Model 476.001 Stanislava Antalíka

22.9.2006 10:30 Stanisla Antalík

Model 476.001 Stanislava Antalíka

Vzorom pre tento model v mierke 1:20 boli štyri rušne vyrobené v rokoch 1949 a 1950 v závode Škoda Plzeň, z ktorých jeden bol dar Stalinovi k jeho 70. narodeninám. Ostatné tri rušne boli v depe Přerov. Rušne boli využívané v osobnej vozbe. Boli náročné na obsluhu (bol potrebný dobre školený personál), pretože sa jednalo o trojvalcové združené rušne, s prevádzkou ktorých u nás neboli skúsenosti. Žial nezachoval sa ani jeden zo štyroch vyrobených exemplárov.

Ich prezývka bola Červený diabol, kvôli náteru a veľkému výkonu 1803 KW (2450 koní). Ako som už spomínal model je vyrobený v mierke 1:20. Prevažná časť modelu je vyrobená z mosadze. Kolesá boli odlievané z hlináka do železných foriem. Po opracovaní a nastriekaní boli osadené nerezovými obručami. Spojnice, ojnice a všetky tyče rozvodu sú vyrobené z nerezu. Celý pojazd rušňa je odpružený. Rušňu nechýba stredný vysokotlaký valec spolu s ojnicou a zalomenou nápravou, pričom prvá spriahnutá os je prehnutá ako na skutočnom rušni.

 

Lampy (aj na osvetlenie pojazdu) sú funkčné, v predu s nerezovými parabolami. Detailne je spracovaná aj kuchyňa rušňa s drevenou podlahou aj dreveným obložením strechy. Všetky tabuľky/znaky sú leptané. Len pre zaujímavosť model má okolo 1000 dielov. Samozrejmosťou sú odpružné nárazniky, funkčná skrutkovka, otvárateľné dymničné dvere, dvere do kuchyne rušňa, ci kryty na vodných nádržiach tendra. Všetky stupačky ako aj lávka sú obložené drevom.

Galéria