Výsledok tendra na dodávku jednotiek FLIRT pre MÁV anulovaný

4.5.2005 10:46 -gan-

Výsledok tendra na dodávku jednotiek FLIRT pre MÁV anulovaný

MÁV - Výsledok tendra MÁV na dodávku elektrických jednotiek pre prímestskú dopravu, ktorý vyhralo švajčiarsko-maďarské konzorcium Stadler-Ganz Transelektro s jednotkami FLIRT v utorok Úrad pre verejné zaobstarávanie Maďarskej republiky zrušil.

Dnešné internetové vydanie švajčiarskeho denníka Neue Zürcher Zeitung prinieslo informáciu, že Najvyšší kontrolný úrad výsledok tendra zrušil, pretože účastníci tendra, konzorcium Stadler-Ganz Transelektro a Bombardier už po uzavretí termínu na ponuky zmenili svoje návrhy a tým nedodržali podmienky stanovené vyhlasovateľom. Peter Spuhler, majiteľ firmy Stadler, včera vyhlásil, že ho o anulovaní tendra zatiaľ vyhlasovateľ súťaže neinformoval.

Úrad pre verejné zaobstarávanie  už 28. marca 2005 vyslovil pochybnosti o regulérnosti tendra, keď odmietnutý účastník tendra, kanadský Bombardier podal sťažnosť. Po preskúmaní všetkých náležitostí dospel Úrad pre verejné zaobstarávanie k názoru, že neboli dodržané podmienky tendra a jeho výsledok anuloval.

Po vyhlásení výsledku tendra Stephan Krenz, riaditeľ Bombaradier pre aktivity v stredoeurópskom priestore poukázal na fakt, že výberová komisia MÁV vybrala omnoho drahší projekt firmy Stadler-Ganz Transelektro s vozidlami FLIRT a odmietla lacnejší projekt na dodávku vozidiel TALENT. Zároveň pohrozil, že Bombardier zruší všetky svoje investície v Maďarsku, ktoré majú priniesť viac ako 1200 nových pracovných príležitostí.

Právnici MÁV teraz skúmajú otázku, či tender radšej definitívne nezrušiť a navyhlásiť nový, pretože inak hrozí niekoľkoročné zdržanie projektu na súdoch. Maďarské štátne železnice nové jednotky pre prímestkú dopravu nevyhnutne potrebujú, pretože inak im hrozí strata dôvery zákazníkov, ktorí uprednostnia iné druhy dopravy. Situácia je o to zložitejšia, že MÁV hrozí finančný kolaps.

Súvisiace odkazy