Snehová kalamita v deň vysvedčenia

27.2.2015 8:00 Ľudovít Lacko

Snehová kalamita v deň vysvedčenia

Na posledný pracovný deň v týždni 30.1.2015 meteorológovia vydali výstrahu na počasie a neodporúčali cestovať. V súčasnosti je informovanosť obyvateľstva na vysokej úrovni prostredníctvom médií a informačných technológií. Ale dá sa takéto odporúčanie dodržať? Ak tento deň pripadol na piatok, deň v ktorý sa každý pracujúci mimo svojho bydliska chce vrátiť k rodine a blízkym.

Tento piaty deň v týždni bol výnimočný najmä pre našich študentov, ktorí dostali hodnotenie za svoje študijne úsilie počas prvého polroka. I študujúcich je značná časť, ktorá navštevuje vzdelávacie inštitúcie mimo svojho domova. Aj na ich výpis s hodnotením boli rodičia zvedavý s obavou, či sa v poriadku vrátia domov. Aby sa cestujúci bez ujmy mohli vrátiť do svojich príbytkov bolo treba vynaložiť nemalé úsilie. Počasie potrápilo pracovníkov Správy ciest, SAD, Záchranného systému a samozrejme ľudí pracujúcich na železnici. Ťažký mokrý sneh, ktorý v tento deň padal znemožňoval dopravu v mestách i medzi nimi. Na cestách nebola núdza o skrížené autobusy, nákladné autá s návesmi- prívesmi i bez. V priekope sa ocitlo nejedno osobné auto ako napr. auto jedného pilota smerujúceho z Hlohovca do Piešťan s telefónom na uchu, ktorý obiehal malú skupinku aut, no o niekoľko sto metrov už bol v priekope pred obcou Koplotovce. Skupinka sa zachovala partajne, prešla okolo pilota bez zastavenia.

Sneh spôsobil i materiálne škody v podobe množstva spadnutých stromov na automobily, na cestnú komunikáciu... V Hlohovci na poludnie spadol strom na Nitrianskej ulici, čím zastavil premávku smer Nitra. Po odstránení tohto stromu musel kamiónom pomáhať opustiť Fraštak veľký zelený traktor (z miestneho družstva) so žltým pásom, nakoľko posledné metre pred koncom mesta vedú do strmého kopca. Mestský rozhlas vyzýval obyvateľov, aby nechodili do Pánskej záhrady, kde hrozilo spadnutie stromu, či konára.


30.1.2015 - Hlohovec: 913 038-6 ZSSK, Os5112, pred železničným mostom, © Ľudovít Lacko

Na železnici bolo treba udržiavať najmä výhybky, nástupišťa, prístupové komunikácie a ďalšie, čo bežný cestujúci možno nepostrehne. Na trati 141 v okolí Hlohovca premávali osobné vlaky (medzi 14.00-16.00 h.) s menším meškaním na danú situáciu a stav zanedbateľným. Dá sa konštatovať, že železnica "polročnú" snehovú nádielku nepodcenila. Vzorným príkladom boli pracovníci železničnej stanice Hlohovec. O leopoldovské zhlavie a prevádzkyschopný stav výhybiek na tejto strane bolo vidieť sa starať troch pracovníkov. Na druhej strane stanice od nitrianskeho zhlavia sa vzorne starala o funkčnosť výhybky č. štyri pani z hlásky. Očistila výhybku pred príchodom osobného vlaku 5114 a (vykrižovaní) odchode rýchlika 725 pozametala danú výhybku opäť.


30.1.2015 - Hlohovec: 754 069-3 ZSSK, R725 REMATA, prechádza pod lávku, do práce každodennú, © Ľudovít Lacko

Na lávke vedúcej ponad železnicu bolo vidieť ďalších troch pracujúcich, ktorý čistili najmä schody. Pani výpravkyňa spolu so spolupracovníčkou sa starali o čistotu dvoch hrán pre nastupovanie, či vystupovanie cestujúcich. Ďalšia pani odhŕňala sneh z chodníkov pri staničnej budove. I napriek snahe mnohých zainteresovaných poradiť si s kalamitnou situáciou mnohým vlakom s cestujúcimi narástlo meškanie až na niekoľko sto minút a v horšom prípade bolo spojenie vlakom odrieknuté. Príroda nám opäť ukázala, že človek aj s technickými výdobytkami je proti nej bezmocný.

Foto v titulke: 30.1.2015 - Hlohovec: 742 246-2 ZSSK CARGO, Mn88700, na moste z r. 1947, postavený Stredoslovenskými Železiarňami Podbrezová n.p., © Ľudovít Lacko

Galéria