LTE prepravuje nákladné vozne z Tatravagónky pre Luxemburske železnice CFL

29.4.2005 9:19 -gan-

LTE prepravuje nákladné vozne z Tatravagónky pre Luxemburske železnice CFL

LTE - V piatok 22. apríla 2005 viezla spoločnosť LTE tohto roku už tretí vlak zložený z nákladných vozňov radu Fans, ktoré vyrobila popradská Tatravagónka pre Luxemburské železnice CFL – EuroLux Cargo.

Tatravagónka, a. s. Poprad vyrobila v ostatných rokoch niekoľko desiatok nákladných železničných vozňov pre Luxemburské železnice CFL – EuroLux Cargo. Ide o špeciálne vozne na prepravu drôtu radu Rilnss, typ 9-239-1 a prepravu šrotu Fans, typ N-401-00.

Slovenský výrobca železničných vozňov pre nákladnú dopravu vystihol celoeurópsky trend, keď po poklese záujmu o univerzálne vozne začali dopravcovia požadovať dodávky špeciálnych vozňov na dopravu konkrétnych komodít.

Veľký rozmach prežíva od deväťdesiatych rokov minulého storočia preprava železného šrotu do železiarní a oceliarní. Významní železniční dopravcovia ako SNCF, SNCB a CFL donedávna používali na prepravu šrotu upravené vozne z univerzálneho radu Eas. Napriek rôznym zlepšeniam, rekonštruované vozne Eas už nespĺňajú požiadavky doby a CFL sa rozhodli svoj park inovovať nákupom vozňov z Tatravagónky.   


 Otvorené železničné nákladné vysokostenné vozne radu Fans (typ N-401-00) určené pre CFL sú uložené na podvozkoch Y25LLs(s)d a majú pri hmotnosti 28,5 tony nosnosť 61,5 tony. Na vozňoch sa nachádza brzda Knorr KE-GP-A s nekovovými brzdovými špalkami z materiálu Cosid 810.

V minulých rokoch zabezpečovala prepravu nákladných vozňov z Tatravagónky ZSSK. Na rakúskom území zo stanice Marchegg do pohraničnej stanice Passau na DB vozili súpravy nových vozňov lokomotívy LTE. V tomto roku sa na preprave podieľala aj BRKS a od marca je prepravcom spoločnosť LTE.

Spoločnosť LTE však pri týchto prepravách zakaždým použila iný typ rušňa. Kým v marci to bol červený 2150.901, pri druhej preprave uskutočnil svoju premiéru na ŽSR EuroRunner 2016.903 a pri treťom raze modrobiely Vossloh 2170.001.

2170.001 LTE prišiel 22. 4. do Popradu-Tatier z Devínskej Novej Vsi ako rušňovlak 57001. So súpravou nových vozňov Fans stihol tentokrát z Popradu-Tatier odísť ešte za denného svetla, a preto sa podarilo získať aj traťové zábery z úseku Štrba – Východná.

Snímky: Garin © 2005

Súvisiace odkazy