Čertovsky dobrý víkend

9.12.2010 8:00 Ing. Igor Molnár

Čertovsky dobrý víkend

Pozvánky na Mikulášske jazdy po tieto dni plnili titulné stránky železničných portálov. Nastal čas na ich postupné zviditeľnenie i pre tých, ktorí sa ich nemohli zúčastniť. Prvou avizovanou jazdou bola tá na východe Slovenska. Tak ako minulý rok spojila dve centrá tohto regiónu: Košice a Prešov.

V sobotu sa teda M 131.1125 s prívesným vozňom opäť vybrala z Košíc do Prešova a to hneď 2x. Ďalšou akciou, ktorá tu síce nebola spropagovaná, bola nedeľňajšia Čertovská jazda Mikulášskou električkou v réžii Dopravného podniku mesta Košice /DPMK/.

 

Počasie posledných dní na väčšine Slovenska navodilo tú správnu zimnú atmosféru. A tak sme sa v sobotu ráno prebudili do vybieleného, ale mrazivého dňa. Magdu bolo potrebné v depe najprv vyzdobiť, o čo sa postarala zohraná partia členov KHKV. O anjelov sa postarali naše dievčatá /Zuzka a Veronika/, s čertmi nám vypomohli naši kamaráti z Čiech /Tomáš a Pavel/. Najdôležitejší post  - Mikuláša obsadil tak ako minulého roku jožin.

V tomto zložení sme sa teda i tentoraz odhodlali potešiť detské dušičky. A že ich bolo neúrekom o tom svedčí fakt, že kapacita vláčika bola rýchlo vypredaná aj napriek tomu, že jazda z Košíc do Prešova a späť sa konala 2x. Súprava sa teda zaplnila do posledného miestečka a vláčik sa pohol do Prešova.

To bol signál pre Mikuláša a anjelov, aby sa pustili do rozdávania Mikulášskych darčekov. Ešte predtým však detičky zarecitovali, zaspievali, ba poniektoré i pripravené darčeky Mikulášovi odovzdali.

V Prešove si zo záujmom prezreli pracovisko výpravcov, absolvovali spoločné fotenie s Mikulášom, anjelmi a čertmi. Domov si okrem darčekov odniesli i pekné spomienky. 

Počas obedňajšej prestávky si to Mikuláš, anjeli a čerti zamierili na pracovisko výpravcov v Košiciach a nezabudli ani na panie za okienkami v osobnej pokladni. 

Popoludní na nich čakala ďalšia skupina cestujúcich. Až večer, keď sa MAGDA vrátila do domovského depa, si mohla osádka Mikulášskeho vláčika oddýchnuť. Spokojná s vydareným dňom sa večer mohla vrátiť do svojich príbytkov.
V nedeľu by možno viacerí z nás venovali leňošeniu v posteli, no mňa do mesta vyhnala ďalšia nemenej zaujímavá jazda. Tentoraz sa konala v réžii Dopravného podniku mesta Košice. A že to bola atraktívna Čertovská jazda svedčí plná električka KT8D5. 

Vyzdobená zvonku i zvnútra ponúkala nejedno prekvapenie. V jej prednej časti vyzdobenej na modro vítali cestujúcich dvaja anjeli. V zadnej zatienenej časti, červeným osvetlením navodzujúcim atmosféru pekla zas čakali na deti s rodičmi dvaja čerti. 

Jazda sa konala v trase linky č. 2, teda zo Staničného námestia na zastávku Havlíčkova /Košičanom skôr známu pod názvom Lokomotíva/ od 14.00 do 19.00 hod.. 

Na veľké prekvapenie organizátorov taktiež táto jazda, ktorá sa zopakovala 4x mala medzi verejnosťou veľký úspech. Bola súčasťou Košických Vianoc, ktoré organizuje mesto Košice. Tie sa začali práve v nedeľu, 5. decembra popoludní.

Ako vidieť z predchádzajúcich riadkov, deti z Košíc a okolia mali bohatú Mikulášsku nádielku. Kto počúval celý rok, bol štedro obdarovaný, tí menej poslušní majú rok na to aby sa polepšili.
Pre Klub historických koľajových vozidiel pri RD Haniska pri Košiciach to bola zároveň posledná tohtoročná jazda. Tento rok ich bolo neúrekom a ja na záver len trošku prezradím, že i na budúci rok sa naši priaznivci majú na čo tešiť. Nebudem však predbiehať, všetko sa včas dozviete.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy