Jižní expres poprvé spojil Prahu a Nové Údolí

7.5.2017 8:00 Karel Furiš a Jiří Řechka

Jižní expres poprvé spojil Prahu a Nové Údolí

Zveme vás na prezentační jízdu Jižního expresu z Prahy až do Nového Údolí na Šumavě. Jízda se uskuteční v pátek 5. května. Expres Josef Seidel odjíždí v 8:02 z pražského hlavního nádraží. Během jízdy vás na tiskové konferenci, která se uskuteční po odjezdu z Českých Budějovic, seznámíme s přímým spojením na Šumavu, …

 

 

 


… s bohatou nabídkou ČD Nostalgie v Jihočeském kraji, konkrétně Parním létem na Šumavě a Létem na Bechyňce, ČD Šumava busy a nabídkou zvláštních vlaků v roce 2017. Do Nového Údolí přijedeme ve 12:16, zpět z Nového Údolí se expres vrací ve 12:35, do Českých Budějovic přijedeme ve 14:40 a do Prahy v 16:57. Těšíme se na setkání s vámi, rádi vás seznámíme s novinkami a nabídkou Českých drah v letní sezóně. Tak zněl text elektronické zprávy, která dorazila na adresu redakce VLAKY.NET dne 28. dubna tohoto roku a byla přeposlána k případnému využití mně i mému pražskému kolegovi. Oba jsme neváhali a na akci se akreditovali.


Směrovka vlaku, pojmenovaného po otci a synovi, významných fotografech © Jiří Řechka

Po krátké noci jsem odjel prvním autobusem MHD na nádraží v Ostravě-Svinově. Můj vlak Ex 546 Ostravan byl asi deset minut opožděn z důvodů výměny vozu po přistavení soupravy. Zařazen byl vůz řady B a zpoždění se už nepodařilo do Prahy nahnat. Na pražském hlavním nádraží jsem se podle předchozí domluvy setkal s kolegou Jirkou Řehkou, s nímž jsem pak absolvoval celou cestu z Prahy do Nového Údolí (a také zpáteční jízdu do Prahy jsme si pak užívali spolu). Ex 531 Josef Seidel/Rx 631 František Seidel přijel k 6. nástupišti a na čas jsem odjeli směr České Budějovice. Naše místa byla ve voze 369, který byl řazen jinde, než obvykle.


362.115-8 přiváží Ex 531 „Josef Seidel“/Rx 631 „František Seidel“ na pražské hlavní nádraží
© Jiří Řechka

Cesta ubíhala po modernizované trati a pak kousek před Budějovicemi i po jednokolejném nedokončeném úseku. Náš vůz byl z technických důvodů zařazen na konec soupravy, aby se k němu v Českých Budějovicích mohl připojil ještě bistro vůz, v němž pak proběhla tisková konference. Po příjezdu na nádraží jihočeského krajského města novináři, včetně nás dvou, dokumentovali výměnu lokomotivy. Vzhledem k tomu, že souprava byla dlouhá a na krátkém kolejišti dopravny D3 v Novém Údolí by ji lokomotiva nemohla objet, byl vytvořen takový dieselový „pantograf, kdy v čele vlaku byla berta T 478.1008 a na jeho konci v roli postrku brejlovec 754.074-3.


754.074-3 pojede na postrku vlaku v úseku České Budějovice – Nové Údolí © Jiří Řechka

Na českobudějovickém 4. nástupišti nás uvítali muzikanti, jejichž těleso bylo pro tento účel složeno symbolicky z příslušníků dvou států, a to Německa a České republiky. Šlo jim to skvěle a celou cestu tam i zpět zpříjemnili pobyt v jedoucím vlaku. Naše původní lokomotiva 362.115-8 odstoupila a na vlak najela zmíněná berta. Vlak se pěkně zaplnil. Do našeho vozu se nastěhovali školáci a zástupci města České Budějovice. Po nezbytné zkoušce brzdy jsme pokračovali dál. V Českém Krumlově přistoupili zástupci města a po odjezdu začala v pozvánce avizovaná konference s novináři ve značně zaplněném, ne-li přímo přecpaném, bistrovoze.


Hovoří Jiří Ješeta, ředitel Odboru obchodu osobní dopravy ČD © Jiří Řechka

Zatímco můj kolega se za těchto podmínek snažil zvukem a obrazem zaznamenat průběh tiskové konference, věnované dopravě v Jihočeském kraji a jejím novinkám, já jsem se přestěhoval na lokomotivu v čele vlaku, abych pořídil nějaké obrázky pohyblivé ze stanoviště strojvedoucího. Mírné zpoždění, které jsem nabrali od příjezdu do Českých Budějovic, nám zkrátilo i pobyt po příjezdu do Nového Údolí. Takže bylo nutno honem něco natočit kolem vlaku a na minutku vyšel čas i na to, zaskočit si do sousedního Německa, což bylo z nádraží asi sto metrů. Zde jsem letmo kouknul i na nejkratší mezinárodní trať na světě, která spojuje obě země.


Mašinka 105 metrů dlouhé Pošumavské jižní dráhy je zatopená © Jiří Řechka

Na nádražíčku mezi tím proběhl krátký ceremoniál slavnostního uvítání nového vlaku a nastal čas k návratu. Nastal čas návratu. Cesta zpět v doprovodu muziky pěkně ubíhala. Já a Jirka jsme získávali nějaká moudra o naší železnici a dovídali se novinky, které nás budou čekat v budoucnu. Znalých lidí od železnice zde bylo mnoho a bylo se na co ptát. V Českých Budějovicích téměř všichni pozvaní hosté vystoupili a po nezbytné výměně lokomotivy nezávislé trakce za stroj trakce závislé a odpojení bistrovozu jsme do Prahy pokračovali již v kupé vozu první třídy. Celkem unaveni jsme krátce s Jirkou zhodnotili celou akci a v Praze jsme se rozloučili.


362.115-8 přivezla Ex 532 „Josef Seidel“ do žst. Praha hl.n. © Jiří Řechka

Zatímco kolega byl zakrátko doma a mohl se pustit do zpracovávání zvukových a obrazových záznamů, já jsem dorazil domů do Ostravy kolem dvacáté druhé hodiny a byl zralý jen na postel. To je asi tak vše, co mohu k té zajímavé akci napsat. Pokud někomu připadá, že jsem se věnoval hlavně popisu svého konání a skoro pominul průběh oficialit a jejich informační obsah, nemýlí se. Učinil jsem tak proto, že níže v odkazech máte k dispozici všechny nezbytné informační zdroje, tiskové zprávy i zvukové záznamy oficiálních sdělení. A k tomu připojenou galerii fotografií, k nimž na sám závěr přidávám také nemálo obrázků pohyblivých:

Prezentační jízda Ex 531 „Josef Seidel“ Praha - Tábor - České Budějovice - Český Krumlov
- Nové Údolí © Karel Furiš

Prameny a odkazy:

  1. České dráhy, a.s. – oficiální web
  2. Změna Jízdního řádu 3. dubna 2017 – tisková zpráva (formát PDF)
  3. Nový expresní vlak nabízí přímé spojení Prahy a atraktivní části Šumavy – tisková zpráva (formát PDF)
  4. Dráha spoje Ex 531 Josef Seidel / Rx 631 František Seidel (formát PDF)
  5. Dráha spoje Rx 632 František Seidel / Ex 532 Josef Seidel (formát PDF)
  6. Josef Seidel – Wikipedie
  7. Museum fotoatelier Seidel - Josef a František Seidel
  8. ČD Šumava Bus i letos propojí vlaky a autobusy v atraktivních částech Šumavy – tisková zpráva (formát PDF)
  9. České dráhy připravily v jižních Čechách pestrou nabídku zvláštních a nostalgických vlaků, parní vlaky na Šumavě vyjedou do 25. sezóny – tisková zpráva (formát PDF)
  10. Druhý ročník Léta na Bechyňce nabídne pravidelné jízdy historických vlaků – tisková zpráva (formát PDF)
  11. Zvukový záznam tiskové konference během jízdy z Českých Budějovic (formát MP3)
  12. Zvukový záznam slavnostního přivítání Jižního expresu v Novém údolí (formát MP3)
  13. Správa železniční dopravní cesty, s.o. – oficiální web
  14. Železniční trať Číčenice – Nové Údolí – Wikipedie
  15. Jízdní řád trati 197 Číčenice - Nové Údolí platný od 3. dubna 2017 (formát PDF)
  16. Nové Údolí – Wikipedie
  17. Pošumavská jižní dráha Nové Údolí – oficiální web

Úvodní snímek: T 478.1008 s Ex 531 „Josef Seidel“/Rx 631 „František Seidel“ v Novém Údolí © Jiří Řechka

Přepracoval a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy