Střípky z kolejí saské metropole

24.11.2020 8:00 Helmut Böhme

Střípky z kolejí saské metropole

Sice bych raději cestoval po Čechách a Moravě anebo po Slovensku, ale když se pohyb lidstva kvůli koronaviru stále víc a víc omezuje, musí člověk holt zůstat doma. Tak jsem se vydal 8. a 13. listopadu do centra svých domovských Drážďan podívat se aspoň, co zrovna jezdí směrem do České republiky či naopak, a přitom jsem zachytil i leccos dalšího. Ač jsem tak nespáchal cosi zrovna převratného, možná mé postřehy, podané slovem a obrazem, někoho zaujmou.

První reportážní den jsem věnoval železniční stanici Dresden Hbf, kterou jsem pozoroval z nadhledu a všímal si také jeho okolí. Na prvním snímku je krom starších strojů v novém reklamním polepu vidět v pozadí staveniště nového nákupního střediska a vlevo od něj vykukující radniční věž, v létě zvoucí zájemce k jejímu zdolání za účelem vyhlídky na město. Zelený pracovní vůz vpravo ukazuje, že obnova nástupišť ještě neskončila.  


Je libo pronajmout si lokomotivu?

Kulatá věž v pozadí dalšího záběru nese megalomanský název World Trade Center a jsou v ní kanceláře, městská knihovna a call centrum Telekomu. Ta nižší okrouhlá budova patří podniku Drážďanská regionální autobusová doprava.


Jednotka Mitteldeutsche Regiobahn ještě v barvách zaniklé Städtebahn Sachsen
míří do Kamenzu

Pak jsem uvítal posla ze Slovenska. Vzadu vpravo, kde stojí jeřáb, je budova energetiky ENSO.


ZSSK Cargo přiváží auta

Po kolejích se nevozila jen auta.


HSL s francouzskými vozy, podle nápisu „millet“ očividně s obílím

A nejezdily jen soupravy vagónů.


Captrain na cestě z Pirny do Dresden-Friedrichstadt

Červený vlak na předchozím snímku vzadu je spoj linky S2 na letiště, jezdící normálně, i když tam momentálně skoro nic nelétá.


Další auta tentokrát v režii DB Cargo

Přes most jsem se vydal k tramvajové zastávce Budapester Straße a jel jsem na zastávku Hauptbahnhof.


Tramvaj ve stínu mostu

Z 2. nástupiště jsem pak fotil kontejnerový vlak s lokomotivou firmy Captrain, zatímco vlevo čekala elektrická jednotka na nasazení směr Hoyerswerda.


Mezi osobní a nákladní dopravou

Občas jsem si povšiml i nějakého detailu.


Stroj firmy Railinvest se jmenuje „Stefanie“

Spoj linky S1 do Míšně přijela se dvacetiminutovým zpožděním, asi kvůli výluce v úseku Bad Schandau – Dolní Žleb, a byl mimořádně ukončen ve stanici Coswig, protože jezdí v půlhodinovém taktu a obratový vlak zpět do Bad Schandau by se jinak opozdil také.


Lokomotiva nese reklamu přírodního divadla

Potom jsem se vrátil domů, abych „vyvolal“ pořízené fotografie a na obvyklé místo nahrál nezbytné video.

V pátek třináctého, což prý přináší neštěstí, jsem zase vyrazil za svým reportážním úkolem. Ten jsem začal plnit hned ve své „domovské stanici“. Z ní jsem měl dojet dvě minuty po osmé hodině ranní, ale v tom čase přijel se zpožděním 20 minut protijedoucí spoj v podobě Desira zapůjčeného od Krušnohorské dráhy. Když se tu mimořádně objeví, je jasné, že se u MRB zase něco pokazilo. Lidé jedoucí do roboty či do školy pochopitelně nadávali, ale mně to bylo jedno, protože jsem mohl strávit čekací dobu 16 minut na svůj vlak doma. To je výhoda, když člověku stačí jenom otevřít zahradní vrátka, aby se dostal z domu na nástupiště.


Weixdorf

Všimnete, že na nástupišti vedle plně fungujícího osvětlení postavili v říjnu nové stožáry, které dodnes nejsou připojené na elektriku. Není to první nesmysl. Před několika lety neměli nic lepšího na práci, než si vymyslet nový „corporate design“ a vyměnit cedule s nápisem stanice s černými písmeny na bílém pozadí za stejné s bílými písmeny na modrém pozadí. Je jen s podivem, že ty staré tabule vidíte jinde až dodnes a nikomu to nevadí. Žiju zkrátka v Kocourkově ... Ale vraťme se k mým zážitkům. Další pocházejí ze stanice Dresden Freiberger Straße.


Zase auta …

Pomocí smartfónu jsem se informoval, kdy asi můžu v Dresden-Neustadt přestoupit, abych se dostal na zmíněnou stanici, kde jsem hodlal rozvíjet své aktivity. Zjistil jsem, že spoj linky S2 z letiště má zpoždění „kvůli obratu soupravy“ a pojede tedy za námi, a že vlak do Bad Schandau je zrušen bez náhrady. Tak asi opravdu pro DB byl „pátek třináctého“.

ß
Vlak linky S2 na letiště se 143.909 na postrku

Lokomotivy řady 143 měly být už odstavené, ale některé asi ještě potřebují, protože do tunelu pod letištěm smí jenom lokomotivy s funkcí přemostění nouzové brzdy.


V protisměru jede ale už souprava se strojem 146.225

Pak jsem potkal cosi historického. Stroje původní řady 250 DR jezdí už jenom u soukromníků, i když se mohou jevit jinak. Když si na odkázané stránce vyhledáte stroj 155 219-9, tak zjistíte, že jsem zachytil skutečnou raritu, lokomotivu s čely různého vzhledu – přední nese původní barvy i označení DR, zadní je v podobě platné u DB.


Lokomotivní vlak z Dresden-Altstadt do Dresden-Friedrichstadt

V kolejišti se nepohybovaly jen vlaky, ale také pracanti. Dovedové od DB Netz něco měřili a značili jim podezřelé místa zelenou barvou.


Lidský činitel na dráze

Pak přišel na řadu jiný národní dopravce.


„Bastard“ ČD Cargo míří do Čech

Když právě nejely vlaky železniční, dokumentoval jsem pro změnu ty pouliční.


Tramvaj linky 10 na křižovatce Ammon/Freiberger Straße

Poslední snímek, který vám nabízím, je opravdu jenom dokumentační, ale lépe se mi jednu z ikon železniční ostalgie zachytit nepodařilo.


V100 firmy Press v Dresden-Neustadt

Minutu po půl dvanácté jsem se zase vydal domů. Celkově spokojen s výletem „za humna“, z něhož jsem si opět přinášel řadu fotografií a k nim také obvyklé video.

Úvodní snímek: Návštěva ze Švédska ve šturcu drážďanského hlavního nádraží
(zobraz velký)

Přepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy