V. koridor - Trenčania sa obávajú búrania

16.6.2005 9:13Zdroj: Denník Pravda

V. koridor - Trenčania sa obávajú búrania

Mesto Trenčín začalo rokovať s jednotlivými majiteľmi rodinných domov, ktoré sa majú zbúrať počas plánovanej modernizácie železničnej trate. Nová trať má smerovať cez miestnu časť Orechové a jeho obyvatelia sa obávajú, že ich presťahujú do panelákových bytov. "Územné konanie beží a my nemáme nič okrem prísľubov."

V podkladoch k územnému konaniu sa hovorí o náhradnej výstavbe bytov ako vyvolanej investícii, nie je tam ani zmienka o tom, že by sa mali stavať rodinné domy. Je to veľký rozdiel, pretože to môže byť aj jeden činžiak, do ktorého nás všetkých presťahujú," vyjadril obavy svojich susedov Jozef Králik z Orechového.

V tejto časti mesta by malo modernizácii železničnej trate padnúť za obeť asi 20 rodinných domov. Podľa trenčianskeho primátora Branislava Cellera železnice poverili mesto, aby sa postaralo o výkup nehnuteľností. "Vieme sa lepšie dohodnúť s občanmi, sme priamo tu. Ak budú chcieť rodinné domy, postavíme ich. Alebo si ich môžu postaviť sami. Nepripadá však do úvahy, aby sme občanov presťahovali do panelákov proti ich vôli," ubezpečil primátor.

Ľudia, ktorí majú prísť o svoje rodinné domy, však neskrývajú svoju nedôveru. Hovoria o príklade mestskej plavárne a akvaparku. Kým sa rozhodovalo o variante, kadiaľ železničná trať povedie, vravelo sa o vybudovaní celého vodného areálu na trenčianskom Ostrove. Keď už bol schválený "búrací" variant, Trenčania sa dozvedeli, že akvapark na Ostrove nebude. Obyvatelia Orechového sa obávajú, že takto sa to skončí aj so sľubovanými náhradnými rodinnými domami.

Svoje domy preto opustiť nechcú. "Mesto tvrdí, že modernizáciou železničnej trate veľmi veľa získa. My nechceme byť tí, čo na to doplatia. Z domov sa nevysťahujeme, kým nebudú postavené nové," dodal Jozef Králik. Ján Babič, predseda výboru miestnej časti Sever a poslanec mestského zastupiteľstva, upozorňuje, že búranie sa netýka len obyvateľov Orechového, ale aj ďalších častí mesta. "Dozvedeli sme sa, že v súvislosti s modernizáciou železničnej trate sa budú v našej štvrti vyvlastňovať nehnuteľnosti, ak to vraj nepôjde inak. Pritom v pôvodnom variante sa o asanácii v tomto obvode vôbec nehovorilo. A to ešte nie je koniec, pri zmierňovaní oblúkov trate môžu takto dopadnúť ďalšie objekty na sídlisku Sihoť," zdôraznil mestský poslanec Ján Babič.

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy