Zvolen nákladná stanica

Žst. Zvolen je dôležitým železničným uzlom stredného Slovenska. Je to križovatka tratí č. 150 Zvolen – Nové Zámky, č. 153 Zvolen – Čata, č. 170 Zvolen – Košice, č. 170 Zvolen – Banská Bystrica – Vrútky a č. 171 Zvolen – Kremnica – Diviaky.

Železničná stanica Zvolen nákladná stanica leží v km 213.984 trate Plešivec – Zvolen osobná stanica, ktorá je v medzistaničnom úseku Plešivec - Gemerská Hôrka jednokoľajná, v úseku Gemerská Hôrka - výh. Čoltovo dvojkoľajná, v úseku výh. Čoltovo - výh. Lúčna jednokoľajná, v úseku Výh. Lúčna - výh. Vinohrady dvojkoľajná, v úseku výh. Vinohrady - Jesenské jednokoľajná, v úseku Jesenské - výh. Lúka dvojkoľajná, v úseku výh. Lúka -
Lovinobaňa jednokoľajná, v úseku Lovinobaňa – Kriváň dvojkoľajná, v úseku Kriváň - výh. Slatinka jednokoľajná, v úseku výh. Slatinka – Zvolen osobná stanica dvojkoľajná. Stanica leží na elektrifikovanej časti trate Zvolen nákladná stanica - Hronská Dúbrava. Železničná stanica Zvolen nákl. stanica je súčasťou železničnej stanice Zvolen. Sídlo prednostu je v administratívnej budove vo Zvolene osobnej stanici.
Je stanicou:
- Prvej kategórie
- odbočnou pre trať Zvolen osobná (nákladná) stanica - Banská Bystrica – Dolná Štubňa odbočka,
- dispozičnou pre východzie osobné a nákladné vlaky, tranzitné osobné vlaky od/do Sliača kúp. a tranzitné nákladné vlaky so spracovaním i bez spracovania pre trate:
- Zvolen nákl. st. - Lučenec (- Fiľakovo pre vlaky končiace vo Fiľakove),
- Zvolen nákl. st. - B. Bystrica
- Zvolen nákl. st. - Vrútky (cez Kremnicu),
- Zvolen nákl. st. – Levice.
okrem tranzitných vlakov prepracovávaných vo Zvolene osobnej stanici
- zmiešanou podľa povahy práce, - zriaďovacou a vlakotvornou po prevádzkovej stránke,

Rozčlenenie stanice

Zvolen nákladná stanica je vzhľadom na koľajové usporiadanie a organizáciu posunovacích prác rozdelená na dva zriaďovacie obvody a to:

1) Obvod Zvolen východ, ktorý zahrňuje:
- výťažnú koľaj so zvážnym pahorkom,
- skupinu smerovo-odchodových koľají,
- skupinu vchodových koľají, 
- smerovú koľaj,
- všeobecné nakládkové a vykládkové koľaje 302b, 302c.

2) Obvod Zvolen nákladnej stanice, ktorý zahrňuje:
- starú výťažnú koľaj so zvážnym pahorkom,
- novú výťažnú koľaj (bez pahorku),
- skupinu smerovo-odchodových koľají,
- skupinu dopravných koľají,
- skupinu smerových koľají,
- bystrickú výťažnú koľaj,
- koľaje prepravného obvodu - 6a, 8, 10, 12, 14 koľaj.
Hranicou medzi obvodmi Zvolen východ a Zvolen nákladná stanica je zriaďovacie návestidlo Se 4 (fiľakovské zhlavie obvodu Zvolen východ) a Se 4 (vrútocké zhlavie obvodu Zvolen východ). Hranicou medzi Zvolen ná