Modro-modré oslavy v Ústí n.L. s nádechem vrútecké zeleně

27.9.2008 17:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Modro-modré oslavy v Ústí n.L. s nádechem vrútecké zeleně

Jak ty barvy spolu ladí? Modro-modrá je barevná kombinace firemního nátěru vozidel a.s. ČD Cargo, ale zatím mnohé její elektrické lokomotivy mají ještě zelený lak z někdejší „federální“ ŽOSky ve Vrútkách. A z tohoto města přijela na včerejší zahájení oslav 150 let Ústecko-teplické dráhy v režii našeho státního nákladního železničního dopravce do depa pod Větruší dokonce parní mašina této barvy - "Zelený Anton".

 

 

Tento výlet lokomotivy 486.007 MDC ŽSR, deponované ve Výhrevni Vrútky, do Ústí nad Labem měl být obrovským překvapením, ale ve skutečnosti jsem mezi fotografy, kameramany či pouhými diváky příjezdu protokolárního vlaku Praha-Holešovice – SOKV Ústí nad Labem neviděl nikoho překvapeného faktem, že se včera ve 13:10 v dáli objevila v jeho čele místo modré barvy v programu uvedeného „albatrosa“ 498.022 barva zelená. Ovšem ani populární „albík“ nechyběl, což dokazoval druhý sloup dýmu, zpoza „Zeleného Antona“ vystupující.

Příjezd protokolárního vlaku z Prahy-Holešovic před vstup do areálu SOKV Ústí nad Labem dne 26.9.2008 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Ale vezměme to vše po pořádku. Nikomu z vás jistě neuniklo, že letošní oslavy Dne železnice pojala před rokem ještě neexistující a.s. ČD Cargo velkolepě. Už dlouho před jejich vypuknutím jste měli možnost na našich stránkách vidět pozvánku na akce konané ke 150. výročí Ústecko-teplické dráhy a spojené s připomínkou výročí dalších:

  1. 55 let od výroby první poválečné elektrické lokomotivy v plzeňské Škodovce,
  2. 50 let od příjezdu prvního vlaku do Ústí nad Labem, vedeného elektrickou lokomotivou,
  3. 50 let od ukončení výroby parních lokomotiv v Čechách;
  4. 40 let od zdvojkolejnění a elektrizace takzvané „spodní trati Ústecko-teplické dráhy„, která vede z Trmic přes Úpořiny do Bíliny (trať číslo 131). 

Trochu opomíjený symbol oslav v SOKV Ústí nad Labem dne 26.9.2008 - pomníková "E 469.110" (121.059-0) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Všechna (nebo skoro všechna) tato výročí vzpomenul v zahajovacím projevu oslav 1. náměstek ministra dopravy Ivo Vykydal, který tak zastoupil nepřítomného pana ministra, pod jehož záštitou se akce konala. Dlužno dodat, že jej zastoupil nepříliš dobře – pan náměstek je údajně zdatný cyklista, ale rozhodně není dobrý řečník (vlastně čtenář připraveného textu). Na slavnostním aktu, moderovaném naším známým průvodcem televizním pořadem „Svět na kolejích“ Václavem Žmolíkem a zpočátku stiženém poruchou zvukového zařízení, jej pak v projevech vystřídali někteří zdatnější či alespoň stručnější řečníci.

Václav Žmolík piluje text před zahajením oslav v SOKV Ústí nad Labem dne 26.9.2008 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Ústecký krajský hejtman Jiří Šulc se tentokrát postavil do role velkého příznivce železnice a zakončil v narážce na barvy Carga, modrou košili jeho ředitele i oblohu předvolebním heslem své strany „Modrá je dobrá!“ Být voličem ODS, tak mu jistě zatleskám – ale stručnost i vtipnost projevu se cení vždy, snad i u známého likvidátora "švestkově modré" dráhy. Generální ředitel hlavního pořadatele, tedy a.s. ČD Cargo, Josef Bazala, se sice ve svém projevu trochu zamotal do označení svých podřízených jednotek a jejich vedoucích funkcí, nicméně mluvil spatra a nedlouho. Ještě stručnější byl pak poslední z řečníků, Jiří Kolář, náměstek generálního ředitele Českých drah pro provoz.

Modré logo ČD Cargo a jeho řečnící generál Josef Bazala v modré košili při zahajení oslav v SOKV Ústí nad Labem dne 26.9.2008 © PhDr. Zbyněk Zlinský 

Pak se stříhala páska a s jejími kousky následně pózovalo před historickou lokomotivou 322.302 (původně IIIa 18 „Donnersberg“), jedinou zúčastněnou pamětnicí dávných začátků provozu na Ústecko-teplické dráze, byť poněkud mladší než ona sama (byly vyrobena „až“ v roce 1870). Lokomotiva patří do fondu sbírek Národního technického muzea v Praze a po zahájení oprav jeho hlavní budovy na Letné byla převezena do depozitáře NTM v Chomutově. Odtud ostatně pocházejí také některá další vozidla, která tvořila historickou část výstavy kolejových vozidel v SOKV Ústí nad Labem.

Nejstarší účastník oslav v SOKV Ústí nad Labem dne 26.9.2008 - 322.302 (původně IIIa 18 „Donnersberg“) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Další vystavené exponáty však už popisovat nebudu – jednak si je můžete prohlédnout v připojené galerii a pak včera ještě nebyla místní expozice kompletní, protože výstava v plném rozsahu funguje až od dnešního rána. A já jsem ještě při svém odpoledním odjezdu ze zahájení oslav potkával některé opozdilce přijíždějící do areálu SOKV. Jistě, než jsem odjel, musel jsem napřed přijet a mezi těmi dvěma úkony něco prožít. A já jsem vám popsal jen ono „slavnostno“, které rozhodně nebylo vším, co se během včerejšího dne dalo na místě vidět. Takže svou reportáž na konci doplním stručným popisem toho, jak to bylo od začátku.

556.0510 v čele konvoje parních lokomotiv na kolejích SOKV Ústí nad Labem dne 26.9.2008 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Vzhledem k tomu, že jsem nepředpokládal (a v tom jsem se mýlil), že by v depu bylo něco k vidění už od samého rána, vyjel jsem do žst. Ústí nad Labem západ tak, abych pohodlně stihl příjezd protokolárního vlaku z Prahy. Zavrhl jsem myšlenku jet přímo jím (i když to bylo možné a dokonce za běžný tarif Českých drah) a vydal se z Hradce Králové kratší a tudíž levnější trasou přes Nymburk, Lysou na Labem a Všetaty. Z ústeckého západního nádraží jsem volil trasu odstavným kolejištěm (výstražná vesta tentokrát nechyběla), stejně jako mnozí další. A dobře jsem učinil, protože tam postávaly nějaké zajímavosti.

Děčínská historická E 499.112 alias 141.012-5 v kolejišti západního nádraží v Ústí nad Labem dne 26.9.2008 © PhDr. Zbyněk Zlinský

V areálu SOKV mne překvapil poměrně čilý návštěvnický ruch, v němž jsem posléze rozeznal organizované výpravy školáků a studentů, kteří už mohli shlédnout většinu vystavovaných věcí – od pojízdné dílny ČD Cargo, přes hasičskou techniku dávnou i nejmodernější až po onu část kolejových vozidel, která už byla umístěna na výstavních místech. Když se takto procházely děti, procházel jsem se také a snažil se vozidla vyfotit ještě před hlavním náporem návštěvníků, který se dal v dalším průběhu očekávat.

"Modrá je dobrá" aneb 123.001-0 a 122.021-2 na kolejích SOKV Ústí nad Labem dne 26.9.2008 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Po příjezdu protokolárního vlaku a slavnostním zahájení jsem pak největší pozornost věnoval příjezdu obou činných parních strojů na točnu a následujícímu jejich provoznímu ošetření. A mezi tím jsem ovšem prohodil také čas od času (jak to jeho pracovní povinnosti topičské umožňovaly) nějaké to slovo s učouzeným přítelem Čmoudíkem. Neměl jsem ani mnoho času na věci další, třeba sledování ruchu na blízkých odjezdových nákladních kolejích, protože do depa přijížděla další zajímavá vozidla, aby zaujala své místo na výstavní ploše.

Historická ostravská 182.168-5 čeká dne 26.9.2008 před vjezdem do SOKV Ústí n.L. © PhDr. Zbyněk Zlinský

Před 16:00 jsem toho všeho už měl celkem dost, takže jsem se odebral opět na západní nádraží, abych využil poměrně výhodného spojení k návratu. Slabinou jeho výhodnosti byl pak úprk od neočekávaně opožděného osobního vlaku k neočekávaně včas jedoucímu rychlíku v Lysé nad Labem. Aspoň jsem tak získal trénink pro stejnou zpáteční jízdu, která mne čeká v neděli, neboť hodlám svou cestu zopakovat – tentokrát na poslední den oslav, už v plném jejich ruchu včetně jízd parních vlaků. O tom se dočtete na tomto místě příště... 

Současnost a historie: 372.010-9 a 322.022 na kolejích SOKV Ústí nad Labem dne 26.9.2008 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Odkazy:
  1. 150 let Ústecko-teplické dráhy - Ústecko-teplická dráha - Aussig-teplitzer Eisenbahn (1858-2008)
  2. 50 let elektrizace Nymburk–Ústí n. Labem
  3. České dráhy, a.s.
  4. ČD Cargo, a. s.
  5. Národní technické muzeum
  6. Múzejno dokumentačné centrum
  7. Výhrevňa Vrútky 

Titulní snímek: 486.007 na točně SOKV Ústí nad Labem dne 26.9.2008 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy