Vysokorychlostní železnice & nekonvenční dopravní systémy

25.2.2016 8:00 Jiří Řechka

Vysokorychlostní železnice & nekonvenční dopravní systémy

Vážení přátelé, dovoluji si Vás tímto pozvat na slavnostní křest publikace Vysokorychlostní železnice & nekonvenční dopravní systémy autorů Františka Palíka, Jiřího Kořínka a Antonína Blažka spojený s degustačním menu tradiční francouzské a české kuchyně v podání šéfkuchaře Jana Trešla. Akce se uskuteční dne 24. 2. 2016 od 10 hodin ve Vládním salonku Hlavního nádraží Praha ...

Tak znělo pozvání, které přišlo na adresu redakce VLAKY.NET a skončilo v mé poště, coby jejího pražského reportéra.

 

 


Slavnost zahájil tiskový mluvčí SŽDC Mgr.Jakub Ptačinský. Přivítal prvního náměstka ministra dopravy Ing. Tomáše Čočka, generálního ředitele SŽDC Ing. Pavla Surého, generálního ředitele VUZ Ing. Antonína Blažka, spoluautora knihy, jejího hlavního autora Ing. Františka Palíka a dalšího spoluautora Ing. Jiřího Kořínka. V úvodu pohovořil o knize, o jejím významu a o tématu, která tato kniha otevírá. Poté předal slovo hostům, jako první promluvil první náměstek ministra dopravy Ing. Tomáš Čoček. Ten v úvodu poděkoval za pozvání na křest tak významné publikace.


Mgr. Jakub Ptačinský představuje publikaci © Jiří Řechka

Poděkoval autorům za její vytvoření, řekl, že je potřebné, aby moderní trendy v dopravě byly publikovány, aby se dostávaly jak k odborné, tak k laické veřejnosti. Zmínil se o významu železniční dopravy pro současnost i budoucnost. Řekl také ale, že není až takovým zastáncem prosazování vysokorychlostních tratí u nás bez ohledu na ekonomické aspekty. Není si jist, zda jsme schopni je obhájit nejen ekonomicky ale i politicky. Na závěr ještě jednou poděkoval autorům a vydavatelům za tento publikační počin.


Pohled do auditoria © Jiří Řechka

Dalším řečníkem byl generální ředitel SŽDC Ing. Pavel Surý. Také on poděkoval za pozvání a za napsání této knihy, která by měla také pomoci v komunikaci především s obcemi, se samosprávami těch krajů, jimiž by v budoucnu mohla vést vysokorychlostní železnice. Řada představitelů samospráv a občanů protestuje proti výstavbě vysokorychlostní železnice. Jak řekl, moderní železnice může pomoci k rozvoji regionů. Na závěr vyslovil přání, aby tato kniha měla úspěch a poděkoval autorům za úsilí, které práci na ní věnovali.


Slovo má generální ředitel SŽDC Ing. Pavel Surý © Jiří Řechka

Třetím řečníkem a zároveň spoluautorem knihy byl generální ředitel VUZ Ing. Antonín Blažek. Poděkoval zejména všem přítomným, že svojí účastí projevili zájem nejen o knihu samotnou, ale i o obor vysokorychlostní železnice vůbec. Zmínil se o tom, že Výzkumný ústav železniční ČD je moderní firma, která pracuje s moderními technologiemi, moderními vlaky a moderní infrastrukturou. Ústav je vlastně první na území České republiky, kdo má vysokorychlostní infrastrukturu. Jak řekl, bude rád, když správce železniční infrastruktury je bude brzy následovat.


Hovoří generální ředitel VUZ Ing. Antonín Blažek, spoluautor a vydavatel knihy
© Jiří Řechka

K rozvoji vysokorychlostních tratí je potřeba osvěta, a také proto se VUZ rozhodl k vydání této knihy. Ing. Blažek se zmínil také o přístupu veřejnosti k této problematice, jak je mnohdy negativně ovlivňována. Zdůraznil, že má s tímto postojem osobní zkušenost. Na závěr poděkoval všem, kdo se podíleli na knize. Řekl, že je to hlavně zásluha Ing. Františka Palíka, že publikace vznikla. Jako poslední promluvil Ing. František Palík, hlavní autor knihy. Vysvětlil, jak je kniha pojatá, že začíná parními lokomotivami a končí vysokorychlostními soupravami. Uvedl příklad Číny, jak se snaží dostat svoje zboží co nejrychleji do Evropy pomocí železnice.


Ing. František Palík, CSc. představuje (nejen) svou knihu © Jiří Řechka

Kniha měla být původně jen o vysokorychlostních vlacích, ale jak řekl Ing. Palík, nejde jen o vozidla, nýbrž pochopitelně také o příslušné tratě, takže kniha pojednává také o práci jejich projektantů a stavitelů. Kniha se také zmiňuje o konstrukčních principech lokomotiv, které jsou dané. Zmínil řadu dalších informací o vysokorychlostní železnici, dost dobře nejsem schopen o všem, co bylo řečeno, zde informovat. Pro mne byla velmi zajímavá informace o tom, jak bylo připravováno Pendolino domácí provenience. Že na ně dokonce byla objednávka od německých drah.


Československý vysokorychlostní vlak dospěl jen do stádia makety © Jiří Řechka

Krach ČKD však vše ukončil a nakonec místo deseti jednotek bylo nakoupeno pro ČD jenom sedm. Kniha krátce pojednává i o vysokorychlostní železnici ve světě. Jako takovou perličku Ing. Pavlík uvedl, že na konci knihy je připomínka o tom, jak ke konci války němečtí konstruktéři plánovali dopravu mezi německou říší a Ruskem. Turbínové lokomotivy, elektrické lokomotivy, elektrické patrové jednotky, vše pro 250 km/h. V knize jsou technické nákresy těchto železničních vozidel. Pro mne to bylo obrovské překvapení. Prostě velmi zajímavá kniha. Je vydaná na křídovém papíře a je vázaná. Na závěr došlo ke křtu této knihy.


Křest publikace © Jiří Řechka

Závěrem přidávám něco praktických informací. Publikace vyšla už v loňském roce a mohli jsme se o ní dovědět z aktuality, která vyšla na webu VUZ dne 2.12.2015. Zájemci si knihu mohou objednat na emailové adrese piksovab@cdvuz.cz za 799,- Kč včetně poštovného a balného nebo zakoupit u vybraných prodejců železniční literatury, píše v ní. V Souborném katalogu České republiky najdeme potřebné bibliografické údaje, z nichž můžeme uvést: ISBN 978-80-906229-0-6, 424 stran, pro Výzkumný ústav železniční, a.s. vydalo nakladatelství Růžolící chrochtík spol. s r.o. v Praze roku 2015. Na sám konec nabízím nahlédnutí do obsahu knihy:


Obsah knihy ve formátu PDF se otevře po klinutí do náhledu; zdroj: www.obalkyknih.cz

Prameny a odkazy:

  1. Správa železniční dopravní cesty, s.o.
  2. Výzkumný Ústav Železniční, a.s. (VUZ)
  3. Vysokorychlostní železnice – specializovaný web
  4. Nekonvenční dráhy – vysvětlení pojmu
  5. Novinka - Výzkumný Ústav Železniční, a.s. (VUZ): VUZ vydává knihu
  6. První rychlovlaky v Česku pojedou v roce 2030, slíbil šéf železnic
  7. Na rychlovlaky si počkáme. První trať bude nejdřív za 15 let, možná
  8. S TGV z Paříže do Prahy? Zaspali jsme, všichni nás objíždí, míní odborník
  9. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Titulní snímek: Kniha čeká na svůj křest © Jiří Řechka

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy