Most na cestách aneb provizorium se vrací do skladu

9.10.2008 8:00 Milan Vojtek

Most na cestách aneb provizorium se vrací do skladu

O putování mostů jsem již na stránkách VLAKY.NET již psal, snad si vzpomenete na příspěvek, věnovaný nasouvání nových bratislaváků, tedy mostu přes Dyji u Břeclavi. Teď se chci rozepsat znovu o mostech na cestách, ale zcela opačným směrem. Přesuneme se z Břeclavi do Znojma. Most nad údolím řeky Dyje tam putuje pryč z původního místa. Ne však do šrotu, ale do skladu.

 

 

Podívejme se kousek do historie. Původní most pocházel z roku 1871. Na trojici kamenných pilířů namontovali řemeslníci 220 metrů dlouhou  příhradovou konstrukce s celkovou délkou 220 metrů (50+60+60+50metrů). Pilíře končí v maximální výšce 48metrů nad údolím, na nich byla pět metrů vysoká konstrukce s horní mostovkou. Provoz na trati Znojmo-Šatov (Stockerau) byl zahájen 1.11. 1871 


Pohled na odjíždějící most z levého břehu Dyje

Most sloužil až do devadesátých let minulého století. Snesen byl doslova za pět minut dvanáct, stav konstrukce byl zoufalý. V roce 1992 začal provoz na mostním provizoriu železničního vojska. Plán byl tak na dobu dvou, tří let, do výstavby nové konstrukce. Nakonec ale mostní provizorium sloužilo šestnáct let. Mezitím železniční vojsko zaniklo a České dráhy ke svému překvapení zjistily, že používají k provozu most v majetku soukromé firmy, nástupnické organizace, respektive firmy, která privatizovala původní majetek armády. ČD tak nakonec musely platit nájem za užívání konstrukce a po několikaletých jednání ji odkoupily do svého majetku. Dnes patří Správě železniční dopravní cesty, která převzala infrastrukturu dráhy. Ale asi tomu bude brzy jinak.

„Začali jsme vysouvat v pondělí, tato část prací se chýlí k závěru a teď nás čeká rozebrání mostu,“ řekl Právu Antonín Směták se společnosti Firesta. Po demontáži budou díly stavebnicové ocelové konstrukce ošetřeny, nakonzervovány a odvezeny do skladu státních hmotných rezerv v nedalekých Pohořelicích. „Nebude to snadná práce. Jen když jsme most chystali na stěhování, museli jsme rozebrat 1 200, vesměs již notně rezavých šroubů. Parta čtyř montérů to dělala vysoko nad řekou měsíc“ řekl jeden ze specialistů stavby. Mostní provizorium váží 750 tun.


Něco pro milovníky bagrů   


Pohled z pravého břehu. Vzadu na opačné straně žlutá konstrukce pro budoucí kompletaci nového mostu

 
Pohled na odjíždějící most z údolí Dyje  

Demontáž mostu potrvá několik měsíců, mezitím na opačném břehu vznikne nový, který bude stejným způsobem nasunut nad údolí. S obnovením provozu se počítá od nového grafikonu v prosinci příštího roku. Výsledkem stavební akce bude nezanedbatelné zvýšení rychlosti. Po provizoriu se jezdilo maximálně třicítkou, nově se bude jezdit osmdesát. 

Rekonstrukce desetikilometrového úseku ze Znojma postátní hranici u Šatova, spolu s elektrifikací, výměnou mostu a přestavbou znojemského nádraží bude stát 1,23 miliardy korun. Znojmo se dočká ostrovního nástupiště, jak dává tušit snímek, ovšem bez podchodu. Nutno ovšem přiznat, že elektrifikace se týká dvou kolejí znojemského nádraží, zbytek zadrátován nemá být. A také, že napájecí systém bude rakouský, 15 kV sníženého kmitočtu. Styková stanice nebude, není třeba, protože s další elektrifikací se rozhodně v dohledné době nikam pokračovat nebude. Ty dráty jsou totiž především proto, aby kvůli deseti kilometrům z Retzu do Znojma nemuseli Rakušané honit pod dráty z Vídně až do Retzu diesely.  


Na horním snímku nové ostrovní nástupiště s úrovňovým (!) přístupem k vlakům, dolní snímek ukazuje staveniště v místech, kde ještě nedávno byla provizorní nástupiště.     

Paradox mostu:

Je prezentován jako technická památka. Tou byl ovšem původní most, který zmizel v roce 1992. 
Tříleté mostní provizorium bylo v provozu šestnáct let.    

Dne 9.10.2008 byla ve Znojmě slavnostě zahájena elektrizace trati Šatov Znojmo, jak informuje společná tisková zpráva SŽDC, s.o. a Skanska DS, a.s.

Galéria

Súvisiace odkazy