Lokální trať opraví unikátní mechanismus

13.8.2020 16:00 PhDr. Zdeněk Zuntych Zdroj: Swietelsky Rail CZ - tisková zpráva

Lokální trať opraví unikátní mechanismus

Do železničních staveb, realizovaných na území České republiky, se po delší době opět zapojí ojedinělý stroj SUZ 500 s 29 vozy na pražce, vyrobený společností Plasser & Theurer, který firma Swietelsky Rail CZ nasadí v sobotu 15. srpna 2020 na opravovaný úsek mezi stanicemi Rakovník a Blatno u Jesenice na trati z Rakovníka do Bečova nad Teplou, v jízdním řádu pro cestující označené číslem 161. Během tří dnů zde tento unikát obnoví celkem 4 385 metrů kolejí v pěti sektorech.

„Půjde o souvislou výměnu 7071 pražců a zaklopí nové kolejnice. Je to extrémně produktivní stroj, který oproti běžným strojním linkám na českém trhu umí zkrátit výlukové časy až o 50 procent,“ vysvětluje Lukáš Vostrý, ředitel závodu Stroje a mechanizace Swietelsky Rail CZ. Kolos na 13 nápravách, měřící přes 60 metrů a vážící 211 tun, se využívá při rekonstrukcích kolejí, které současně demontuje a pokládá kolejnice a pražce. Firma si ho půjčuje od svého mateřského koncernu Swietelsky.

Nepřetržitá výluka úseku Rakovník – Blatno u Jesenice trvá od 1. srpna do 28. září. Během ní zde Správa železnic nechává vyměnit kolejnice a pražce, obnovit odvodňovací zařízení, opravit některá nástupiště i přejezdy. Součástí prací je také zřízení bezstykové koleje a úprava její geometrické polohy..

Počátkem srpna už Swietelsky Rail CZ nasadil při opravě železničního úseku Liberec – Mníšek u Liberce obnovovací stroj SMD 80 se 44 vozy na pražce. Během tří dnů zde obnovil v rámci subdodávky pro firmu Chládek & Tintěra celkem 4200 metrů kolejí se sedmi tisíci pražci. „Právě špičkové technologie investorům šetří čas a peníze, protože ve srovnání s klasickými stroji jsou mnohem efektivnější a rychlejší,“ uzavřel Lukáš Vostrý.

Prameny a odkazy:

  1. Swietelsky – Wikipedia (německy)

  2. SWIETELSKY Rail CZ - Swietelsky AG – oficiální web

  3. Unikátní železniční stavební stroj SUZ 500 - Swietelsky AG

  4. Železniční trať Rakovník – Bečov nad Teplou – Wikipedie

Ilustrační snímky: Obnovovací stroj SUZ 500 při podobném nasazení počátkem září 2019
© Swietelsky Rail CZ

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy