnej trate vedúcej z Thajska do Laosu o dĺžke 1400 kilometrov. Pokiaľ by sa táto železnica stala realitou, napojila by sa na thajskú železničnú sieť v Nong Khai, rovnako ako je v pláne i jej napojenie na železničnú sieť vo Vietname a Číne.