S Arrivou z Prahy do Trenčína a zpět

8.3.2016 8:00 Jiří Řechka

S Arrivou z Prahy do Trenčína a zpět

V sobotu 5. března vyrazí poprvé expresní vlak Arrivy z Prahy do Trenčína. Na tuto trasu se vydá každou sobotu dopoledne, zpět z Trenčína se bude vracet v neděli odpoledne. Trasu dlouhou 407 kilometrů ujede přímý vlak za pět hodin. Praha i univerzitní města jako Olomouc a Pardubice, kam dojíždí řada slovenských studentů, získají nově přímé spojení s Trenčínem, ale také se Slováckem.

 

 

 

 

Tolik výňatek z tiskové zprávy, která na adresu redakce internetového magazínu VLAKY.NET dorazila dne 3.3.2016. Zároveň s nabídkou, která se neodmítá: V případě, že byste měli zájem nový vlak o víkendu otestovat, ozvěte se prosím, abychom se domluvili na detailech. Vlakem do Trenčína a zpět pojede i generální ředitel Arriva Daniel Adamka, pokud budete mít zájem, můžete ho cestou vyzpovídat. Já jsem ji však dostal v ústní podobě již dříve, a tak jsem s cestou počítal dopředu, jak jsem se ostatně zmínil už v závěru nedávného článku o zahájení provozu spěšných vlaků společnosti Arriva na lince Praha – Benešov.


Ex 1093 do Trenčína na odjezdovém panelu pražského hlavního nádraží © Jiří Řechka

Vlak vyjel z pražského hlavního nádraží pod označením Ex 1093 přesně podle svého jízdního řádu, tedy v 8:40 hod. s prvními cestujícími. Spolu s nimi se jízdy také zúčastnil realizační tým dopravce v čele s generálním ředitelem akciové společnosti ARRIVA TRANSPORT Česká republika Ing. Danielem Adamkou. Z Prahy vyrazil vlak zhruba s 50% obsazeností a tento stav se udržoval s menšími výkyvy po celou cestu do Trenčína. Vlak také samozřejmě budil pozornost a zájem jak dalších zástupců široké veřejnosti ve stanicích, kde zastavil, tak také šotoušů po celé jeho trase.


Ex 1093 se chystá k odjezdu z pražského hlavního nádraží do Trenčína © Jiří Řechka

Ukázalo se, že řada cestujících v obou směrech přišla takříkajíc na svoje riziko, využili skutečnosti, že je možné koupit si jízdenku bez přirážky přímo ve vlaku. Jak jsem vyslechl některé z nich i další, potenciální cestující, dělá jim zatím trochu problém orientace na internetu. Ale pro většinu to je bez problémů. První zkušenosti ukazují, že stoprocentní jistotu zakoupení lístku s místenkou a tedy bezproblémové cestování poskytuje její zakoupení v e-shopu dopravce. Společnost zatím nemá svoje kamenné prodejny. V případě naplnění kapacity vlaku je ještě možnost posadit cestující na sklopné sedačky, které nejsou v rezervačním systému.


Zpola zaplněný interiér jednotky 845.001/945.001 v úseku Praha – Pardubice © Jiří Řechka

Tyto sedačky jsou ovšem v místech pro držáky na jízdní kola, takže nemusí být k dispozici vždy. Arriva je mimochodem první z „nestátních“ železničních dopravců, která tuto přepravu cyklistům zajišťuje. V předchozích reportážích jsem se již zmínil o chodových vlastnostech této motorového jednotky, nebudu je už tedy příliš rozvádět. Mohu jen konstatovat, sám za sebe, že jízda byla příjemná, sedačky pohodlné, řídící vůz tichý a v motorovém voze byl hluk na velmi přijatelné úrovni. Oba vozy jednotky příjemně vytopeny. Vlak akceleroval svižně a tam, kde to rychlostníky umožňovaly, dosahoval své maximální rychlosti, tedy 120 km/hod.


Rychloměr jednotky 845.001/945.001 v úseku Pardubice – Olomouc © Jiří Řechka

Zde se zmíním ještě o spotřebě, která, jak mi bylo řečeno, dosahuje zhruba 75 litrů na 100 km. Podle prvních ohlasů cestujících, které se také týkaly i zpáteční cesty, byla oceňována pohodlná jízda i ochota vlakové čety. Někteří cestující jednu připomínku měli: škoda, že vlak nejezdí i v pátek. Třeba jim v budoucnu společnost toto přání splní, v současné době je pátek velmi provozně nahuštěn a dostat od SŽDC trasu pro nový spoj je velmi problematické, ne-li nemožné. Byl zaznamená ještě jeden drobný problém: Do vlaku nastupovali cestující s jízdenkou Českých drah, kteří prostě navyklým způsobem reagovali na hlášení, že vlak jede jejich směrem.


Ex 1093 Praha – Trenčín na olomouckém hlavním nádraží © Jiří Řechka

Tyto počáteční zmatky se snažil vlakový personál vyřešit v rámci svých možností. První jízda do Trenčína probíhala bez problémů, dodržovaly se jízdní časy, a pokud někde nastalo menší zdržení, na dalších úsecích se vyrovnávalo. V Otrokovicích a v Trenčíně poskytl Ing. Adamka rozhovor České televizi a jedné slovenské televizní společnosti. Je nutné se také zmínit o tom, že po kontrole a případném prodeji jízdenek byl prováděn prodej občerstvení včetně teplých nápojů. Já jsem také této možnosti využil a zakoupil jsem si velmi chutný sendvič s lososem a pivní polotmavý speciál Sedm kulí z benešovského (asi nikoliv náhodou) pivovaru.


Ilustrační snímek; zdroj: www.pivnici.cz

Bohužel jsem s ním měl malý problém, při nenadálém pohybu vlaku větší množství tekutiny skončilo jinde, než v mém žaludku. Při opakovaném nákupu již problém nebyl. V Trenčíně byla jednotka přes noc odstavena přímo ve stanici. Nedělní odjezd do Prahy byl ve 14:19 hod., vlak byl přistaven k nástupišti necelých třicet minut před tím. Již první informace, které jsem dostal, svědčily o velkém zájmu a prodej jízdenek na nedělní spoj se neustále zvyšoval. Nakonec došlo k vyprodání kapacity a k situaci, kdy vlakový personál i s pomocí realizačního týmu operativně usazoval cestující bez místenek na místa, která byla v daném úseku volná.


Jednotka 845.001/945.001 odjede z Trenčína jako Rx 1094 © Jiří Řechka

Nakonec se dostalo i na výše zmíněné sklopné sedačky, společnost také přepravila do Prahy první kolo. Jak se předpokládalo, velký zájem při zpáteční cestě byl mezi studenty. Jak jsem se již zmínil, bylo vyprodáno, největší nápor byl v úseku do Olomouce, přesto až do Prahy přijelo kolem devadesáti cestujících. Při zpáteční cestě došlo také k první nepříjemnosti zaviněné cestujícími, nějací kuřáci si zapálili cigaretu na toaletě. Zároveň byla také odhalena jedna taková nepříjemnost, kapacita toalety. Bohužel v jednotce je „úborna“, jak se kdysi decentně psalo v plánech železničních vozidel, jen jediná, a to může způsobovat určité problémy.


Nával do Rx 1094 Trenčín – Praha ve výchozí stanici © Jiří Řechka

Jinak zpáteční cesta probíhala k plné spokojenosti cestujících a vlakového personálu, včetně generálního ředitel Ing. Adamky. Nesmím zapomenout se zmínit o jedné takové maličkosti, která také přispěla k plné spokojenosti zejména dětských cestujících, ale i těch již odrostlých. Byla to možnost pozorovat trať přes nezakryté stanoviště strojvedoucího; bylo toho využíváno také pro zhotovení fotografií, které se nedají vždy takto pořídit. Také se chci zmínit o wi-fi. Pokud byl dobrý signál, nebyl s příjmem problém, v některých místech však alespoň můj telefon byl bez příjmu. Ale takovouto zkušenost mám i s vlaky Českých drah.


„Wifina“ na palubě 845.001/945.001 v praxi © Jiří Řechka

Zde doplním, že na každém stanovišti je vysílač, který má tři české SIM karty a jednu slovenskou, pracuje se signálem LTE. I při zpáteční jízdě byl dodržen jízdní řád a vlak přijel do Prahy na čas; vlastně to není přesné, přijel s několika minutovým náskokem, troufám si říci, že to bylo zejména perfektní prací strojvedoucího. Co ještě dodat? V diskusi k předchozímu článku byl vznesen dotaz, kde má Arriva své depo. Po vystoupení všech cestujících na pražském hlavním nádraží jednotka odjela na zbrojení naftou do vršovické PJ Českých drah a její úklid provádí personál dopravce v malešické teplárně, kde je deponována mezi jízdami.


Elektronická výbava průvodčího © Jiří Řechka

A ještě jedna zajímavost: Průvodčí má pro kontrolu předem zakoupených jízdenek a jejich prodej ve vlaku v ruce terminál a na opasku malou tiskárnu, která okamžitě vytiskne jízdenku nebo účet. Závěrem podotýkám, že jsem tuto cestu využil i pro své „soukromé“ šotoušení, o čemž si dovolím v dohledné době napsat zvláštní stať. Teď mi zbývá už jen popřát tomuto zajímavému spojení mnoho spokojených cestujících z obou republik a také, aby vydrželo co nejdéle. A poděkovat Radku Hořínkovi a Vojtěchu Fajkusovi za jejich obrazové přispění. Další podrobnosti nejen o cenách jízdenek, jízdním řádu a doplňkovém prodeji najdete níže v odkazech.


Expres Praha – Trenčín poprvé překračuje moravsko-slovenskou hranici © Jiří Řechka

Videa Vojtěcha Fajkuse:

  1. MJ 845.001-945.001 společnosti ARRIVA jako vlak Ex 1093 do Trenčína - YouTube – záběry z olomouckého hlavního nádraží
  2. MJ 845.001-945.001 společnosti ARRIVA jako vlak Ex 1094 z Trenčína - YouTube – záběry z olomouckého hlavního nádraží

Odkazy:

  1. Arriva – Wikipedie
  2. ARRIVA TRANSPORT Česká republika a.s. – oficiální stránky
  3. ARRIVA vlaky – Wikipedie
  4. ARRIVA vlaky s.r.o. – oficiální stránky
  5. Arriva zveřejnila ceník svých vlakových spojů a spustila předprodej jízdenek - tisková zpráva z 22.2.2016 ve formátu PDF
  6. V sobotu poprvé vyjede expres Arriva z Prahy přes Pardubice, Olomouc a Uherské Hradiště do Trenčína – tisková zpráva ze 3.3.2016 ve formátu PDF
  7. Jízdní řád a ceník vlaků Praha - Trenčín ve formátu PDF
  8. Cestovný poriadok a cenník vlakov Trenčín - Praha ve formátu PDF
  9. Nabídka na palubě – leták pro expres Praha - Trenčín ve formátu PDF
  10. Z Prahy do slovenského Trenčína motorákem. Arriva chystá rychlík - iDNES.cz – zpráva ze 4.5.2015
  11. Vlakom z Trenčína do Prahy už v nedeľu - nastrencin.sme.sk – zpráva ze 3.3.2016
  12. Motorová jednotka 845 – Wikipedie

Úvodní snímek: Premiérový Ex 1093 Praha hl.n. – Trenčín v úseku Šťěpánov – Olomouc © Radek Hořínek

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-120: Bratislava - Žilina
  • ŽSR-123: Trenčianska Teplá - Horné Srnie - Vlárský průsmyk (CZ)

Súvisiace odkazy