V Trenčíne začnú s prestavbou železnice o dva roky

10.10.2005 13:26 -po-

V Trenčíne začnú s prestavbou železnice o dva roky

Začiatok modernizácie železničnej trate v Trenčíne sa odhaduje na rok 2007, záleží to od poradia výstavby jednotlivých etáp úseku medzi Novým Mestom nad Váhom a Púchovom.

Modernizácia železničnej trate v Trenčíne by mohla začať v roku 2007. Termín začatia modernizácie závisí od poradia výstavby jednotlivých etáp úseku medzi Novým Mestom nad Váhom a Púchovom. Pre agentúru SITA to uviedol generálny riaditeľ firmy Reming Consult Slavomír Podmanický. Firma Reming je projektantom tohto úseku železničnej trate. Náklady na modernizáciu železnice spoločnosť predbežne vyčíslila na 3,2 mld. Sk. "Tretiu, trenčiansku, etapu sme rozšírili od Záblatia južne až za obec Kostolná-Zárečie a na severe od Kubrej po mestskú časť Opatová, suma sa tým upraví," povedal Podmanický. Ako ďalej dodal, v pôvodnom pláne nastali dve zmeny, a to presunutia cestných podjazdov. Podjazd na Vlárskej ceste pri Old Herolde nemôže byť podľa daných stavebných noriem postavený na plánovanom mieste, podjazd bude na Žabinskej ulici, projektovaný podjazd pre autá pri Bille si vymení miesto s podjazdom pre peších a cyklistov na Ulici Pred Poľom.

Presunom železničnej trate sa uvoľní nový priestor o rozlohe približne 8 hektárov pri rieke Váh. Podľa trenčianskeho primátora Branislava Cellera mesto zatiaľ nerokuje s potenciálnymi investormi o budovaní nábrežia, ktoré je v územnom pláne aj s návrhom súbežnej cesty s preťaženou Hasičskou ulicou s pracovným názvom 2. nábrežná. Tá by mala odľahčiť križovatku na námestí SNP pod hradom.

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Trenčíne v pondelok na mimoriadnom zastupiteľstve schválili podrobnejšie doplnenie územného plánu modernizácie železničnej trate v meste. Proti uzneseniu vystúpil poslanec Ján Babič. Podľa jeho slov sa nezohľadnili všetky dopady na životné prostredie a hlučnosť, nezapojili sa neštátne organizácie a ŽSR možno nezískajú prostriedky z európskych fondov. "Projekt spĺňa normy Európskej únie AGC a AGC T, čo bolo v základných podmienkach tendra. Pokiaľ to pán Babič tvrdí, tak nevie, o čom hovorí," povedal Podmanický. Ako ďalej pokračoval, súčasťou modernizácie bude aj výstavba protihlukových bariér z materiálov stanovených mestským architektom. Projekt modernizácie železničnej trate financuje Európska únia z kohéznych fondov do výšky 85 % celkových nákladov, zvyšok doplatí štát.

Šiesti mestskí poslanci, ktorí s projektom nesúhlasia, navrhujú tzv. variant 2, pri ktorom by sa železnica odsunula mimo mesto popri diaľnici, podľa Babiča by sa zrušením železnice v meste uvoľnili pozemky za 2 mld. Sk. "Je absolútne nereálne uvažovať nad realizáciou tohto variantu z technického či finančného hľadiska. ŽSR zároveň odmietajú akékoľvek špekulácie o prevode alebo predaji pozemkov súvisiacich s existujúcou železničnou traťou," uvádza sa v oficiálnom stanovisku železníc.

Modernizácia železničnej trate v Trenčíne má vyrovnať prílišné zaoblenie trate v meste, ktoré neumožňuje dosiahnuť stanovenú rýchlosť 160 km za hodinu. Projekt počíta s výstavbou nového železničného mosta, novej stanice a vybudovaním niekoľkých mimoúrovňových križovaní. Súčasťou projektu je asanácia letného kúpaliska a 22 domov. Železnica sa zmluvne zaviazala, že zaplatí mestu kompenzáciu za sanáciu letného kúpaliska vo výške približne 100 mil. Sk, mesto za tieto financie postaví nové kúpalisko na Ostrove. Pre majiteľov domov už mesto vybralo dve lokality, ktoré za 20 mil. Sk odkúpilo a postaví im tam nové domy. Majitelia majú právo aj na finančnú kompenzáciu, ak nový dom nechcú. Všetky investície sa musia ukončiť pred asanáciou. Náklady mesta Trenčín v súvislosti s modernizáciou trate mestu preplatí investor, Železnice Slovenskej Republiky.

V. železničný koridor, v rámci ktorého sa na Slovensku modernizuje železničná trať, sa tiahne Európou cez Taliansko, Slovinsko, Maďarsko, Slovensko a Ukrajinu. Územím Slovenska prechádza po trase Bratislava-Žilina-Košice-Čierna nad Tisou-štátna hranica s Ukrajinou. Dĺžka koridoru je 2831 km, pričom jeho slovenská vetva je dlhá cca 536 km a tvorí necelých 20 % celkovej dĺžky koridoru.

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy