Vykoľajený vlak a samovražda výpravcu na Královohradecku

26.8.2004 13:03

Vykoľajený vlak a samovražda výpravcu na Královohradecku

Všestary - V stredu okolo pol piatej popoludní sa na Královohradecku v železničnej stanici Všestary vykoľajili vozne nákladného vlaku. K nehode došlo pravdepodobne vinou výpravcu, ktorý prehodil výhybku na ktorej stala časť nákladného vlaku.

Po tom ako sa vlak pohol išla časť vlaku po pôvodne postavenej trase, no niekoľko vozňov na konci vlaku malo po prehodení výhybky postavenú inú strasu. Následkom tejto chyby výpravcu železničej stanice sa vozne vykoľajili a vznikli tak škody na železničnom zvršku ako aj na vozňoch. Pri samotnej nehode nedošlo k žiadnym zraneniam či obetiam na životoch. Problém spočíval v nadmernej dĺžke prichádzajúceho nákladného vlaku, ktorý sa nezmestil na koľaj za výhybkou.

K tragédií došlo až po tom čo výpravca videl spúšť a škody ktoré spôsobili vykoľajené nákladné vozne. Ten svoj život ukončil skokom pod nákladné auto idúce po neďalekej komunikácií. Vinu však výpravcovi musí dokázať vyšetrovanie celého prípadu, v čase spáchania samovraždy bol teda ešte nevinný. Je však vysoká pravdepodobnosť že vina mu nakoniec priznaná bude.

Škody na železničnom zvršku sa mali podľa prvých odhadov odstraňovať do dnešného dňa, a ich výška sa vyšplhala približne na 1,300,000 českých korún. Škoda na železničných vozňoch sa odhaduje na 300,000 Kč. Vykoľajené vozne sa podarilo vyložiť na koľaje v skorých ranných hodinách, a o 2:00 boli provizórne sprevádzkované dve koľaje. Podľa hovorcu Českých dráh sa podarí poškodenú stanicu vrátiť do pôvodného stavu pravdepodobne v priebehu budúceho týždňa. Dovtedy musia vlaky prechádzajúce touto stanicou znížiť rýchlosť. Výrazné meškania však nevznikajú. -mm-