Vysokorýchlostné jednotky FuXing naživo

12.7.2018 8:00 Ing. František Smatana

Vysokorýchlostné jednotky FuXing naživo

Keďže z Európy je to do Číny trošku dlhé cestovanie a opačným smerom na prekvapenie takisto, asi nie veľa priaznivcov vlakov si spraví výlet do „Ríše stredu“ pozrieť, ako vyzerá posledný výkrik módy v podobe najnovšej vysokorýchlostnej jednotky od tamojších súdruhov, ukážem vám jej fotky ja. Mal som to šťastie sa s ňou už stretnúť.

 

 

 

 

Nečakajte popis od odborníka, vlaky používam, nie som náročný cestovateľ, živí ma niečo iné a vlak je len dopravný prostriedok. Hoci, povedzme si pravdu, bez nás, staviteľov, by hociako krásnu mašinku mohli akurát ukazovať v múzeu (kto iný vyzdvihne našu nepostrádatelnosť pre ľudstvo ak nie my sami, nie?).

Teória

FuXing sú vlastne súrodenci, vlastným menom CRH400AF a CRH400BF. Ich starších bratov poznáme pod prezývkou HeXie (Harmónia). A nie sú to bratia ale sestry, ako vidíte podľa mena. Inak doslovný preklad „FuXing“ znamená „omladenie“, teda sestry takisto. Nech vás neprekvapí, že to nie sú sestry jednovaječné, nie sú totožné; vlastne sú nevlastné.

Čo sa pri nich zdôrazňuje najviac, je ich domáci pôvod. Vraj totálne založený na domácej výrobe, na rozdiel od predchádzajúcich, používajúcich viac či menej diely z Francúzska, Japonska či Nemecka. Staršie modely by bez zahraničných dielov (a pravidelného servisu) nejazdili. Navyše ich súdruhovia nemohli predávať do zahraničia. Tak si postavili svoje. K tomu servisu – viem, že v depe v GuangZhou mal (zrejme ešte stále má) Siemens skupinu ľudí, ktorí boli zodpovední za servis „ich“ častí vysokorýchlostných jednotiek.


Jednotka CRH400BF v Pekingu.

Začali jazdiť medzi Pekingom a Šanghajom (samozrejme) už minulý rok v júni. Vyrazili oproti sebe v jeden deň, dokonca v tom istom čase, oba typy: AF zo severu, BF z juhu. Odvtedy jazdia nielen medzi týmito 2 mestami, ale aj inde.

Inak až pri príprave tohto článku som sa dozvedel, že zatiaľ jedna z jednotiek mala technické problémy, museli ju odstaviť v stanici XiAn; nepostrehol som, že by anglicky píšuce noviny o tom informovali.

Vývoj nového typu začal v roku 2012, teda tej platformy CS EMU (viď nižšie), a testovali ich na viacerých tratiach. FuXing tiež testovala opätovné zavedenie rýchlosti 350 na čínske trate. Oficiálny test bol 27.7.2017, kedy vyštartovala z Pekingu (Juh) do mesta XuZhou (provincia JiangSu) a odtiaľ sa vrátila naspať. Trasu dlhú zhruba 700 km zvládla za 4 hod. Maximálku 350 potom čínske železnice zaviedli po 6 rokoch opäť (od 21.8.2017). Len pre zaujímavosť, sami Číňania uvádzajú, že zvýšenie rýchlosti z 300 na 350 zvýši spotrebu medzi 20 a 30%. Celkom dosť, čo poviete?

Technické údaje:

Jedna obyčajná jednotka sa skladá z 8 vozňov (viď schéma) s oddielmi pre biznis, 1. a 2. triedu, plus 2 bufetové pulty. Celková dĺžka je 209,06 m (sranda, že je to napísané, spolu s rýchlosťou 350, na kapote jednotky; viď foto).


Schéma jednotky FuXing

Konfigurácia je 4M + 4T, napájanie: 25 kV / 50Hz, nápravový tlak: 17 t. Sú navrhnuté pre maximálnu rýchlosť 400 km/h a cestovnú 350. Vnútri má byť vyššia (4 m) ako starší model (3,8 m), a mať viac miesta na nohy (102 cm). Existujú 2 typy od 2 výrobcov: AF ako „Modrý delfín“ (od CRRC QingDao SiFang) a BF ako „Zlatý fénix“ (od CRRC ChangChun Railway Vehicles). Modrý delfín má (logicky) pásy na kapote červené, Zlatý fénix zlaté; takto ich rozlíšite na prvý pohľad.

Základom pre ne je platforma nazvaná „China Standardized EMU“ (EMU = electric multiple unit) - preložím doslova na „čínska štandardizovaná elektrická jednotka“. Opäť som narazil na rozdielne informácie, teraz v počtoch miest 556 oproti 576 (FX web uvádza 576, Wiki či web výrobcu pre EMU 556; babo raď); budem sa držať zdroja „chinatrainguide“. Tak či tak, počty miest sú v porovnaní so staršími typmi nižšie.

AF/BF = 10 x biznis + 28 x 1.tr. + 538 x 2.tr. = spolu 576 (podľa Wiki je rozdiel v 2.tr.(518) a celkovo 556). AF/BF nemá reštauračný vozeň, len 2x bufet. Tam si môžete nakúpiť, ale jesť musíte na vlastnom sedadle, lebo miesta so stolíkmi tu nie sú.

Jednotky majú záchody v každom vozni (okrem bufetových). Nájdete v nich ako „čínske“ (teda turecké), tak aj sedacie. Pri záchodoch nájdete tiež umývadlá. Každá jednotka má byť vybavená pripojením na WiFi (v Číne ponúka pripojenie pomaly každá reštaurácia). Jednotka má mať viac elektrických zásuviek. A životnosť 30 namiesto 20 rokov. No, keď tu ešte budem, tak si to za tých 20 rokov spoločne skontrolujeme…

Najlepší popis s fotkami nájdete (pre obe sestry) na čínskom webe China Train Travel Guide.

Prax

Zvonku nadväzuje na predchádzajúci model CRH380, čo je v poriadku. Podľa mňa vyzerá slušne, žiadny úlet. Na fotkách z apríla máte typ BF (zlatý), ktorý postával na nástupišti pri mojej ceste do Pekingu (spoj G91 do TaiYuan Nan). A na ďalších fotkách vidíte jednotku typu AF (červený) z trate GuangZhou Nan - ChangSha, v stanici ShaoGuan (spoj G6110). Tak si ich môžete porovnať. Ako som písal vyššie, nie sú totožné; napr. riešenie prednej masky je kompletne iné. Asi tak, ako keď sa výrobcovia áut dohodnú a potom rovnaké auto postavia s trošku iným designom karosérie na rovnakej platforme.


Jednotka CRH400AF v ShaoGuan

Vo vnútri je to tiež „normál“, ako laik neviem, čo by sa tam dalo vymyslieť; vodotrysk mi vo vlaku nechýba (ten mám na hodinkách). Celkovo je vidieť, že je to nový model. Podstatné je, že sedadlá sú pohodlné, ponúkajú naozaj ďaleko viac miesta na nohy ako lietadlo (a to aj pre moju výšku); operadlo je polohovateľné, pred sebou máte sklopný stolík, nad hlavou úzku policu na batožinu. Pre 2. triedu sú v rade 3 + 2 sedačky, a sú otáčavé, teda vždy môžete sedieť v smere jazdy.

Informačný panel nad dverami je o málo väčší. Nájdete na ňom číslo vozňa, indikátor obsadenia WC a meniace sa údaje – názov nasledujúcej stanice, teplotu vonkajšiu, momentálnu rýchlosť jazdy, atď. Informácie sú v čínštine a angličtine. Na niekoľkých obrazovkách bežia rôzne iné správy a reklamy. Odhadujem, že obrazovky sú úplne zbytočné, lebo každý má svoj mobil a pozerá doňho. Centrálne osvetlenie je prívetivejšie. Jednotlivé vozne síce majú na koncoch dvere, ale tie bývajú otvorené po celú dobu jazdy. Prečo, netuším. Okná majú sťahovacie rolety.

Miesto na veľké kufre je asi jediné, čo by som vytýkal, ale to asi všetkým vysokorýchlostným vlakom. Aj tu je pre ne vyhradená časť pri vstupe, taký stojan. Ale nájdete tu dávkovač horúcej vody; ten musí byť všade. Občerstvenie si môžete kúpiť pri pulte v bufetovom vozni alebo od obsluhy s vozíkom. Pri sedadlách sú zásuvky pre miestnych 110 V. Má ich byť viac, ja som ich nepočítal, ale pod sedadlom sú. Takisto jednotky ponúkajú WiFi. Ale pre pripojenie cez wifinu si musíte nahrať akúsi appku.

Celkovo sa dá povedať, že jazda vysokorýchlostnými jednotkami FuXing je príjemná a pohodlná (a len pre úplnosť musím dodať, že nie lacná; každá sranda niečo stojí, a toto takisto).


Interiér jednotky CRH400AF

Pred pred pred záverom: Na začiatku júna som sa tiež dočítal, že sa budú vyrábať aj 16-vozňové jednotky FuXing.

Pred pred záverom: Čítal som ďalší článok, ktorý rozoberal možnosť využívať tieto vysokorýchlostné jednotky ako nosiče balistických rakiet. Nadväzuje na ruskú myšlienku a realizáciu. Možné je všetko, rýchlosť presunu s autami absolútne neporovnateľná. Len zraniteľnosť železnice je dosť veľké mínus.

Pred záverom: Číňania už testujú tieto vlaky so samoovládaním (našťastie nečítali debaty na vlaky.net a nerozumejú výhradám v nich uvedených), viď správa z 8.6.2018. Pre tých, ktorí už ani po anglicky nevedia, výcuc: CRC úspešne testovali tento systém v praxi. 7.6. na trati ShenYang - Peking, na 130 km úseku medzi mestami ShenYang a HeiShan riadil celú jednotku počítač (medzi SY a BJ existujú 2 vysokorýchlostné trate, staršia (východnejšia) a novšia; podľa správy sa testovalo na novšej; ja som ju zažil v praxi, ale teda iný úsek na juhu). Človek bol prítomný, samozrejme, ale len ako kontrola. Zatiaľ. Skúšali aj jazdu maximálnou rýchlosťou, 350 km/h.

Na záver musím opakovane poďakovať čínskym súdruhom, ktorí ma svojim premysleným systémom blokovania závadných internetových stránok uchránili pred niečím zlým a nevhodným. Dokonca som nedokázal z Číny otvoriť všetky oficiálne stránky čínskeho výrobcu vysokorýchlostných jednotiek. Ešte raz ďakujem. A lúčim sa s pozdravom „vysokou rýchlosťou vpred“.

Zdroje a odkazy:

  1. Fuxing bullet trains fly on new routes - Chinadaily.com.cn – fotoreportáž o jednotke FuXing
  2. CRC tests self-driving system on high-speed train - Chinadaily.com.cn – o skúškach autonómnej prevádzky
  3. Fuxing Hao - Wikipedia – súhrnné informácie o jednotke
  4. China Railway High-speed – Wikipedia – súhrnné informácie o čínskych VRT
  5. CRRC Corporation Limited – oficiálny web výrobcu
  6. Fuxing bullet trains to restore 350 kmh speed - CRRC – tlačová správa výrobcu
  7. CR Revival Express (Fuxing Hao) Train to Reach Speeds of 350 km-h in Revenue Service – správa o obnovení rýchlosti 350 km/hod.
  8. China Standardized EMU Fuxing - Train Photo Review – súhrnný článok o jednotke FuXing

Úvodná snímka: Jednotka CRH400AF © Ing. František Smatana

Galéria

Súvisiace odkazy