MODULKLUB KOŠICE a KHKV na výstave v Prešove

8.4.2012 8:00 Ing. Igor Molnár

MODULKLUB KOŠICE a KHKV na výstave v Prešove

Pred časom nás oslovila agentúra BOCATIUS ako organizátor výstavy “STAVBA –ZÁHRADA –ŽELEZNICA”, či by sme mali záujem spestriť pripravovaný program aj ukážkou modelovej železnice. Keďže marcový termín bol v MODULKLUBE Košice už po minulé roky spätý s modelárskou súťažou a výstavou v športovej hale v Prešove, padlo rozhodnutie, že sa predstavíme opäť s modulovou železnicou veľkosti H0.

A keďže od modelovej železnice je už len krôčik k tej skutočnej, zúčastnili sa so svojím stánkom aj členovia Klubu železničných koľajových vozidiel z Hanisky pri Košiciach.


Termín akcie v Prešove sa blížil a tak bolo potrebné naviezť a vyskladať moduly v predstihu. V stredu podvečer sa tak moduly z Košíc vybrali na výlet do susedného Prešova. Tu ich partia ľudí vyskladala do cca 28 m layoutu. Ten pozostával na oboch koncoch z vratných slučiek, jednej koncovej a jednej priebežnej stanice a jednej osobnej zastávky.


K  tejto stanici boli v prešovskej premiére zapojené moduly znázorňujúce dvojkoľajnú trať. Táto novinka umožňovala križovanie vlakov na šírej trati ako aj súbežnú jazdu dvoch vlakov. Z opačnej strany stanice do susednej stanice viedla jednokoľajná trať.


O prevádzku sa postarali hnacie vozidlá staršej aj novšej epochy. Okrem elektrických rušňov bolo možné zhliadnuť parné a dieslové rušne. U tých parných okrem zvukových efektov sa pridali aj dymové. Takto sa diváci mohli preniesť aspoň na pár minút do časov minulých, keď železnici vládla para.


Odvážnejší z nich, hlavne z tých najmladších si mohli vyskúšať aj to, ako sa taký rušeň vlastne ovláda. Pod starostlivým dozorom obsluhy si odviezli ten svoj vláčik. Či už nákladný alebo osobný.


Za odmenu dostali sladkú odmenu z vláčika voziaceho cukríky. Ak sa náhodou rozhodli zaobstarať si modely aj pre domáce jazdenie, hneď vedľa koľajiska ponúkala železničné modely MODELOVÁ ŽELEZNICA z Trnavy. Pre tých najmenších bol k dispozícii detský kútik, kde boli pripravené omaľovánky s ktorými pomohli študentky z Katolíckej strednej pedagogickej školy v Košiciach v rámci svojej praxe. 


Ako som už spomínal o svoju priazeň sa tu snažili aj členovia KHKV z Hanisky pri Košiciach. Pre návštevníkov mali pripravené pohľadnice, knižky, CD, magnetky a ostatný propagačný materiál. Nechýbal ani známy uniformovaný výpravca, či sprievodca našich nostalgických vlakov – Terčik, ktorý s radosťou vypomáhal aj vypravovať vlaky na modulovke.


Vedľa stola bola prichystaná tabuľa, kde sa detskí návštevníci mohli vyfotiť ako rušňovodič či výpravca Košickej detskej historickej železnice. V termíne 22.-24. 3. 2012 sa na výstavu prišlo pozrieť množstvo návštevníkov. (podľa usporiadateľa asi 40 000, ale mal som pocit, že aj viac) Medzi záujemcami o stavbu a záhradu sa našlo veľa takých, ktorých kroky zamierili aj k našim stánkom. (a to veru aj po viac dní) Veríme, že táto akcia nebola jedinou a že sa budeme môcť prezentovať aj na ďalších ročníkoch.

Galéria