Neradostná současnost „Kozí dráhy“ v oblasti Teplic

6.1.2015 8:00 Ing. Marek Vojáček

Neradostná současnost „Kozí dráhy“ v oblasti Teplic

Železniční trať Děčín – Oldřichov u Duchcova, známá jako Kozí dráha, je jedna z těch, na nichž není orgány státní správy objednána pravidelná osobní doprava. Ta zde utichla od 9.12.2007 v souvislosti s tehdejší změnou grafikonu. Já osobně jsem se po této trati naposled svezl v roce 2004. Vzhledem k tomu, že ji mám jak se říká „za humny“, rozhodl jsem se prozkoumat její současný stav, aspoň v okolí mého rodného města.

 

 

 


Historie zmiňované trati se píše od 2. října 1871, kdy zde byla zahájena doprava pod taktovkou společnosti Duchcovsko-podmokelské dráhy (Dux-Bodenbacher Eisenbahn). Původně však trať míjela stanici Oldřichov u Duchcova (napojení ze stanice Teplice lesní brána bylo realizováno až na počátku 60.let 20.stol.) a stáčela se více na sever přes Košťany u Teplic a dále pokračovala přes Dolní Háj (dnešní stanice Háj u Duchcova na trati č. 134 Oldřichov u D. – Litvínov) do dnes již neexistující stanice Duchcov-Liptice. V roce 1872 bylo dokončeno pokračování trati z Dolního Háje přes Litvínov do Chomutova a sít Duchcovsko-podmokelské dráhy už se dál nerozšiřovala.


Železniční stanice Děčín (21.5.2005) © Miroslav Ruta

Ale zpět do současnosti. Po zastavení provozu s koncem platnosti GVD 2007 se sem vrátily ještě na krátké období 17.10. - 20.12.2009 pravidelné, ale už jen víkendové vlaky. Dnes (bylo tomu tak v roce 2014 a stejně tomu má být i v roce následujícím) tu jezdí jen sezónní výletní vlaky z Děčína do Telnice a zbylý úsek Telnice – Oldřichov u Duchcova je vyloučen z provozu.


Teplice lesní brána, výpravní budova od kolejiště © Marek Vojáček

Svou podzimní procházku jsem zahájil ve stanici Teplice lesní brána a hned tady bylo zřejmé, že trať je nesjízdná a ke změně tohoto stavu by byla zapotřebí nemalá investice. Nejenže většina kolejiště je již zarostlá, ale u kolejí někde chybí šrouby, někde i spojky kolejnic a u výhybek často chybí mechanismy. Naproti tomu hlavní staniční kolej tu celkem „svítila“, pravděpodobně byla opravena krátce před zastavením provozu. Výpravní budova dnes slouží jako obytný dům, takže je zachovalá, což se však nedá říct o překladišti.


Teplice lesní brána, překladiště © Marek Vojáček

Nejprve jsem se vydal po trati směrem na Oldřichov, ale asi po několika stech metrech jsem to otočil a vrátil se zpět a pokračoval směrem na Novosedlice a dál k teplárně. Původně jsem se naivně domníval, že se z Oldřichova do teplárny v Novosedlicích ještě občas vozí nějaké uhlí, jenomže teplárna už je několik let v útlumu a udržuje se jen v pohotovostním režimu pro případ výpadku ostatních zdrojů, tudíž se sem už žádné uhlí vlakem nevozí.


Kolejiště v areálu teplárny Novosedlice © Marek Vojáček

Pamatuji si, že koncem 80. let tu na vlečce sloužil jeden hektor (řada 720) a jedna posunovací lokomotiva z východoněmecké produkce řady 716. Moje procházka pokračovala po trati ještě pár set metrů za teplárnu do lesa nad Proboštovem, kde jsem těleso trati opustil a přes Proboštov se pěšky vrátil do Teplic. Závěrem mohu jen konstatovat, že stav trati dává zapomenout na blízké zprovoznění, a zájemci o svezení Kozí dráhou se budou muset spokojit jen se zvláštními jízdami z Děčína do Telnice, které občas pořádají Severočeské dráhy.

Úvodní snímek: Teplice lesní brána, pohled od oldřichovského zhlaví © Marek Vojáček

Galéria

Súvisiace odkazy