Mobilní četa Správy železnic v akci

2.10.2020 8:00 Jiří Řechka

Mobilní četa Správy železnic v akci

V úterý 29. září se ve stanici Praha-Libeň za přítomnosti generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobody a zástupců Národní rady osob se zdravotním postižením ČR (NRZP ČR) uskutečnila prezentace nové služby mobilních čet, kterou zajišťuje Správa železnic od září tohoto roku na 869 nádražích. Podle generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobody je toto rozšíření služeb dalším důkazem kontinuální snahy manažera infrastruktury o systematické zpřístupňování cestování po železnici lidem se zdravotním postižením.

Takto charakterizuje tisková zpráva Správy železnic dění, jehož jsem byl účasten v roli reportéra magazínu VLAKY.NET. Přiznám se, že se mi na tu akci příliš nechtělo, hlavně kvůli momentálnímu vývoji epidemiologické situace v hlavním městě. Ale nakonec jsem se rozhodl postupovat podle hesla „nejhorší smrt je z vyděšení“, svou účast jsem potvrdil a na místo dění jsem se v daný čas vydal, abych vám je zprostředkoval. Co by člověk neudělal pro svého „zaměstnavatele“ a spokojenost jeho zákazníků …


Akce začala před výpravní budovou © Jiří Řechka

Správu železnic zastupoval její generální ředitel Jiří Svoboda, za Národní radu osob se zdravotním postižením v zastoupení jejího předsedy Václava Krásy byl přítomen ředitel odboru personálních projektů Pavel Hříbek a vlastní prezentace služby se ujal ředitel odboru pozemních staveb Správy železnic Stanislav Bytner. Celou akci moderovala tisková mluvčí Správy železnic Nela Friebová. V úvodním slově, generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda řekl, že je rád, že to, co se na Správě železnic déle jak rok připravovalo, se dnešním dnem naplňuje.


Úvodní slovo měl Jiří Svoboda © Jiří Řechka

Správa železnic má 21 obvodů a v těchto obvodech budou dva zaměstnanci, staniční dozorci, kteří budou mít na starost mimo jiné i pomoc lidem se zdravotním postižením v přístupu na železnici. Rozšiřuje se bezbariérovost železnice, a tak proč tuto službu nezřídit. Podle ohlasů dopravců je to služba vítaná. Je poskytována pro všechny dopravce a zdarma. Za Národní radu osob se zdravotním postižením promluvil ředitel odboru personálních projektů Pavel Hříbek. Na úvod omluvil předsedu NRZP ČR Václava Krásu, který je v karanténě, první test byl ale negativní.


Hovoří Pavel Hříbek © Jiří Řechka

Vyjádřil poděkování Správě železnic za spuštění tohoto projektu. Václav Krása o čemsi takovém přemýšlel řadu let a hledal se ten správný model. A vedení Správy železnic se posléze rozhodlo tento projekt realizovat v prezentované podobě. A nyní jej konečně spouští. Samotný projekt představil ředitel odboru pozemních staveb Správy železnic Stanislav Bytner. Pro ukázku byli přítomni tři figuranti, dobrovolníci, zdravotně postižení. Na úvod se jim dostalo poděkování za jejich účast. Přítomny byly také dvě příslušnice mobilní čety.


Pomoc nevidomému © Jiří Řechka

Služba se poskytuje na základě vyplnění objednávkového formuláře, který je umístěn na webových stránkách Správy železnic. Služba je poskytována od 1.9.2020 na 869 nádražích. Zkušební provoz byl zahájen v prosinci minulého roku ve zhruba 300 lokalitách. Jedná se o denní 12 hodinovou službu. Na základě schválené objednávky jsou členové mobilních čet připraveni v daném místě a čase k asistenci. Většinou před výpravní budovou, kde dojde ke kontaktu s dotyčnou osobou a poté je poskytnuta pomoc s nástupem do vlaku.


Pomoc vozíčkáři © Jiří Řechka

Po slovní prezentaci došlo k praktické ukázce. Celá prezentace byla ukončena na nástupišti. A mě nezbývalo nežli odjet domů připravit výstup s této akce. Další informace najdete v tiskové zprávě, zvukovém záznamu a dalších odkazech. Přes vše optimistické, co jsem výše uvedl, však musím skončit špatnou správou. Pokusil jsem se na webu Správy železnic vyhledat onen objednávkový formulář, ale nebyl jsem úspěšný, Oba v tomto směru slibné odkazy (Asistence, Asistence na nádraží) totiž končí docela jinde – na stránce o jednotné jízdence. Tak nevím …


Na závěr aspoň jedna mašinka © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. Zdravotní postižení – Wikipedie
  2. Správa železnic, státní organizace – oficiální web
  3. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR - oficiální web
  4. Praha-Libeň (nádraží) – Wikipedie
  5. Železniční stanice Praha-Libeň - České dráhy – detail stanice
  6. Prezentace služby mobilní četa – pozvánka (formát PDF)
  7. Zvukový záznam tiskové konference (formát MP3, velikost 7,96 MB)
  8. Správa železnic prezentovala nové služby mobilních čet – tisková zpráva (formát PDF)
  9. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Figurant a členky mobilní čety © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy