Tlačové správy

K návštěvě expozice Správy železnic v Brně bude lákat nejen vysokorychlostní vlak TGV

BRNO, 3. června 2022

Francouzský vysokorychlostní vlak TGV bude největším lákadlem expozice Správy železnic na nadcházejícím veletrhu Rail Business Days v Brně. Nebude tam však jediným kolejovým vozidlem správce železniční infrastruktury. Ten představí i další vozidla, která si budou moci návštěvníci prohlédnout zblízka. Veletrh se uskuteční ve dnech 7. až 9. června na brněnském výstavišti.

Desetivozová francouzská vysokorychlostní jednotka přijede do Česka přes Německo, nejprve se představí veřejnosti 6. června na pražském hlavním nádraží, kde bude stát od 12 do 16 hodin v blízkosti východu z nového podchodu na Žižkov. Večer bude následovat přesun do areálu brněnského výstaviště, kde bude po tři dny součástí venkovní expozice na tamním kolejišti. V průběhu konání akce poslouží také k prezentaci francouzských drah SNCF a projektu Rychlých spojení v naší republice. Dalšími zastávkami vlaku bude 10. června stanice Jihlava a o den později hlavní nádraží v Ústí nad Labem. Následně se opět přes Německo vrátí do své domovské země. Na přepravě soupravy po českém území bude Správa železnic spolupracovat s dopravcem ČD Cargo.

Na českém území bude jednotku TGV přepravovat vícesystémová lokomotiva Siemens Vectron v barvách Správy železnic. Tato lokomotiva bude rovněž vystavena na brněnském veletrhu. Vectron slouží nejen jako hnací vozidlo, ale také jako diagnostický vůz. Dokáže totiž komplexně vyhodnocovat činnost zabezpečovače ETCS. Jeho úkolem je dále vozba diagnostických vozů pro měření trakčního vedení, kontrolu rádiového provozu nebo vozidel pro měření železničního svršku.

V rámci expozice Správy železnic se v Brně představí i speciální diagnostické vozidlo MVŽSv2. Nejmodernější měřicí vůz se využívá pro diagnostiku železničního svršku při rychlostech až 200 km/h. Dokáže vyhodnotit ojetí kolejnic, profil štěrkového lože nebo osové vzdálenosti vedlejších kolejí s kontrolou průjezdného průřezu. Umí také pořizovat fotografie, a to každých 20 metrů. Vůz představuje novou úroveň diagnostiky na českých kolejích. Je doslova prošpikovaný nejmodernějšími technologiemi.

Dalším vozidlem z expozice Správy železnic je nový diagnostický vůz EM100 sloužící pro měření geometrických parametrů koleje. Technologické zázemí stroje dokáže pořizovat snímky příčného profilu kolejnic a kontrolovat tak stav železničního svršku. Moderní vozidlo je vybaveno evropským zabezpečovačem ETCS. Obsluha vozu má k dispozici WC a kuchyňku.

Expozice Správy železnic v Brně ale nebude jen o kolejových vozidlech. Navštívit můžete rovněž stánky věnované činnosti této organizace, přípravě vysokorychlostních tratí a náboru nových zaměstnanců.

Autovlakom do Chorvátska dnes vyrazili prví cestujúci. K moru sa odviezlo 142 cestujúcich

3.6.2022

Autovlakom do Chorvátska dnes vyrazili prví cestujúci. K moru sa odviezlo 142 cestujúcich spolu s 30 motorkami a 6 autami

• ZSSK spolu s ÖBB vypravili prvý autovlak do Splitu
• Autovlak do Chorvátska bude premávať dvakrát týždenne počas celého leta
• ZSSK vďaka dobre nastavenému modelu spolupráce profituje z každého, nielen slovenského, cestujúceho

BRATISLAVA  – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s ÖBB dnes, 3. júna 2022, vypravili opäť po roku prvý nočný autovlak do Splitu a započali tak letnú dovolenkovú sezónu. Pravidelný autovlak do obľúbenej chorvátskej destinácie vyrazil a bude vyrážať pravidelne každý utorok a piatok z bratislavskej hlavnej stanice o 15:51 a zo Splitu zas každú stredu a sobotu o 17:26 počas celého leta až do 24. septembra 2022. Bezpečne, ekologicky a pohodlne sa za jednu noc cestujúci ocitnú spolu so svojím autom, motorkou či domácim miláčikom vo vyhľadávanom prímorskom meste.

Komfort počas cesty zabezpečuje najmodernejší klimatizovaný oddielový vozeň ZSSK na sedenie, klimatizované lôžkové vozne a ležadlový vozeň. V cestovnom lístku v lôžkovom vozni je zahrnutý aj welcome drink a plnohodnotné raňajky v lôžkovom vozni. Počas celej prepravy si cestujúci môžu vo vlaku zakúpiť tiež občerstvenie a nápoje. Vo večerných hodinách vo vlaku platí nočný pokoj od 21:00 do 8:00, preto si môžu cestujúci dopriať nerušený spánok a začať dovolenku plní energie.

„Teší nás, že už druhý rok po sebe môžeme s rakúskymi partnermi sprostredkovať unikátnu cestu autovlakom do Splitu a dopraviť tak našich cestujúcich k Jadranu ekologicky, bezpečne a hlavne oddýchnutých na nové dovolenkové zážitky. Minulý rok sa táto novinka tešila veľkej obľube, hlavne čo sa týka prepravy motocyklov, a aktuálne prvé údaje ukazujú, že tento rok budú čísla ešte lepšie, za čo vďačíme našim cestujúcim. Práve vďaka nim sa môže tento produkt realizovať,“ dopĺňa Karol Martinček, člen predstavenstva a riaditeľ úseku obchodu ZSSK.

Jednosmerný lístok je pre záujemcov k dispozícii od 29,90 eur vo vozni na sedenie a od 69,90 eur v pohodlnom lôžkovom vozni (limitovaná ponuka Sparschiene). Viac informácií nájdete aj na www.zssk.sk/split/. Lístky je možné rezervovať a zakúpiť online v ÖBB Ticketshop na https://tickets.oebb.at/en/shop/folder/c2de810949b56acfa1b8865877839f9e?utm_source=ZSSK&utm_medium=WEB&utm_campaign=ZSSK alebo v pokladniciach ZSSK s Komplexným vybavením cestujúcich (KVC) www.zssk.sk/zoznam-pokladnic-s-kvc/.

Výluky:

v dňoch 14. – 15. 6. a 17. – 18. 6. 2022 pri ceste z Bratislavy do Splitu a 11. – 12. 6. a 15. – 16. 6. 2022 pri ceste zo Splitu do Bratislavy bude vlak z dôvodu výluky na trati na území Slovinska vedený odklonovou trasou. V uvedené dni predpokladáme zmeškaný príchod vlaku do cieľových staníc cca 120 minút,

 v období od 25. 6. do 10. 7. 2022 bude vlak na úseku Bratislava – Viedeň vedený odklonom cez ŽST Bratislava-Petržalka a Kittsee. Vlak bude na svojej trase vychádzať a prichádzať na ŽST Bratislava-Nové Mesto bez obsluhy ŽST Bratislava hl. st. V uvedenom období nebude vypravovaný z Bratislavy ani autovozeň, ktorý však zostane vedený v úseku Wien ARZ – Split. Pri uvedenej výluke nepredpokladáme meškanie vlaku.

Do Jihočeského kraje přijíždí deset nových jednotek RegioPanter

2.6.2022 - 13:53

Z českobudějovického nádraží dnes vyjely do čtyř směrů nové vlaky RegioPanter a symbolicky tak odstartovaly novou éru železniční dopravy na jihu Čech. V Jihočeském kraji totiž bude jezdit deset zbrusu nových elektrických jednotek RegioPanter. Se stávajícími čtyřmi Pantery bude v kraji jezdit celkem 14 těchto vlaků, tyto moderní soupravy tak zajistí tři čtvrtiny elektrické regionální dopravy v Jihočeském kraji. Moderní RegioPantery nahradily klasické soupravy ze začátku 90. let.

„Nové soupravy RegioPanter přinášejí cestujícím na jihu Čech maximální komfort a pohodlí. Těšit se mohou na klimatizované oddíly, Wi-Fi připojení k internetu nebo elektrické zásuvky a USB konektory pro dobíjení cestovní elektroniky, jako jsou mobily, tablety nebo notebooky,“ popisuje Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel ČD.

Tím ale výčet vybavení nekončí. Cestující s malými dětmi mají k dispozici přebalovací pult a lidé na vozíku budou cestovat zcela bezbariérově. K vybavení vlaku totiž patří i plošina pro překlenutí prostoru mezi nástupištěm a podlahou vozu. Novinkou jsou i speciální zásuvky pro dobíjení elektrických vozíků nebo elektrokol.

„Letos by se měla dokončit rekonstrukce budovy českobudějovického vlakového nádraží, dojde k otevření celého prostoru směrem na Suché Vrbné, vyroste tady parkovací dům. Jak jsem Jihočechům slíbil, intenzivně pracujeme na podjezdu pod nádražím. Ale všechny tyto stavby a projekty by nebyly nic platné, když byste pak pohodlně a bezpečně na nádraží přijeli, v klidu zaparkovali, v rekonstruované budově si dali kafe a pak by pro vás přijel vlak z konce minulého století. To nemůže fungovat. Standard je dneska někde jinde. A proto vítám nové RegioPantery na jihočeských tratích a věřím, že nových a moderních vlaků bude přibývat a Jihočechům přinesou pohodlí a užitek, komentuje Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje.

„Těchto deset nových RegioPanterů budeme nasazovat na regionální vlaky z Českých Budějovic do Strakonic, Písku, Jindřichova Hradce a částečně i do Horního Dvořiště. Poslední dva kusy z této desetikusové série budou zajišťovat pravidelnou osobní dopravu mezi Českými Budějovicemi a Táborem zhruba od září, a to po zahájení jednokolejného provozu po novém koridoru mezi Soběslaví a Doubím u Tábora. V některých úsecích mezi Českými Budějovicemi a Táborem budou RegioPantery moci využít svou maximální rychlost 160 km/h,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu. České dráhy tímto krokem naplňují jeden ze svých největších závazků vůči Jihočeskému kraji a jeho občanům, jehož investiční hodnota je cca 1,2 mld. Kč.

„Věřím, že v nových vozidlech ze Škodovky ocení cestující moderní výbavu, která přispěje ke zvýšení atraktivity cestování veřejnou dopravou, a to i ze strany turistů, pro které jsou jižní Čechy populární destinací. Nová generace vlaků prošla mnoha vylepšeními a významnými změnami oproti prvním generacím RegioPanterů. Prakticky všechny systémy jsou nové generace, a to jak trakční pohon, který je ještě úspornější a bezpečnější, tak řídicí systém, podvozky mají vylepšený chod a vlak je ještě pohodlnější. Samozřejmostí ve výbavě je také evropský vlakový zabezpečovací systém ETCS, který je klíčový pro interoperabilitu v železniční dopravě,“ uvádí Tomáš Ignačák, prezident regionu CZ/SK ve Škoda Group, která je výrobcem vlaků.

„Při projednání nových desetiletých smluv požadovalo vedení Jihočeského kraje pro železniční tratě v našem regionu zcela nová vozidla. Dnes jsme svědky naplňování této smlouvy. Nové jednotky RegioPanter stojí před námi a jsou připraveny vyjet na elektrifikované jihočeské tratě. Vše v kvalitě a komfortu 21. století. Rád bych jim popřál mnoho ujetých kilometrů a hlavně jenom spokojené cestující,“ dodává Antonín Krák, náměstek hejtmana pro dopravu Jihočeského kraje.

České dráhy současně jednají s vedením Jihočeského kraje o dodávce dalších pěti kusů RegioPanterů pro tratě 195 Rybník – Lipno nad Vltavou a 196 České Budějovice – Horní Dvořiště, a to zhruba od roku 2024. Nové elektrické jednotky by pak s výjimkou tzv. Bechyňky (tratě Tábor – Bechyně) pokryly téměř všechny jihočeské výkony zajišťované elektrickými vlaky.

Národní dopravce zároveň připravuje nasazení moderních jednotek i na neelektrifikovaných tratích. V roce 2023 tak posílí jihočeskou flotilu sedm motorových jednotek polského výrobce PESA Bydgoszcz. Soupravy budou určeny například pro trať Tábor – Písek a i tyto jednotky nabídnou cestujícím to nejmodernější cestování a řadu služeb. Budou již z výroby vybavené zabezpečovačem ETCS, nebude chybět prostorný interiér se 115 místy k sezení, klimatizace, bezbariérový přístup, Wi-Fi připojení k internetu a zásuvky pro dobíjení drobné elektroniky.

Nové soupravy typu RegioPanter nabízejí

  • moderní světlý a přehledný klimatizovaný interiér s ergonomicky řešenými čalouněnými sedačkami v provedení 1. a 2. třídy;
  • bezbariérový nástup s podlahou vozidla ve výši moderních nástupišť bez nutnosti překonávat schody, pro cestující na vozíku jsou vybaveny plošinou pro překlenutí prostoru mezi nástupištěm a podlahou vozu, na zastávkách s nižšími nástupišti usnadní nástup dodatečný výsuvný schod;
  • moderní bezpečné předsuvné dveře ovládané tlačítky, centrálně uzavírané a blokované již před rozjezdem vlaku, navíc pro nevidomé a slabozraké budou čelní dveře jednotky vybavené dálkovým ovládáním dveří obsluhované slepeckou vysílačkou a vybavené akustickým majáčkem;
  • prostorné bezbariérové WC s uzavřeným systémem přístupné také osobám na vozíku a vybavené sklopným stolem pro přebalování kojenců;
  • doplňkové služby, jako jsou elektrické zásuvky pro napájení přenosné elektroniky cestujících, např. mobilní telefony, tablety atp. včetně USB portů, bezplatná palubní Wi-Fi síť,
  • sklopné nebo rozkládací stolky podle rozmístění sedaček a LED čtecí lampičky nad sedadly v rámech na umístění zavazadel;
  • úplnou novinkou v České republice je vybavení vlaků zásuvkou 230 V pro dobíjení baterií elektrických invalidních vozíků;
  • dostatečné velké prostory pro umístění kočárků, 8 jízdních kol a spoluzavazadel;
  • moderní audiovizuální informační systém poskytující informace o jízdě vlaku a zastávkách všem cestujícím včetně nevidomých, slabozrakých nebo neslyšících osob, pro nevidomé a slabozraké budou uvnitř soupravy k dispozici také informační štítky v Braillově písmu.

Základní parametry jednotek RegioPanter

  • maximální rychlost 160 km/h;
  • výkon 1320 kW;
  • délka 52,9 m;
  • počet míst k sezení 140, z toho 8 v 1. třídě;
  • hmotnost obsazené soupravy 122 tun, hmotnost prázdné soupravy 105 tun;
  • bezbariérová – nízkopodlažní;
  • napájecí soustava 3 kV DC, 25 kV 50 Hz AC;
  • vlakový zabezpečovací systém ETCS.

Společné komuniké Správy železnic, statutárního města Most a města Louny

2.6.2022

Správa železnic představila na dalším jednání se zástupci Mostu a Loun přípravu úseku vysokorychlostní železnice VRT Poohří. Zúčastněné strany se dohodly na vzájemné spolupráci a výměně informací o přípravě projektu.

Správa železnic připravuje vysokorychlostní trať (VRT) Poohří jako odbočnou z hlavního ramene Praha – Ústí nad Labem – Drážďany. Vycházet bude z úseku VRT Podřipsko, který spojí hlavní město s Lovosicemi. Nová trať výrazně zkrátí jízdní doby mezi Prahou a severozápadními Čechy. Cestující by po dokončení VRT Podřipsko a Poohří měli ve vlaku z Prahy do Mostu strávit zhruba 40 minut. Nyní trvá cesta zhruba dvě hodiny.

Nové železnice budou impulsem k celospolečenskému rozvoji regionu. Mohou například přitáhnout nové investory, kteří vytvoří další pracovní příležitosti. Ředitel odboru přípravy vysokorychlostních tratí Martin Švehlík odkazuje na zahraniční zkušenosti: „VRT ve Velké Británii, Francii nebo také v Rakousku pomohly zásadně zvýšit konkurenceschopnost tamních regionů. Mostecko bude mít díky dobré dostupnosti hlavního města významný potenciál v mnoha oblastech.“ Díky propojením železničních sítí budou moci vysokorychlostní vlaky obsluhovat také Karlovarsko, které bude rovněž čerpat benefity z provozu rychlých spojů.

Správa železnic při přípravě VRT naplňuje úkoly vyplývající z vládního Programu rozvoje Rychlých železničních spojení v ČR. Všechny kroky tak směřuje k samotné realizaci sítě vysokorychlostních železnic. Klíčovými partnery přípravy jsou právě samosprávy. Zástupci Správy železnic, statutárního města Most a města Louny na svém posledním jednání navázali spolupráci v oblasti zprostředkování informací. Města tak budou moci při komunikaci s okolními obcemi aktivně vystupovat jako koordinátoři.

Primátor statutárního města Most Jan Paparega oceňuje aktivitu investora: „Jsem velmi spokojen s dosavadním průběhem příprav vysokorychlostní tratě Poohří ze strany Správy železnic. Společně se zástupci Správy železnic a vedením města Louny jsme se dohodli na seznámení okolních obcí se stavem rozpracovanosti příprav, abychom tak předešli sporům, které se v souvislosti postupem příprav projektu mohou objevit.“

Jak je vidět ve srovnatelných regionech v zahraničí, rychlé vlakové spojení s metropolí může být obrovskou příležitostí nejen pro Louny, ale i pro celý region. Jsem rád, že samosprávy a Správa železnic chtějí spolupracovat,“ poznamenává Pavel Janda, starosta města Louny.

Provoz na VRT Poohří by měl být zahájen kolem roku 2035. Podrobnosti o přípravě vysokorychlostních tratí naleznete na www.spravazeleznic.cz/vrt.

Parní vlak připomene 140. výročí tratě z Hulína do Bystřice pod Hostýnem

2.6.2022 - 11:15

Na sobotu 4. června připravily České dráhy společně se spolkem Kroměřížská dráha nostalgické jízdy u příležitosti 140. výročí traťového úseku z Hulína do Bystřice pod Hostýnem. Parní vlak v čele s lokomotivou Skaličák pojede nejprve z Hulína do Bystřice pod Hostýnem a zpět, během druhé jízdy se cestující svezou z Hulína až do Valašského Meziříčí. Na zpáteční cestě bude cílovou stanicí Kroměříž.

Soupravu historických vozů bývalé třetí třídy, tzv. Rybáků a služebního vozu pro přepravu dětských kočárků, poveze parní lokomotiva Skaličák (433.001) z roku 1948. První vlak bude začínat v Hulíně (odj. v 8:25) a pojede do Bystřice pod Hostýnem, tedy po traťovém úseku, který v letošním roce slaví 140 let od svého zprovoznění. Druhý vlak bude odjíždět z Hulína v 10:30 a cestující sveze až do Valašského Meziříčí, kam přijede ve 12:25. Zpět směrem do Hulína se odtud vydá ve 13:33 a v tomto směru ukončí jízdu až v Kroměříži, kam přijede v 15:10 hod.

Jízdné v parním vlaku

Jízdenky se prodávají pouze u personálu zvláštních vlaků a cena závisí na počtu ujetých kilometrů (dospělý od 15 let / dítě 6 až 15 let):

  • 1–10 km: 80 Kč / 40 Kč
  • 11–20 km: 120 Kč / 60 Kč
  • 21–30 km: 160 Kč / 80 Kč
  • 31–50 km: 200 Kč / 100 Kč
  • nad 50 km: 240 Kč / 120 Kč

Děti do 6 let cestují zdarma. Dětské kočárky lze přepravit zdarma ve služebním voze. Jiné slevy, zaměstnanecké jízdné, jízdenky IDS nebo OneTicket ve zvláštním vlaku neplatí.

Doprovodný program

V Bystřici pod Hostýnem bude připraven doprovodný program. První vlak (příjezd 9:02) bude po slavnostní salvě čestné stráže uvítán starostou města Zdeňkem Pánkem. Návštěvníci si budou moci prohlédnout výstavu fotografií z historie trati a zakoupit upomínkové předměty se železniční tematikou.

Na bystřickém nádraží bude připravena také výstava železničních vozidel. K vidění budou například klenoty ze sbírek Centra historických vozidel Českých drah – historické motorové lokomotivy Pilštyk (T 466.0007) a Bardotka (T 478.1001).

Své motorové lokomotivy na výstavu zapůjčí také nákladní dopravce ČD Cargo a chybět nebude ani historický motoráček Hurvínek spolku Kroměřížská dráha, který bude ve vhodných pauzách (s ohledem na dopravní situaci) vozit zájemce po bystřickém nádraží.

Oslavy v Bystřici pod Hostýnem zpestří také akce s názvem „Bystřice žije!“, který se bude konat v zámeckém parku (bližší informace zde).

Jízdní řád parního vlaku

na trati Kroměříž – Hulín – Bystřice p. H. – Valašské Meziříčí

 (4. června 2022)

tam

stanice

zpět

Kroměříž

15:10

08:25

10:30

Hulín

10:00

14:58 – 15:00

08:35 – 08:45

10:40 – 10:42

Holešov

09:48 – 09:50

14:48 – 14:50

09:02

11:00 – 11:25

Bystřice pod Hostýnem

09:35

14:22 – 14:36

11:40 – 11:45

Osíčko

14:10 – 14:11

11:57 – 12:00

Kunovice-Loučka

13:55 – 14:00

12:14 – 12:15

Branky na Moravě

13:40 – 13:42

12:25

Valašské Meziříčí

13:33

Více informací o akci najdete na portálu Vlakem na výlet nebo na stránkách www.cdnostalgie.cz.

Pokračujeme v zelených plánech, od roku 2040 jen s bezemisními vlaky

30.5.2022

Skupina Arriva v celé Evropě zakládá Institut nulových emisí.

Arriva je v České republice největším provozovatelem ekologických autobusů. Na to chce v následujících letech navázat také v železniční dopravě, třeba i díky uzavřenému partnerství se Spolchemií a Čeprem na využití vodíku pro provoz vlaků.

Kromě stopadesáti plynových autobusů na Kladensku, vozí Arriva cestující už 33 tichými a bezemisními elektrobusy třeba v Bílině, na Kladně, v Kutné Hoře, Krnově, Praze, Novém Jičíně, Trutnově nebo Třinci. Do její zelené flotily se v květnu zatím jako poslední zařadily dva elektrobusy v městské dopravě v Přerově a připravuje se nákup dalších 16 elektrobusů pro MHD Kladno.

„Další výměna naftových autobusů za ekologické vozy bude v Arrivě pokračovat, čímž naplníme evropskou směrnici o čistých vozidlech a postupně tak budeme provozovat jen vozy bez závislosti na fosilních palivech. A stejným směrem se vydáme i na železnici, od roku 2040 budeme po tratích jezdit jen s bezemisními železničními vozidly,“ říká Daniel Adamka, ředitel Arrivy o zelených plánech, které dopravce má a doplňuje: „Po republice se teď zástupcům objednavatelů, měst, obcí, i veřejnosti prezentuje bezemisní vodíkový vlak od výrobce Alstom. Pro nás je to příležitost seznámit se s touto technologií, setkávat se s lidmi zodpovědnými za směřování veřejné dopravy a diskutovat s nimi o možnostech provozování takových vlaků, proto jsme se stali i partnerem těchto předváděcích jízd.“

Třeba vodík je celosvětově vnímán jako ekologické palivo budoucnosti pro všechny druhy dopravních prostředků. „Na jeho využití k pohonu osobních vlaků jsme se ve vzájemném partnerství dohodli se dvěma významnými domácími společnostmi, se společností Spolchemie a Čepro. Projekt, který zatím nemá v České republice obdoby, by měl být realizován v průběhu příštích dvou až tří let, kdy chceme společně najít smysluplná a udržitelná řešení pro veřejnou dopravu,“ uzavírá plány Adamka.

Arriva aktuálně vyhlásila výběrové řízení na nákup dalších osmi standardních a osmi kloubových elektrobusů na dvě páteřní linky MHD Kladno. Společně s městem připravuje i projekt jejich dobíjení na třech stanovištích v depu i ve městě.

Skupina Arriva zakládá Institut nulových emisí

Arriva po celé Evropě připravuje dlouhodobou strategii dekarbonizace veřejné dopravy. Zakládá proto institut nulových emisí. Anne Hettinga, člen představenstva skupiny Arriva a generální ředitel pro Nizozemsko, který vede širší strategii udržitelnosti společnosti Arriva v celé Evropě, k tomu říká: "Založení institutu nám umožní sjednotit všechny naše odborné znalosti pod jednu virtuální střechu."

Institut plánuje navázat vztahy a partnerství s řadou externích organizací, které následně posílí interní odborné znalosti společnosti Arriva i znalosti nejnovějších technologií. Arriva naváže partnerství se společnostmi zabývající se zelenou energií, akademickými institucemi, technologickými inovátory, inženýry, konstruktéry a výrobci vozidel.

Matt Greener, ředitel Institutu pro nulové emise, uvádí: "Udržitelná řešení v osobní dopravě jsou důležitou součástí cesty k nulovým emisím a klíčem k jejich dosažení bude partnerství s nejrůznějšími organizacemi. Vlády, místní úřady, provozovatelé, výrobci, akademici, inženýři a dodavatelé energie se budou muset spojit, aby společně inovovali a řešili problémy a zajistili rychlejší přechod."

Skupina Arriva má jedinečnou síť ve 14 evropských zemích, což je více než kterýkoli z jejích evropských konkurentů. Arriva již disponuje zkušenostmi s různými typy technologií alternativních paliv a zná detaily, které jsou s tímto spojeny. Jako lídr v oblasti udržitelných dopravních řešení podpoří Arriva svými poznatky rozvoj dlouhodobých strategií a investic pro města a regiony. Arriva provozuje ve většině evropských zemí vozidla s nulovými emisemi, která využívají elektrické a vodíkové technologie, zároveň provozuje vozidla na alternativní paliva, jako jsou biopaliva, včetně hydrogenovaného rostlinného oleje, bionafty a bioplynu. Tato alternativní paliva umožňují již výrazné snížení emisí.

K dosažení tohoto cíle je nezbytné partnerství a politická podpora, která podporuje využívání veřejné dopravy. Přechod na bezemisní dopravu významně přispěje k dekarbonizaci a k dosažení cíle EU stát se do roku 2050 klimaticky neutrální. 

V rámci své činnosti bude Institut nulových emisí analyzovat i náklady na celý životní cyklus vozidel a dopady na životní prostředí tak, aby podpořil nezbytnou transformaci sítí veřejné dopravy, díky níž se stanou udržitelnějšími a cenově dostupnějšími.

Zpočátku se institut zaměří na transformaci vozového parku autobusů, na starosti ale bude mít také vlaky, budovy i další provozní procesy. Společnost Arriva se už podílela na vývoji, testování a zavádění nových hybridních vlakových technologií ve Velké Británii i v Nizozemsku.

Od 16.6.2022 je povinná certifikace všech subjektů ECM!

2.červen 2022

Upozorňujeme, že od 16. června 2022 nesmí být na celostátní a regionální dráze v České republice provozováno žádné vozidlo, jehož subjekt odpovědný za jeho údržbu (ECM) vedený v evidenci v národním registru vozidel (NVR) není certifikován. Všechny subjekty odpovědné za údržbu všech kategorií vozidel, musí být nejpozději k datu 16.6.2022 certifikovány.

Tato povinnost vyplývá z prováděcího nařízení Komise (EU) 2019/779. Problematika údržby drážních vozidel provozovaných na dráze celostátní nebo regionální včetně certifikace je upravena v novelizovaném znění zákona o dráhách 266/1994 Sb., účinném od 1. února 2022, především v § 43b. 

Výjimka z povinné certifikace platí v souladu s § 43f, odst. 3 zákona o dráhách pro historická vozidla. Podmínkou je, že historické vozidlo musí být skutečně jako historické registrováno. Takové vozidlo pak ale nesmí být používáno k jiným účelům, než je uspokojování kulturních nebo volnočasových potřeb.

Certifikace není povinná ani pro vlečkové lokomotivy, které zajíždí za účelem odevzdání/převzetí vozů do stanice na celostátní a regionální dráze, pokud lze pro strojvedoucího při takové obsluze využít ustanovení §24a, zákona o dráhách, tj., že "Provozovat drážní dopravu na dráze celostátní nebo regionální může i držitel platné licence pro provozování drážní dopravy na dráze místní nebo vlečce nebo dopravce, který není držitelem osvědčení dopravce, jde-li o místo styku vzájemně zaústěných drah."

Přehled všech certifikovaných subjektů lze najít v databázi ERADIS na webové stránce: https://eradis.era.europa.eu/safety_docs/ecm/certificates.aspx

Ivan Trojan jako koloťuk v nové kampani ČD

1.6.2022 - 16:02

České dráhy dnes spouští novou reklamní kampaň zaměřenou na moderní cestování. V hlavní roli se objeví opět známý český filmový herec Ivan Trojan.  Ten ve spotu představuje aktuálně nejmodernější vlak ve střední Evropě – InterJet. Nová kampaň potrvá během celého měsíce června a veřejnost se s ní setká jak v televizi a tisku, tak v rámci outdoor a on-line reklamy.

Režisérem spotu je Ondřej Trojan. Diváci v reklamě mohou slyšet celou řadu pojmů z železničářského slangu, ať už je to koloťuk (vozmistr), echt kočár (vagón) nebo šnelcug (rychlík). „Ivan Trojan v roli koloťuka s humorem sobě vlastním postupně představuje televiznímu štábu všechny výhody nové soupravy, ať už je to moderní interiér, polohovatelné sedačky, bezdrátové nabíjení nebo speciálně upravená okna pro snazší průchod mobilního signálu,“ popisuje nový reklamní spot Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu a doplňuje: „Věříme, že nejmodernější vlaky v naší flotile vzbudí zájem u široké veřejnosti a motivují k využívání služeb ČD další cestující. Do modernizace vozidlového parku investujeme desítky miliard korun a jen letos jsme už do provozu uvedli přes stovku nových vozů v dálkové i regionální dopravě.“

O kreativní koncept kampaně se postarala agentura Havas. „Natáčení všech reklamních spotů v roce 2022 probíhalo udržitelně podle pravidel tzv. greenfilmingu. Snaha o co nejmenší dopad na životní prostředí zahrnovala úspory ve spotřebě elektřiny, vody, paliva i materiálu potřebného při natáčení – jídla, kostýmů, kovu a papíru. Důraz byl kladen i na třídění odpadů nebo používání porcelánového nádobí místo jednorázového. Ve spolupráci s offsetujemeCO2.cz se pak vyprodukovaných 3 531 kg CO2 kompenzovalo v projektu ‚Svobodu sadu‘ v Českém ráji,“ dodává ředitel odboru komunikace Radek Joklík.

InterJety nasazují České dráhy od loňského prosince na linkách Západní expres a Krušnohor. Cestujícím nabízejí nejširší nabídku služeb, jakou vlaky v České republice poskytují. Tím ale letošní novinky nekončí. V regionální dopravě bylo uvedeno do provozu např. několik desítek jednotek RegioPanter. Jejich dodávky budou pokračovat i ve druhé polovině letošního roku. Ve výrobě už je také 180 vozů pro rychlost až 230 km/h pro dálkové mezinárodní spoje.

Nová kampaň prezentující moderní cestování s Českými drahami bude v éteru od 1. do 30. června.

Spot si můžete prohlédnout zde.

Parní vlak a Hurvínek připomene 140. výročí tratě Choceň – Vysoké Mýto – Litomyšl

1.6.2022 - 15:21

Na sobotu 4. června připravily České dráhy společně s Pardubickým krajem a dalšími partnery nostalgické jízdy u příležitosti 140. výročí tratě mezi Chocní, Vysokým Mýtem a Litomyšlí. Během dne se budou moci zájemci svézt parním vlakem v čele s lokomotivou Velký bejček (423.009) a také motorovým vozem Hurvínek. Na nádražích v Chocni, Cerekvici nad Loučnou a Litomyšli bude připraven doprovodný program. Ve Vysokém Mýtě pak souběžně bude probíhat festival Sodomkovo Vysoké Mýto, v jehož rámci bude např. zajištěna přeprava historickým autobusem z náměstí na zastávku Vysoké Mýto město a také do Cerekvice nad Loučnou.

Parní vlak s lokomotivou 423.009 (Velký bejček) z roku 1922 pojede během dne dvakrát z Chocně do Litomyšle a zpět. Odjezdy z Chocně budou v 8:50 a 14:50, zpět z Litomyšle pak v 10:54 a 16:54. Ve vlaku budou řazené historické vozy dřívější 3. třídy řady Ce („Rybáky“), jeden vůz Ci („Baťák“) a chybět nebude ani bufetový vůz. Vlak budou doprovázet průvodčí v dobových stejnokrojích.

Motorové vozy M131.1 Hurvínek s vloženým vozem BDlm svezou cestující nejdříve z Chocně (odj. v 9:50) do stanice Vysoké Mýto město a zpět, po poledni pak pojedou z Chocně (odj. ve 12:50) do Cerekvice nad Loučnou a zpět.

Jízdenky pro cesty parním vlakem i Hurvínkem je možné koupit v předprodeji v pokladnách Českých drah. Cena jízdenek bude určena podle ujeté vzdálenosti:

  • 1 – 10 km: dospělý 60 Kč / dítě 6 až 15 let 40 Kč
  • 11 – 20 km: dospělý 90 Kč / dítě 6 až 15 let 60 Kč
  • 21 a více km: dospělý 120 Kč / dítě 6 až 15 let 80 Kč

Jízdní řád parního vlaku směr Choceň – Litomyšl a zpět

(4. června 2022)

tam

km

stanice

km

zpět

08:50

14:50

0

Choceň

24

12:06

18:06

08:59

14:59

5

Slatina u Vysokého Mýta

19

11:58

17:58

09:11

15:11

8

Vysoké Mýto

16

11:51

17:51

09:17

15:17

9

Vysoké Mýto město

15

11:42

17:42

09:27

15:27

14

Hrušová

10

11:23

17:22

09:52

15:52

15

Cerekvice nad Loučnou

9

11:17

17:17

09:56

15:56

16

Cerekvice n. L. zast.

8

11:08

17:08

10:01

16:01

19

Tržek

5

11:02

17:02

10:08

16:08

24

Litomyšl

0

10:54

16:54

 

Jízdní řád motorového vlaku Hurvínek

Choceň – Vysoké Mýto město – Cerekvice nad Loučnou a zpět

(4. června 2022)

tam

km

stanice

km

zpět

09:50

12:50

0

Choceň

15

11:06

14:37

09:59

12:59

5

Slatina u Vysokého Mýta

10

10:58

14:29

10:11

13:11

8

Vysoké Mýto

7

10:51

14:22

10:14

13:17

9

Vysoké Mýto město

6

10:42

14:18

 

13:27

14

Hrušová

1

 

14:09

 

13:31

15

Cerekvice nad Loučnou

0

 

14:06

 

Ve stanicích na trati bude připraven doprovodný program:

Choceň:

  • výstava železničních modelů v 1. patře nádraží
  • v areálu kolejiště západně od nádraží výstava kolejových vozidel (lokomotivy, historické vozy)
  • možnost svezení na otevřeném voze
  • občerstvení zajištěno

Vysoké Mýto (město)

Cerekvice nad Loučnou

  • zpřístupnění expozice železničních jízdenek a dalších železničních zajímavostí na nádraží
  • zbrojení parních vlaků vodou
  • od vybraných vlaků zajištěna přeprava historickým autobusem z náměstí ve Vysokém Mýtě a zpět

Litomyšl

  • provoz šlapací drezíny na kolejišti u nákladiště
  • výstava a prodej železničních předmětů

Hlavními partnery akce jsou Pardubický kraj, Recycling, a. s., a ČD Cargo.

Více informací o akci najdete na portálu Vlakem na výlet nebo na stránkách www.cdnostalgie.cz.

Správa železnic hledá zhotovitele rekonstrukce nástupišť v Lovosicích

LOVOSICE, 1. června 2022

Už během léta plánuje Správa železnic zahájit rekonstrukci nástupišť ve stanici Lovosice. Kromě komfortnějšího nastupování do vlaků přinese investice cestujícím také možnost bezbariérového přístupu na nástupiště. Na zhotovení stavby již správce drážní infrastruktury vypsal veřejnou zakázku s nejvyšší přípustnou nabídkovou cenou 332,3 milionu korun. Stavební práce by měly probíhat od letošního července do konce příštího roku.

V rámci stavby projdou rekonstrukcí stávající čtyři nástupiště, která budou zvýšena na normovou výšku 550 mm umožňující pohodlný nástup do moderních vlakových souprav. Ostrovní nástupiště č. 2 a 3 budou dlouhá 220 metrů, 4. nástupiště bude mít stejně jako vnější nástupiště u výpravní budovy délku 170 metrů. Všechna získají nové zastřešení a osvětlení.

Současný podchod se zrekonstruuje a prodlouží pod celým nádražím až do Máchovy ulice. Zároveň dojde k doplnění výtahů, které zajistí bezbariérový přístup z podchodu na jednotlivá nástupiště. Pro příchod k 1. nástupišti bude možné využít výtah, který propojí podchod s výpravní budovou. Stavba se nedotkne současné konfigurace kolejiště, bude však provedena částečná obnova železničního svršku.

Ke zvýšení kultury cestování a zatraktivnění osobní železniční dopravy přispěje instalace nového informačního systému, zajištění přístupu pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace a také propojení stanice do Máchovy ulice.

Sobota 4. června bude ve znamení oslav dne dětí

Sobota 4. června bude ve znamení oslav dne dětí, program bude na pražském Smíchově a v Lužné u Rakovníka

1.6.2022 - 10:43

České dráhy společně s Pražskou integrovanou dopravou a dalšími partnery připravily na sobotu 4. června zábavný program v rámci Pražského dopravního dne dětí. Centrem  dění bude od 9 do 17 hodin pražské smíchovské nádraží. Návštěvníci se mohou těšit na jízdy parního vlaku v čele s lokomotivou Všudybylka, historického motoráčku Hurvínek, ale také na projížďky historickou tramvají či autobusem. Stejný den bude možné vyrazit také do ČD Muzea v Lužné u Rakovníka, kde bude přichystaný Rodinný den. Zájemci se sem svezou retro soupravou taženou motorovou lokomotivou Bardotkou.

Pražský dopravní den dětí v sobotu 4. června

Po dvouleté přestávce vyvolané pandemií koronaviru připravily České dráhy společně s Pražskou integrovanou dopravou, Správou železnic, Dopravním podnikem hl. m. Prahy, DDM Praha 5 a Královstvím železnic Pražský dopravní den dětí. Jeho centrem bude v sobotu 4. června nádraží Praha-Smíchov.

Největším lákadlem budou jízdy parního vlaku v čele s lokomotivou Všudybylkou (354.195), který čtyřikrát během dne sveze cestující ze Smíchova přes hlavní nádraží do Holešovic a zpět. Odjezdy ze Smíchova budou v 9:00, 11:30, 14:00 a 16:20, zpět z Holešovic pak v 10:00, 12:15, 14:50 a 17:12. Ve vlaku bude platit zvláštní jízdné. Základní zpáteční jízdenka bude stát 180 Kč, zlevněná pro děti od 6 do 18 let a držitele průkazů ZTP a ZTP/P pak 90 Kč. Děti do 6 let cestují zdarma bez nároku na místo k sezení. Jízdenky jsou v prodeji ve všech pokladnách a v e-shopu Českých drah.

Foto: Archiv ČD

V obvodu stanice Praha-Smíchov budou ve zhruba půlhodinových intervalech zajištěné kyvadlové jízdy motorovým vozem M 131.105 Hurvínek. V případě většího zájmu pojede vlak častěji. Zájemci si budou moci vyzkoušet také jízdu na pákové drezíně spolku Železnice Česká Sibiř.

Moderní vozidla budou zastoupená motorovou jednotkou Stadler RS1. Ta pojede během soboty sedmkrát ze Smíchova přes Hlubočepy a Holyni do Řeporyjí a zpět. Odjezdy z Prahy-Smíchova budou v 9:00, 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00 a 16:00, zpět z Řeporyjí pak v 9:28, 10:29, 11:29, 13:28, 14:29, 15:28 a 16:29. V těchto vlacích bude platit tarif ČD, Pražské integrované dopravy a OneTicket.

foto: Jan Freitag

Návštěvníci akce si dále budou moci na smíchovském nádraží prohlédnout výstavu železničních kolejových vozidel a modelové kolejiště. Připravený bude také doprovodný kulturní program DDM Prahy 5 (pohádky, hudební a taneční vystoupení). Chybět nebudou výtvarné dílničky pro děti, ukázky práce uměleckého kováře, skákací hrad, maskot Elfík, prezentace partnerů akce, stánky s občerstvením a prodejem upomínkových předmětů nejen se železniční tématikou.

Zajímavý program bude přichystán také pro obdivovatele městské hromadné dopravy. Mezi Smíchovským nádražím a Sídlištěm Řepy pojede historická tramvaj s vlečným vozem a také vyhlídkový vůz T3 „Měsíček“. Království železnic na Andělu spojí s centrem oslav na vlakovém nádraží okružní historická autobusová linka. Dopravní podnik hlavního města Prahy pak vypraví historické soupravy metra mezi Smíchovským nádražím a depem Zličín a v samotném depu metra na Zličíně bude od 10 do 16 hod. pořádat den otevřených dveří s výstavou dopravní techniky a bohatým programem pro celou rodinu. Kromě historické soupravy metra se sem návštěvníci dostanou také speciální autobusovou linkou od stanice metra Zličín a od konečné Sídliště Řepy, kde budou autobusy navazovat na historické tramvaje od Smíchovského nádraží.

Jízdní řád parního vlaku

Praha-Smíchov – Praha hl.n. – Praha-Holešovice a zpět (4. června 2022)

tam

stanice

zpět

09:00

11:30

14:00

16:20

Praha-Smíchov

10:21

12:37

15:12

17:42

09:14

11:41

14:11

16:31

Praha hl.n.

10:14

12:29

15:04

17:26

09:26

11:53

14:23

16:43

Praha-Holešovice

10:00

12:15

14:50

17:12

 

Jízdy jednotkou Stadler RS1 Praha-Smíchov – Praha-Řeporyje

(4. června 2022)

Praha-Smíchov

09:00

10:00

11:00

13:00

14:00

15:00

16:00

Praha-Hlubočepy

09:04

10:03

11:03

13:03

14:03

15:03

16:03

Praha-Holyně

09:11

10:10

11:10

13:10

14:10

15:10

16:10

Praha-Řeporyje

09:14

10:14

11:14

13:14

14:14

15:14

16:14

 

Jízdy jednotkou Stadler RS1 Praha-Řeporyje – Praha-Smíchov

(4. června 2022)

Praha-Řeporyje

09:28

10:29

11:29

13:28

14:29

15:28

16:29

Praha-Holyně

09:32

10:32

11:32

13:31

14:32

15:31

16:32

Praha-Hlubočepy

09:38

10:36

11:36

13:37

14:36

15:37

16:36

Praha-Smíchov

09:41

10:40

11:40

13:41

14:40

15:41

16:40

 

Retro vlak na Rodinný den v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka

Zábavný program pro děti bude v sobotu 4. června od 9 do 17 hod. přichystán také v železničním muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka.

Návštěvníci z hlavního města budou mít jedinečnou příležitost svézt se sem retro vlakem, který bude sestaven z vozů z 80. let 20. století. Poveze ho legendární motorová lokomotiva Bardotka (T478.1008). Jízdenka na retro vlak bude současně platit i jako vstupenka do ČD Muzea v Lužné u Rakovníka, kde se bude konat Rodinný den s pestrým programem. Připraveny budou zábavné aktivity se skautským oddílem Fenix (10 propojených stanovišť se zajímavými úkoly pro děti, jako je např. přikládání do parní lokomotivy, pomoc zmatenému strojvedoucímu, vázání provazů nebo stavba stanu) a bohatá tombola.

Foto: Archiv ČD

Retro vlak bude odjíždět v sobotu 4. června v 11:00 z pražského smíchovského nádraží, pojede přes Kladno (odj. ve 12:08) a do Lužné u Rakovníka přijede ve 12:49. Na zpáteční jízdu z Lužné u Rakovníka do Prahy se vydá tento vlak v 16:02, v Kladně zastaví v 16:41 a do Prahy-Smíchova přijede v 17:35.

Jízdní řád retro vlaku Praha-Smíchov – Lužná u Rakovníka a zpět

(4. června 2022)

tam

stanice

zpět

11:00

Praha-Smíchov

17:35

12:08

Kladno

16:44

12:49

Lužná u Rakovníka

16:02

Zájemci se budou moci svézt také motorovým vlakem M240 z ČD Muzea do Krupé a zpět, který pojede třikrát během akce. V areálu ČD Muzea bude v provozu také úzkorozchodná železnice s parní lokomotivou Krauss č. 21.

Jízdné v retro vlaku z Prahy-Smíchova do Lužné u Rakovníka a zpět

Základní globální cena – zpáteční:

  • Praha-Smíchov – Lužná u Rakovníka a zpět: 450 Kč
  • Kladno – Lužná u Rakovníka a zpět: 350 Kč

Snížená globální cena – zpáteční:

  • Praha-Smíchov – Lužná u Rakovníka a zpět: 350 Kč
  • Kladno – Lužná u Rakovníka a zpět: 250 Kč

Snížená cena platí pro děti od 6 do 18 let a držitele průkazů ZTP a ZTP/P. Děti do 6 let cestují zdarma bez nároku na místo k sezení.

Jízdenky je možné zakoupit v předprodeji ve všech pokladnách a v e-shopu ČD.

 

Cestujte vlakom za krásami Slovenska s výhodnou ponukou cestovných lístkov Slovak

1.6.2022

  • Letné celosieťové lístky SLOVAK platia od 1. 7. do 31. 8. 2022 na celom Slovensku
  • Predpredaj lístkov v pokladniciach ZSSK a cez e-shop je spustený od 1. 6. 2022

 

BRATISLAVA – Plánujete dovolenkovať na Slovensku? Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pripravila na leto ponuku sieťových lístkov, s ktorou môžete cestovať a spoznávať krásy Slovenska výhodnejšie a ekologicky. Či už sa rozhodnete pre hory, pamiatky, akvaparky alebo letné festivaly a podujatia, lístky SLOVAK vám umožnia neobmedzené cestovanie po celom Slovensku, ktoré sa oplatí.

Letné celosieťové lístky platia v termíne 1. 7. – 31. 8. 2022 (do 24:00) na celom Slovensku v 2. vozňovej triede vo všetkých vlakoch ZSSK.

Výnimku tvoria vlaky SuperCity, InterCity, 1. trieda, miestenky, lôžka a ležadlá, ktoré je možné využiť za príslušné doplatky (vlaky InterCity je možné využiť po zakúpení príslušného doplatku, vlakmi SuperCity vrátane miestenky môžete cestovať za príplatok 1 €, 1. vozňová trieda, miestenky, ležadlové a lôžkové lístky je možné dokúpiť v plnej výške).

 
Výhody:
  • Za lístok SLOVAK môžete platiť kreditom zo zákazníckeho konta ZSSK ID, s ktorým cestujúci získava bonusový kredit.
  • Čím viac ciest vlakmi ZSSK počas leta cestujúci uskutoční, tým viac peňazí sa mu vráti (napr.: lístok Bratislava – Košice – Bratislava = 37,52 €, SLOVAK TÝŽDEŇ = 29 € → -8,52 €).
  • SLOVAK JUNIOR ocenia najmä končiaci študenti stredoškolského či vysokoškolského štúdia (maturanti, bakalári, magistri, inžinieri), ktorí počas letných prázdnin nemajú nárok na bezplatnú prepravu ani na zľavnené cestovné.

 

Lístky z ponuky SLOVAK si možno zakúpiť v predpredaji od 1. 6. 2022 v ktorejkoľvek pokladnici ZSSK alebo pohodlne prostredníctvom e-shopu. Ak sa vám zmenia plány, lístky je možné vrátiť najneskôr deň pred začiatkom platnosti so sankciou za vrátenie vo výške 10 % z ceny. (Lístok zakúpený cez e-shop ZSSK je možné vrátiť iba online a v prípade  využitia ZSSK ID vám sankciu poukážeme do ZSSK ID ako bonusový kredit). Za čiastočne využité lístky sa náhrada neposkytuje. Kompletné informácie o ponuke SLOVAK nájdete tu → https://www.zssk.sk/zlavy-cestovne/letna-ponuka-slovak/.

Okrem cestovania po Slovensku ponúka ZSSK aj možnosti navštíviť zahraničné destinácie. Tento rok opäť v spolupráci s rakúskym dopravcom Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) realizuje spojenie z Bratislavy priamo do chorvátskeho letoviska Split → Chystáte sa do Chorvátska? Využite vlak ZSSK a oddýchnite si spolu s vaším autom či motorkou už počas cesty na dovolenku – Železničná spoločnosť Slovensko a.s.

ZSSK má tiež množstvo ponúk, vďaka ktorým možno cestovať výhodnejšie do rôznych európskych destinácií → https://www.zssk.sk/ceny-zlavy-zahranicie/. Napríklad ponuka EUROPA CITY STAR predstavuje zvýhodnené spiatočné cesty do  viacerých európskych krajín → https://www.zssk.sk/ceny-zlavy-zahranicie/citystar/, pri ponuke EUROPA EXPRES možno získať zľavu do 1. i 2. triedy v závislosti od počtu predaných lístkov (čím skôr si cestujúci ponuku zakúpi, tým lacnejší lístok dostane) → https://www.zssk.sk/ceny-zlavy-zahranicie/europa-expres/. Taktiež ponúkame zľavy pre väčšie skupiny, napríklad skupina aspoň 6 cestujúcich môže oproti základným cenám dosiahnuť zľavu až 50 %.

Možností a kombinácií je veľa. Na konkrétnu zľavu sa môžu cestujúci informovať v pokladnici vybavenej systémom Komplexného vybavenia cestujúcich, prípadne na Kontaktnom centre 18 188 alebo info@slovakrail.sk.

Informácia o nehodách a mimoriadnostiach na tratiach ŽSR od 2. 5. do 30. 5. 2022

01.06.2022

V tomto období evidujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) 13 zrážok vlaku s osobami, z toho až 11 smrteľných a 6 zrážok vlaku s motorovým vozidlom.

Dňa 5. mája v úseku Holíč nad Moravou – Holíč nad Moravou št. hr. vlak narazil do motorového vozidla na priecestí s jedinečným identifikačným číslom (JIČ) SP0002. K zraneniu osôb nedošlo a nebolo poškodené ani zariadenie ŽSR. Dňa 6. mája v úseku Komárno – Komárno št. hr. loď narazila na rieke Dunaj do piliera železničného mosta. Doprava bola prerušená do zistenia stavu mosta, udalosť sa zaobišla bez vplyvu na osobnú dopravu. Dňa 9. mája sa v úseku Liptovský Mikuláš – Liptovský Hrádok traktor pri jazde cez priecestie s JIČ SP0148 vyhýbal protiidúcemu motorovému vozidlu a zachytil stojan a závoru priecestného zabezpečovacieho zariadenia (PZZ), pričom značne poškodil zariadenie PZZ. Dňa 11. mája počas jazdy vlaku došlo na vchodovom zhlaví Bratislava-predmestie k vykoľajeniu 3 prázdnych vozňov. Dňa 13. mája vlak v úseku Kežmarok – Studený Potok narazil na priecestí s JIČ SP0272 do vlečky ťahanej traktorom. Nárazom došlo k zakliesneniu vlečky do obecného zábradlia pri PZZ, čím zasahovala do priechodného prierezu koľaje. Dňa 15. mája počas jazdy vlaku v úseku Košice – Barca došlo na priecestí s JIČ SP1315 k stretu s motorovým vozidlom. K zraneniu osôb a k poškodeniu železničnej infraštruktúry nedošlo. Dňa 16. mája počas jazdy osobného vlaku v úseku Mníchova Lehota – Bánovce nad Bebravou došlo na priecestí s JIČ SP1896 k zrážke s motorovým vozidlom. Pri zrážke došlo k poraneniu vodičky a ťažkému zraneniu spolujazdkyne, ktorá bola následne odvezená vrtuľníkom záchrannej služby. Dňa 20. mája osobný vlak v úseku Turzovka – Čadca zrazil dva kone. Toho istého dňa osobný vlak v úseku Tatranská Lomnica – Stará Lesná zrazil medveďa. Následne došlo k vykoľajeniu rušňa jednou nápravou. Dňa 21. mája bol v úseku Moldava nad Bodvou – Výh. Drienovec počas výkopových prác nájdený nevybuchnutý ručný granát. Nájdená munícia odnesená na zneškodnenie privolaným pyrotechnikom. Udalosť sa zaobišla bez poškodenia infraštruktúry a vplyvu na dopravu. Dňa 27. mája počas jazdy osobného vlaku v Turzovke došlo na priecestí s JIČ SP0071 k zrážke s motorovým vozidlom. K zraneniu osôb vo vlaku nedošlo, vodička motorového vozidla bola v šoku a bola jej poskytnutá prvá pomoc.

Železnice Slovenskej republiky vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti aj viac ako kilometer a následky zrážky s ním bývajú fatálne.

Železnice Slovenskej republiky ako manažér infraštruktúry opakovane apelujú na všetkých vodičov, chodcov, cyklistov, aby si pred železničným priecestím počínali vždy mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčili, či môžu bezpečne prejsť cez železničné priecestie. Na železničných priecestiach označených dopravnou značkou “Stoj, daj prednosť v jazde!“ je vodič povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, z ktorého má náležitý rozhľad na trať, musí dbať však na to, aby vozidlo nezasahovalo do priechodného prierezu koľaje, kde by mohlo byť zachytené prechádzajúcim vlakom. Tieto ustanovenia sa samozrejme vzťahujú aj na chodcov a cyklistov.

V prípade uviaznutia vozidla na železničnom priecestí je potrebné zavolať Integrovaný záchranný systém (IZS) na telefónne číslo 112 a nahlásiť JIČ, umiestnené na zadnej strane výstražníkov alebo dopravného zničenia. Operátori IZS následne vykonajú opatrenia na varovanie rušňovodiča koľajového vozidla.

Ak dôjde k zastaveniu vozidla na priecestí, spustí sa svetelná výstraha a zatvoria sa závory, je potrebné spustené závory bez zaváhania preraziť, pretože za krátku chvíľu vojde na priecestie vlak alebo iné koľajové vozidlo, ktorého hmotnosť býva niekoľko stoviek ton, brzdná dráha stovky metrov a ktorého rušňovodič nemá v drvivej väčšine prípadov žiadnu šancu pred prekážkou zastaviť.

ŽSR evidujú aj prípady vandalizmu a preto opätovne upozorňujú aj na nebezpečné dôsledky vandalizmu, a teda aj úmyselného poškodzovania majetku. Vandali si neuvedomujú, že svojím konaním ohrozujú nielen plynulú prevádzku osobnej a nákladnej dopravy, ale hazardujú aj s ľudskými životmi. ŽSR preto prosia verejnosť, aby bola všímavá k dianiu na železnici, aby pri zistení podozrivého konania či pohybu cudzích osôb na železnici či v blízkosti majetku ŽSR kontaktovala políciu a eliminovala trestnú činnosť.

Dňa 2. mája v Markušovciach bola počas kontrolnej činnosti kontrolórom trate zistená krádež vodivých prepojok z výhybiek č. 1, 2, 2 ,3 , 4 a 6. Dňa 5. mája v úseku Cífer – Šenkvice rušňovodič vlaku ohlásil cudzie predmety v koľajisku na zastávke Báhoň. V ten istý deň počas jazdy osobného vlaku v úseku Prešov – Veľký Šariš došlo k narazeniu do pneumatík poukladaných na traťovej koľaji. Dňa 7. mája rušňovodič osobného vlaku v úseku Vrútky – Martin nahlásil kamene na koľaji. Dňa 12. mája v úseku Malé Straciny – Nógrádszakál: návestným majstrom SMSÚ OZT Lučenec nahlásená krádež ďalekopisného kábla o dĺžke cca 40m. Tiež 12. mája v Senci kontrolór trate zistil odcudzené medené prepojky z výhybiek  č. 2,5,6,8,10,11,13,14 v celkovom počte 38 ks. V ten istý deň v úseku Vojany – Veľké Kapušany počas údržby zabezpečovacieho zariadenia bola návestným majstrom zistená na rôznych miestach traťového úseku Vojany – Veľké Kapušany  krádež medených lán ku koľajovým obvodom v rozsahu  6 ks dlhé laná, 4 ks krátke laná, 1 ks srdcovkové lano a 4 ks stredných lán. Dňa 13. mája v úseku trate pri Odbočke Močiar pri odstraňovaní poruchy zistil návestný majster krádež prepojok na výhybke č. 85. Toho istého dňa pri Odbočke Vinohrady pri odstraňovaní poruchy zistil návestný majster krádež napájacích káblov na výhybkách č.6 a 8. Dňa 23. mája v Barci zamestnankyňou SMSÚ ŽTS TO Košice v obvode SMSÚ TO bola pri koľaji č. 6 zistená krádež časti dilatačného zariadenia koľaje. Toho istého dňa v Bratislave pri výjazde z tunela č. 2 neznámi páchatelia hádzali kamene do osobného vlaku, na ktorom došlo k poškodeniu čelného skla. Dňa 24. mája rušňovodič vlaku v úseku Spišské Vlachy - Krompachy nahlásil naukladané kamene na pravom koľajnicovom páse a mŕtve zviera. Dňa 28. mája rušňovodič osobného vlaku v úseku Podbrezová - Brezno nahlásil skaly naukladané na koľajniciach. Dňa 29. mája bol rušňovodičom osobného vlaku pri Odb. Močiar nahlásený pohyb mladistvých osôb (detí) v koľajisku a kladenie kameňov na koľajnice.

Správa železnic připravila v rámci akce #TGVCESKO soutěže pro fanoušky drážní dopravy

PRAHA, 31. května 2022

Příjezd soupravy TGV do České republiky vzbudil velký zájem na sociálních sítích Správy železnic. V této souvislosti jsme se rozhodli vyhlásit soutěže o nejlepší fotografii rychlovlaku a nejzajímavější příspěvek na Instagramu.

Fotografická soutěž proběhne na Facebooku Správy železnic. Příspěvek s fotografií jednotky TGV PSE 16 zveřejní soutěžící na svém Facebookovém profilu a označí v něm profil @Spravazeleznic. Následně budou vybrány čtyři nejpovedenější snímky, pro které budou hlasovat uživatelé sociální sítě Facebook. Kromě vítěze odměníme také další tři autory.

Na Instagramu bude probíhat soutěž o nejzajímavější příspěvek s TGV. Soutěžící označí veřejný příspěvek hashtagem #MYJSMETGVCESKO. Z došlých příspěvků vybereme čtyři nejlepší. O vítězi opět rozhodnou uživatelé sociální sítě pomocí hlasování.

O zajímavé ceny, které do soutěže věnovaly také francouzské státní dráhy SNCF, můžete hrát od 6. do 15. června 2022. Výsledky zveřejníme 23. června na Facebooku a Instagramu Správy železnic. Přesné podmínky soutěži naleznete na www.spravazeleznic.cz/vrt/tgv.

Na síti Správy železnic vzniknou první chytré zastávky

PRAHA, 31. května 2022

Správa železnic vypsala v těchto dnech veřejnou zakázku na vybavení 15 nádraží elektronickými informačními panely, které budou součástí takzvaných chytrých zastávek. Vítěz tendru vypracuje projektovou dokumentaci a následně i zrealizuje stavební práce. Celkové investiční náklady akce dosahují 39 milionů korun.

Správa železnic je připravena zlepšovat informovanost cestujících na nádražích. Proto ve spolupráci s objednavateli veřejné dopravy navrhla 15 lokalit, které vybaví novými přístřešky a elektronickými informačními panely. Na těchto místech je dnes pouze vyvěšen jízdní řád v tištěné podobě, cestují tak nejsou informováni o neplánovaných změnách v jízdním řádu, zpožděných vlacích či provozních mimořádnostech.

Chytrou zastávku bude tvořit prosklený přístřešek pro cestující, jehož součástí budou tzv. smart technologie. Kromě elektronického informačního panelu půjde o tlačítko nouze, spínané LED osvětlení, kamerový systém a také možnost nabíjení telefonů.

Každý přístřešek bude v antivandalském provedení, stejně jako dřevěná lavička s opěradlem a odpadkový koš. Součástí jeho vybavení bude rovněž informační kiosek s dotykovou obrazovkou. Cestující si budou moci zobrazit na displeji pravidelný jízdní řád, tabuli s odjezdy nebo zobrazení aktuální polohy vlaku. K podávání akustických informací poslouží reproduktor.       

V kiosku bude umístěno tlačítko nouze, které po delším stisku spustí tísňové volání. To bude možné použít v případech ohrožení, napadení, zdravotních komplikací nebo pádu osoby do kolejiště. Současně v něm bude zabudována kamera pro záznam fotografie v případě poškozování zařízení nebo zneužívání tlačítka nouze. Kamerový systém bude provádět záznam při každém stisknutí tlačítka nouze. Použití zmíněných dvou zařízení v zastávce značně zvýší bezpečnost cestujících, a to jak možností odhalení pachatele z pořízených záznamů, tak preventivním způsobem.

Osvětlení přístřešku bude řízeno na základě pohybu vlaku a soumrakového spínače. Tvořit je budou dvě zabudované LED svítilny. Celkově je chytrá zastávka koncipována tak, aby měla velice nízký odběr elektrické energie a byla maximálně úsporná. Díky tomu ji bude možné napájet solárními panely.

 

Plánované chytré zastávky

Název zastávky

Kraj

Počet přístřešků

Dolní Lhota

Jihomoravský

2

Dolní Lutyně

Moravskoslezský

2

Doubravice nad Svitavou

Jihomoravský

2

Hostivice-Litovice

Středočeský

1

Kraslice předměstí

Karlovarský

1

Liberec-Rochlice

Liberecký

1

Louny střed

Ústecký

1

Lovosice město

Ústecký

2

Měrovice nad Hanou

Olomoucký

1

Proboštov

Ústecký

2

Proseč nad Nisou

Liberecký

1

Rohatec zastávka

Jihomoravský

2

Trutnov-Zelená Louka

Královéhradecký

1

Újezd u Brna

Jihomoravský

1

Velká Bystřice zastávka

Olomoucký

1

Celkem

 

21

 

ČD posílí vlaky na zápasy české reprezentace v rámci Ligy národů v Edenu

31.5.2022 - 12:08

České dráhy posílí vlakovou dopravu během zápasů národního fotbalového týmu v rámci Ligy národů UEFA v pražském Edenu. Ty jsou plánované na čtvrtek 2. června a neděli 5. června večer. Návštěvníci mohou k cestě na stadion i do Fan parku v Edenu využít rychlou železniční dopravu z centra Prahy i od jihu z Benešova a Strančic. Před zahájením a po ukončení zápasů nasadí ČD na vybrané osobní vlaky Praha hl.n. – Praha-Eden – Benešov u Prahy zdvojené soupravy a kapacitu každého spoje tak navýší o zhruba 300 míst k sezení.

Čtvrteční zápas české reprezentace proti Švýcarsku a nedělní proti Španělsku budou začínat shodně ve 20:45. Fanoušci, kteří přijedou fandit přímo na stadion nebo do Fan parku u vstupu do stadionu, se mohou přepravit do Edenu z centra Prahy pohodlně vlakovou linkou S9, na kterou České dráhy nasazují klimatizované dvoupodlažní jednotky CityElefant.

„Jízdní doba vlaků z pražského hlavního nádraží do Edenu je 7 minut, z Vršovic pak jen 3 minuty. Rychle se do dějiště zápasů dostanou také návštěvníci od jihu – z Benešova trvá cesta 53 minut, ze Strančic 27 minut a z Říčan 20 minut. Kapacitní železnice tak výrazně pomůže odlehčit městské hromadné a individuální automobilové dopravě v okolí stadionu,“ říká ředitel Oblastního centra obchodu Střed Českých drah Jakub Goliáš.

České dráhy mimořádně nasadí na vybrané osobní vlaky linky S9 (Praha hl.n. – Praha-Eden – Strančice – Benešov u Prahy) dvě spojené jednotky CityElefant s kapacitou 620 míst k sezení.

Ve směru z Prahy hl.n. směrem do Prahy-Edenu půjde o osobní vlaky s odjezdy z pražského hlavního nádraží v 19:35, 20:05, 21:05, 23:13 a 23:35 (vlaky Os 2567, 2569, 2571, 2577 a 9171) a v neděli také v 18:05, 20:35 a 21:35 (Os 2561, 9165 a 9169).

V opačném směru od Benešova u Prahy a Strančic do Prahy hl.n. mimořádně pojedou dvě spojené jednotky CityElefant na čtvrtečních spojích, které zastavují v Praze-Edenu ve 20:45, 21:45, 22:45, 23:15 a 23:45 (Os 2566, 2570, 2572, 9162 a 2574). V neděli pojedou zdvojené soupravy na téměř všech spojích, které z Prahy-Edenu do Prahy hl.n. odjíždějí v čase od 20:15 do 23:45.

Spojení vlakem je možné si ověřit ve vyhledávačích spojení nebo v aplikaci Můj vlak. Ve vlacích platí standardní jízdné Českých drah a Pražské integrované dopravy.

Národný dopravca podporí rozvoj cyklodopravy

BRATISLAVA 31. 5. 2022

  • ZSSK sa opäť zapojí do národnej kampane Do práce na bicykli
  • Za každý odjazdený kilometer na bicykli poputuje 1 euro na pomoc Ukrajine; ZSSK už bezplatne previezla 500 000 ukrajinských občanov
  • V pandemickom roku 2021 prepravila ZSSK najviac bicyklov vo svojej histórii, 194 892

 

BRATISLAVA – Zmenu mám na dosah ruky. Tak znie heslo 9. ročníka národnej kampane Do práce na bicykli, do ktorej sa pravidelne zapája aj Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Minulý rok sme sa spoločne zomkli a ukázali krajine, že ZSSK nie je ľahostajná k otázkam životného prostredia. Čísla nás opäť dostali na prvú priečku v rámci Slovenska v kategórii  ušetreného CO2 a tak sme sa doslova zasadili o zelenšie Slovensko. Za každého účastníka kampane vysadila ZSSK jeden stromček vo Vysokých Tatrách. Spolu to bolo 275 stromov.

Aký je tohtoročný model zapojenia sa do kampane? ZSSK za každý odjazdený kilometer na bicykli pošle na pomoc Ukrajine 1 euro (maximálne do výšky 4 000 €, nadácii Magna). Cestou do práce a späť inak ako autom, môžeme zmeniť niekomu život a sebe zlepšiť zdravie. Stačí sa rozhodnúť a vykročiť zo svojej komfortnej zóny. Zmeniť svet k lepšiemu môžeme len vtedy, ak zmeníme najskôr seba,“ uviedol Lukáš Riha, firemný koordinátor ZSSK.

ZSSK tento rok bezplatne prepravila už viac ako 500 tisíc občanov vojnou sužovanej susednej krajiny, vypravila 161 humanitárnych vlakov a pre väčší komfort utečencov pridala k bežným vlakom 2224 posilových vozňov, ktoré spolu najazdili 526 972 kilometrov (viac informácií v priloženej tabuľke).

Hlavným cieľom kampane Do práce na bicykli je podporiť rozvoj nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy v mestách. Zároveň vyzvať samosprávy k tvorbe podmienok pre ekologické druhy dopravy v meste, motivovať zamestnávateľov k budovaniu vhodných podmienok pre zamestnancov dochádzajúcich do práce na bicykli a motivovať zamestnancov k využívaniu bicyklov pri každodennom cestovaní do práce. Súťaž je určená tímom zamestnancov z rovnakej firmy alebo inštitúcie, ktoré sa do súťaže zaregistrujú, a ktoré počas júna dochádzajú do práce na bicykli, pričom si výsledky zapisujú do registračného systému na webe www.dopracenabicykli.eu.

Každoročne sa záujem zamestnancov vo všetkých firmách na Slovensku o túto aktivitu zvyšuje. Hovoria o tom čísla registrácií, najazdené kilometre a ušetrené CO2. Aj tieto čísla sa následne prostredníctvom Ministerstva dopravy a výstavy SR používajú ako argument na rozvoj cyklistiky a ekologickej formy dopravy na Slovensku. Vďaka tomu má ministerstvo v rukách silný argument na vybavovanie financií a rozvoj cyklistiky – teda bezpečnejšej jazdy na bicykli po cestách. A aj vďaka tomu je na rozvoj cyklodopravy vyčlenených z plánu obnovy 105 miliónov eur. Prvá výzva na rozvoj cyklodopravy za 36,5 milióna eur z celkového balíka je už spustená.

Hoci vlaky ZSSK najčastejšie využívajú cestujúci na bežnú dopravu, ZSSK ponúka každému aj možnosť, aby vlakom prepravili spolu so sebou aj zvieratá, bicykle, autá, motorky, trojkolky či štvorkolky, prípadne využili možnosť kuriérskej zásielky. A práve minulý rok odviezla ZSSK svojimi vlakmi 194 892 bicyklov, čo je medziročný nárast +26,42 % (rok 2020: 154 166 bicyklov, viac informácií v priloženej tabuľke). To predstavuje historicky najvyšší počet odvezených bicyklov vlakmi národného dopravcu. Bicykel vo vlaku je ideálnou kombináciou door to door diaľkovej dopravy v peknom počasí.

Projekt Do práce na bicykli prebieha od 1. do 30. júna 2022. Zaregistrovať sa môžete hneď, najneskôr však do 7. júna. Viac informácií nájdete na Do práce na bicykli | Národná kampaň pre podporu environmentálnych druhov dopravy v našich mestách (dopracenabicykli.eu). Ak by ste chceli cestu do práce na bicykli skombinovať s cestovaním v hromadnom dopravnom prostriedku, ZSSK ponúka zjednodušenú prepravu bicyklov pod dohľadom cestujúceho → Preprava bicyklov a kolobežiek – Železničná spoločnosť Slovensko a.s. (zssk.sk).

ZSSK sa opäť zapojí do národnej kampane Do práce na bicykli.

ZSSK už bezplatne previezla 500 000 ukrajinských občanov.

Příjezd TGV do Česka bude spojen s řadou doprovodných akcí

PRAHA, 30. května 2022

Správa železnic zpřesňuje program doprovodných akcí spojených s příjezdem jednotky TGV. Jejich součástí budou workshop o přípravě vysokorychlostních tratí (VRT) s představiteli krajů, jednání hejtmanů a primátorů a také informační stánky na každé prezentaci soupravy.

Jednotka bude přístupná v následujících termínech:

Praha hlavní nádraží, 6. června 12.00–16.00

Brno, Výstaviště Brno, 7. června 10.00–18.00, 8. června 9.00–18.00 a 9. června 9.00–16.00

Jihlava, železniční stanice Jihlava, 10. června, 10.00–15.00

Ústí nad Labem hlavní nádraží, 11. června, 9.30–13.30

Správa železnic připravila společně s francouzskými státními drahami SNCF pro zástupce samospráv doprovodné akce v Brně, a to v rámci veletrhu Rail Business Days. Jejich ústředním tématem bude příprava vysokorychlostních tratí a s tím související procesy. Výměnu informací a zkušeností zprostředkují zástupci francouzských samospráv, které byly výstavbou nových železnic v minulosti dotčeny. K diskuzi bude připraven také představitel francouzského ministerstva dopravy.

Termíny zpřístupnění soupravy se po zpracování přesného jízdního řádu mohou změnit. Sledujte proto sociální sítě Správy železnic s označením #TGVCESKO a také internetové stránky www.spravazeleznic.cz/vrt/tgv.

Léto na železnici:ČD zavádí slevy na léto,sezónní vlaky k Baltu a rozšiřují otevírací dobu žel.muzea

30.5.2022 - 14:05

České dráhy zavádí od 1. června Letní skupinovou jízdenku a od 1. července Jízdenku na léto. Jejich nabídka bude platit do konce letních prázdnin do 31. srpna. V letních měsících budou společně s PKP Intercity vypravovat denně přímé noční vlaky z Bohumína do polských přímořských letovisek u Baltu. Od 1. června do 31. srpna se rozšiřuje otevírací doba železničního muzea v Lužné u Rakovníka. Otevřeno bude denně. Národní dopravce navýší také kapacitu přepravy jízdních kol na vybraných linkách a otevřeny jsou všechny půjčovny kol a koloběžek ČD Bike.

„V současné době, kdy slyšíme ze všech stran o zdražování, chceme našim zákazníkům nabídnout dostupné letní cestování a podpořit tak českou ekonomiku i naše občany. Vidíme, že náklady na dovolenou stoupají, ale cestování vlakem zůstane cenově dostupné i během prázdnin a dovolených. Věřím, že lidé naši nabídku ocení a naplno využijí vlaky Českých drah pro své letní výlety a cesty na dovolenou a tím zase podpoří oni nás,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

Člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta doplňuje detaily: „V létě nabídneme zákazníkům nejen levnější výlety a cesty na dovolenou, ale také celý balík dalších služeb, které určitě ocení. Na dovolenou nebo výlet je odvezeme s jejich jízdním kolem, na Slovensko mohou jet autovlakem, do letovisek u Baltského moře zamíří přímé noční vlaky z Bohumína, od pondělí do neděle se otevřou dveře našeho železničního muzea v Lužné u Rakovníka a všechny pobočky ČD Bike, kde si lze půjčit kola a v některých místech e-bike nebo koloběžky. Připravená je také bohatá nabídka nostalgických jízd s parními lokomotivami nebo historickými motoráčky. Prázdninovým zážitkem může být i cesta běžným spojem po některé z našich romantických tratí, třeba Posázavským pacifikem, labským pískovcovým kaňonem v Českosaském Švýcarsku nebo přes Slezský Semmering v Jeseníkách.“ 

Letní skupinová jízdenka a Jízdenka na léto

Letní skupinovou jízdenku je možné využívat od 1. června do 31. srpna. Nabízí neomezené cestování spoji Českých drah ve 2. třídě osobních i expresních vlaků, pouze ve vlacích s povinnou rezervací je třeba zajistit rezervaci místa. Jízdenka je síťová a platí jeden den. Využívat ji lze každý den v týdnu, tedy i v pracovní dny. K cestám ji může využít skupina až 5 osob, z toho maximálně 2 lidé smí být starší 15 let. Cena celostátní jízdenky je 699 Kč a existují i levnější varianty pro Středočeský, Moravskoslezský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Olomoucký, Karlovarský, Liberecký a Zlínský region a také pro Vysočinu. Podmínky jsou obdobné jako o celoroční nabídky Skupinové víkendové jízdenky. Od začátku června do konce srpna tak může celá rodina podniknout výlet z Moravy do Prahy, třeba z Ostravy, Zlína, Brna a dalších míst, v jakýkoliv den v týdnu za 699 korun.

V době prázdnin nabízejí České dráhy také síťovou Jízdenku na léto s platností 7 nebo 14 libovolných na sebe navazujících dní. V době platnosti umožňuje jízdenka volné cestování spoji Českých drah bez omezení počtu spojů nebo ujetých kilometrů. Jízdenka na léto platí ve 2. třídě, ale je možné si do 1. třídy dokoupit jednorázový doplatek. Ve vlacích s povinnou rezervací je třeba zajistit místenku. Jízdenky platí v období od 1. července do 31. srpna, v předprodeji jsou však již od 15. června. Základní cena 7denní jízdenky je 890 Kč a 14denní pak 1 290 Kč, pro držitele In Karty s aplikací (např. IN 25, IN 50 atp.) platí zvýhodněná cena 790, resp. 1 090 Kč.

Mnozí vyrazí také na exotickou dovolenou letadlem. Pro tyto turisty jsou připravené zlevněné jízdenky Vlak+letiště Praha a Vlak+letiště Mošnov. Jízdenky lze zakoupit ze všech stanic a zastávek obsluhovaných spoji Českých drah do stanice Praha hl.n., odkud platí na speciální přímý autobus Airport Expres na letiště Václava Havla, druhá jízdenka platí do stanice Mošnov, Ostrava Airport. Jedná se o zpáteční jízdenky s prodlouženou platností až 30 dní a slevou 25 % z Flexi základního jízdného. Jízdenky platí ve 2. třídě dálkových i regionálních vlaků, ve spojích s povinnou rezervací je třeba zakoupit místenku, při cestách dálkovými vlaky však doporučujeme využít možnost rezervace míst ve všech spojích. Z důvodu velkého počtu stavebních prací na hlavních železničních tratích v Česku doporučujeme cestujícím plánovat cestu s dostatečnou časovou rezervou.

Pro dovolené v zahraničí lze využít také Včasné jízdenky Evropa a pro poznávací dovolenu v jedné nebo více evropských zemích lze využít síťovou jízdenku Interrail. Ta je k dispozici v řadě variant podle délky platnosti, věku cestujícího či podle navštívených zemí.  

Vyjedou sezónní vlaky na Balt, autovlak na Slovensko je v provozu

Od 24. června do konce srpna budou znovu v provozu noční sezónní rychlíky Wydmy z Bohumína přímo na poloostrov Hel a letoviska Łeba, a Pirat do letoviska Kołobrzeg. V Bohumíně je možný přestup na tyto vlaky z různých míst České republiky. Vedle klasických vozů s místy na sezení jsou ve vlacích zařazeny polské lůžkové vagóny společnosti WARS. Vlaky odjíždí z Česka večer a ráno jsou na pobřeží Baltského moře.

Noční vlaky mohou být atraktivní i pro další prázdninové cesty, např. z Prahy do Krakova, Varšavy, Budapešti nebo na Slovensko, do blízkosti oblíbených horských letovisek v Nízkých a Vysokých Tatrách. EuroNight Slovakia nabízí komfortní lůžkové vozy a turistické lehátkové vagóny a také přepravu osobních automobilů populárním „autovlakem“ do Košic a ve vybrané termíny také do Popradu-Tater.   

Muzeum ČD v Lužné u Rakovníka otevře každý den a jízdy ČD Nostalgie

Od 1. června do 31. srpna se rozšiřuje také otevírací doba železničního muzea v Lužné u Rakovníka. Muzeum bude otevřeno každý den včetně pondělků, které bývají v řadě muzeí zavíracím dnem. Na vybrané víkendy jsou připravené i vyhlídkové jízdy historickými vozidly nebo provoz malé úzkorozchodné drážky. Novinkou letošní sezóny je otevření půjčovny jízdních kol přímo v areálu muzea. Díky tomu lze zkombinovat poznávání technického umu našich otců a dědů s cyklistickým výletem po půvabné krajině Křivoklátských lesů. V muzeu je také rozšířený sortiment upomínkových předmětů včetně úplně nové luxusní limitované série puzzle o 500 dílcích s tématikou železničních vozidel. 

Prázdninový program je možné zpestřit také zážitkem z jízdy historickým vlakem. České dráhy s partnery připravily celou řadu nostalgických jízd v různých koutech Čech a Moravy. Mezi tradiční akce patří Léto na Bechyňce, naší nejstarší elektrifikované trati, na které jezdí historický vůz Elinka a lokomotiva Bobinka, a jízdy malým červeným motoráčkem, který se jmenuje Hurvínek, pod názvem Historickým vlakem do Lednice. Červený vláček s dřevěnými lavicemi jezdí z Břeclavi do Lednice v jedinečném lednicko-valtickém areálu. Prakticky každý víkend budou vyjíždět nostalgické vlaky. Aktuální nabídku lze sledovat na webu www.cdmuzeum.cz nebo na Facebooku ČD Nostalgie.       

6 800 vlaků přepraví kola a 70 stanic nabízí půjčovny kol ČD Bike

Řada lidí tráví dovolenou také aktivně v sedle jízdního kola. České dráhy letos nabízejí 6 800 spojů s rozšířenou kapacitou pro přepravu jízdních kol formou spoluzavazadla a v několika stovkách vlaků úschovu kol během přepravy. Kola lze v omezené míře přepravit ale prakticky ve všech vlacích Českých drah, dokonce i v nejmenších motoráčcích na lokálkách. Dálkové spoje nabízejí přepravu vlastního kola do zajímavých cykloturistických regionů nebo do startovních míst dálkových cyklotras v ČR i v zahraničí. České dráhy tak přepraví jízdní kolo třeba do Drážďan a Hamburku na labské cyklostezce, do Řezna, Lince, Bratislavy nebo Budapešti na Dunajské cyklostezce, do Grazu na Drávské cyklostezce nebo do Vídně na Greenway Wien – Praha nebo Wien – Kraków. Na vybrané relace jsou v letních měsících vypravovány speciální vozy s rozšířenou kapacitou pro jízdní kola.  

Cena za přepravu jízdních kol v rámci České republiky se nemění a je od 30 Kč do 50 kilometrů po 75 Kč na vzdálenost více jak 351 kilometrů. Pro celodenní putování a opakované využití vlaku během dne lze koupit také celodenní doklad za 99 Kč. Do zahraničí odbavují České dráhy jízdní kola přímými přepravními doklady do Německa, Rakouska, Maďarska, Nizozemska, Dánska, Lucemburska, Švýcarska, Polska, Slovenska, Chorvatska, Slovinska a Belgie. Dovozné bez ohledu na vzdálenost je 10 eur, na Slovensko pak 3 eura. Při cestách na větší vzdálenosti doporučujeme včasnou rezervaci místa pro přepravu jízdních kol, a to hlavně v exponovaných časech, např. na začátku a konci prázdnin nebo v čase výměny prázdninových turnusů.

České dráhy nabízejí na 70 místech České republiky také půjčovny jízdních kol pod značkou ČD Bike. Letošní sezóna začala už 1. dubna a bude pokračovat až do 31. října. Půjčovny kol Českých drah jsou vybavené kvalitními koly s předpisovou výbavou a pravidelným servisem. V mnoha půjčovnách jsou v nabídce také stále populárnější elektrokola nebo velké koloběžky. Vypůjčená kola je v řadě regionů možné vrátit i v jiných cyklopůjčovnách ČD, než si je zákazníci vypůjčí. Výhodou je také možnost kola zdarma přepravit po vyjmenovaných tratích nebo je bezplatně uschovat ve vybraných úschovnách ČD. Nájemné za kolo je od 190 Kč / den a za elektrokolo od 340 Kč / den.

Letošní program ČD NOSTALGIE nabídne po celé republice přes stovku akcí

27.5.2022 - 11:50

Více než sto různých nostalgických jízd v různých koutech České republiky je připraveno v rámci nabídky ČD NOSTALGIE. Množství z akcí patří již k pravidelným opakovaným událostem sezóny. V čele historických vlaků se objeví parní lokomotivy i vozidla mladší elektrické a motorové trakce. Kdo nechce čekat na některou z jízd a touží si prohlédnout historické vlaky,  ten může zamířit do muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka, které je v letní sezóně otevřeno každý den.    

„Ve spolupráci s našimi partnery v krajích jsme letos, po covidových omezeních, znovu připravili bohatý program nostalgických jízd pod hlavičkou Českých drah. V letošním roce půjde o více než 100 akcí. Podstatná část z nich se odehrává v letní turistické sezóně, kdy nabídnou atraktivní a neobvyklý zážitek z letní dovolené. Namátkou lze zmínit třeba Šumavské léto s párou na Volarsku, kde bude jezdit ‚Kafemlejnek‘ 310.093 z roku 1901, Bezdružické parní léto s ještě o dva roky starší lokomotivou stejné řady, Léto na Bechyňce s historickými elektrickými vozidly na u nás jediné trati napájené soustavou 1,5 kV DC, Rožnovské parní léto s téměř stoletým ‚Velkým bejčkem‘, nostalgické jízdy Párou Prahou a Párou Posázavím konané v našem hlavním městě nebo pravidelné jízdy motoráčkem ‚Hurvínek‘ z Břeclavi do pohádkového Lednicko-valtického areálu,“ vyjmenovává jen několik akcí Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

Letošní program ČD NOSTALGIE bude atraktivní nejen množstvím jízd, ale také nasazením vozidel.

„Kvůli opravě točny v depozitáři muzea Českých drah v Olomouci jsme přesunuli poslední typ u nás vyrobené parní lokomotivy do Čech. Zelená lokomotiva s číslem 464.202 má přezdívku ‚Rosnička‘ a běžně jezdí na Moravě. Letos však bude jezdit v Čechách a návštěvníci nostalgických akcí ji uvidí na místech, kam se jinak jen těžko podívá,“ říká Marek Plochý, ředitel Centra historických vozidel českých drah, a doplňuje: „Dalším unikátem, který by se měl na koleje vrátit po několikaleté pauze je Křižíkův motorový vůz EM 400.001 familiérně přezdívaný jako ‚Elinka‘. Je z roku 1903, dnes je v majetku Národního technického muzea a musí projít větší opravu pohonu. Věříme, že se oprava stihne tak, aby mohl vozit zájemce už toto léto.“  

České dráhy spolupracují s Národním technickým muzeem i na dalších akcích, a tak lze třeba během jediného dne navštívit hned dvě železniční expozice v Lužné u Rakovníka a depozitář Národního technického muzea v Chomutově a mezi muzei cestovat historickým motorákem M 262.0 z 50. let minulého století.

V letošní sezóně plánují České dráhy nasadit parní lokomotivy 310.072, 310.093, 354.195, 414.096, 423.041, 433.001, 434.2186, 464.202 a 534.0323. Z motorových vozů se nostalgických jízd zapojí řady M 131.1, M 240.0 a M 262.0 a motorové lokomotivy T 478.1001, 1004 a 1008, T 444.162 nebo T 458.1091 a dalších. Mezi vrcholy letošní muzejní a nostalgické sezóny pak bude patřit v červnu oslava 25 let muzejnictví s několika zatopenými parními lokomotivami a v říjnu setkání šestinápravových dieselových lokomotiv v Lužné u Rakovníka pod názvem Setkání Sergejů, kde se představí například lokomotiva T 679.1600. Na trati Tábor – Bechyně pak budou jezdit historické elektrické vlaky s vozem EM 400.001 a lokomotivou E 422.0.

Organizátoři nostalgických jízd Českých drah jsou připraveni i na nepřízeň počasí, která se již projevila na začátku roku a v případě extrémního sucha a zákazu provozu parních lokomotivou nabídnou alternativní program s historickými dieselovými lokomotivami. ČD NOSTALGIE nabízí také jízdy historických vlaků na objednávku.

Zájemci naleznou další informace na stránkách www.cdmuzeum.cz nebo na Facebooku ČD Nostalgie.