V ŽOS Vrútky chcú rozšíriť kapacity a činnosť

18.8.2004 8:11

V ŽOS Vrútky chcú rozšíriť kapacity a činnosť

Vrútky - Do ŽOS Vrútky, a.s., sa presťahovala kompletná kapacita na výrobu veľkých spaľovacích motorov zo zbankrotovanej českej spoločnosti Diesel International, a.s., Praha. V minulosti získala nehnuteľnosti a výrobu po rozpadnutej skupine ČKD Praha pražská spoločnosť Pinacle.

No po poslednej veľkej českej zákazke na motory z roku 2001, keď sa vyrábali motory pre Irak, už ďalšie neprišli.

ŽOS Vrútky však neplánujú vyrábať kompletné spaľovacie motory pre rušne napriek tomu, že majú k dispozícii kompletné strojné zariadenie aj licencie. „Motory sú koncepčne zo šesťdesiatych rokov minulého storočia. Neboli nijako zásadne modernizované,“ tvrdí V. Móric. Očakáva, že záujem bude o náhradné dielce na motory, ktoré sa v rušňoch vo veľkej miere používali v Rusku.

Časť strojov má slúžiť na rozšírenie strojárskych kapacít ŽOS. Cieľom je diverzifikovať spoločnosť, ktorá v drvivej väčšine žije z kontraktov pre štátne železnice, v súčasnosti Železničnú spoločnosť. Najmä z opráv ich elektrických rušňov a prestavieb osobných vozňov.

V súčasnosti v ŽOS Vrútky robia stavebné úpravy, aby namontovali čo najviac zariadení dovezených z Prahy. Nákup strojov na výrobu veľkých spaľovacích motorov nemá za cieľ zvýšiť konkurenčný tlak na akciovú spoločnosť ŽOS Zvolen, ktorá sa na Slovensku sústreďuje na opravy dieselových a dieselelektrických rušňov. -rp-