Pendolino v Jelení Hoře

2.7.2016 8:00 Marek Vojáček

Pendolino v Jelení Hoře

Vlajková loď polského dopravce PKP Intercity, jednotka pendolino ED250, od 29. dubna pravidelně zajíždí do turistického letoviska Jelenia Góra nedaleko českých hranic. Jelikož se zajímám o moderní vozidla a zároveň o zajímavé železniční tratě, kombinace pendolina a tratě Wrocław – Jelenia Góra mě donutila k výletu k našim sousedům.

Zmiňovaná trať byla totiž ještě v nedávné minulosti symbolem hlemýždí rychlosti polských vlaků a teď tu jezdí nejrychlejší vlak z nových členských zemí EU.

 

 

Když jsem v roce 2004 poprvé cestoval vlakem z Vratislavi do Jelení Hory, osobnímu vlaku tehdy trvalo projetí této 127 km dlouhé trati 4 hodiny, rychlík to tehdy zvládal jen o málo rychleji. Traťová rychlost se pohybovala nejčastěji v rozmezí 30 až 50 km/h. Jenže za posledních 10 let učinila polská železnice neskutečný pokrok, který dorazil i do těchto končin. Trať byla rekonstruována a dnes se zde rychlost pohybuje nejčastěji v rozmezí 80 až 120 km/h, na prvním rovinatém úseku do Slezské Javořiny místy i 130 km/h. V současnosti zde vozbu osobních vlaků zajišťují převážně Koleje Dolnośląskie většinou jednotkami Impuls (36WE), kterým projetí trati trvá něco přes 2 hodiny. V osobní dopravě se na zmiňované trati vyskytují ještě Przewozy Regionalne a samozřejmě PKP IC zajištující dálkovou dopravu.


Jednotka ED250-011 jako vlak EIP 6156 „Teleexpress“ před odjezdem ze stanice Jelenia
Góra © Marek Vojáček

Od 29.dubna zavedla společnost PKP IC rychlé spojení Jelení Hory s Varšavou jedním párem vlaků kategorie Express InterCity Premium s názvem „Teleexpress“ vedené jednotkou pendolino ED250. Znalci polských poměrů jistě chápou, že nemá cenu, abych tu psal přesné časy příjezdů a odjezdů, které se poměrně často mění, takže jen zmíním, že pendolino přijíždí do Jelení Hory kolem jedenácté večer a zpět do Varšavy se vrací před pátou ráno následujícího dne. Spoj jezdí 6x týdně, ve směru Varšava – Jelení Hora nejede v sobotu, ve směru Jelení Hora – Varšava nejede v neděli. Jízdenku na trasu Varšava – Jelení Hora je možné získat od 79 PLN, na trasu Vratislav – Jelení Hora od 39 PLN.


Týž vlak po příjezdu do stanice Wrocław Główny © Marek Vojáček

Jízdní doba z Varšavy do Jelení Hory trvá přibližně 5,5 hodiny. Projetí zmiňované trati z Vratislavi do Jelení Hory trvá přibližně hodinu a tři čtvrtě s jediným zastavením ve stanici Wałbrzych Miasto a maximální rychlost vlaku je zde omezena na výše zmíněných 130 km/h, v úseku Świebodzice – Wałbrzych Szczawienko se dokonce nachází oblouk malého poloměru, který je nutné projet rychlostí maximálně 50 km/h. Avšak při jízdě po polské (polo)vysokorychlostní trati CMK vlak dosahuje rychlosti až 200 km/h.

V přiložené fotogalerii je několik obrázků z mojí cesty pendolinem z Jelení Hory do Vratislavi v pátek 17. června.

Odkazy:

  1. Express InterCity Premium na trasach do Jeleniej Góry i Kołobrzegu - www.intercity.pl
  2. Alstom EMU250 – Wikipedia, wolna encyklopedia
  3. Železniční trať Vratislav–Zhořelec – Wikipedie

Úvodní snímek: Jednotka ED250-011 ve stanici Jelenia Góra © Marek Vojáček

Galéria

Súvisiace odkazy