V stredu 11. V. 2005 o koncepcii osobnej autobusovej a železničnej dopravy

10.5.2005 10:24

V stredu 11. V. 2005 o koncepcii osobnej autobusovej a železničnej dopravy

Vláda by mala v stredu rokovať o koncepcii osobnej autobusovej a železničnej dopravy s dôrazom na systémové riešenie financovania výkonov vo verejnom záujme v tomto a ďalších rokoch. Podľa navrhovanej koncepcie by mali kompetencie v oblasti regionálnej železničnej dopravy prejsť od 1. januára 2008 zo štátu na vyššie územné celky (VÚC).

Prechod kompetencií do pôsobnosti VÚC v období rokov 2008 až 2010 navrhuje rezort dopravy pre dopravu do 50 kilometrov, po roku 2010 sa uvažuje s rozšírením do 100 kilometrov, resp. s rozšírením na všetky osobné vlaky. Konečným cieľom koncepcie je presun celej dopravy osobnými vlakmi na VÚC, čím sa podľa ministerstva vytvoria podmienky pre harmonizáciu prímestskej osobnej autobusovej a regionálnej osobnej železničnej dopravy.


Vládny kabinet by sa mal zaoberať aj návrhom zmluvy o výkonoch vo verejnom záujme pri prevádzkovaní osobnej dopravy na dráhach na tento rok. Na tento účel sa podľa materiálu v tohtoročnom štátnom rozpočte vyčlenilo 4,5 mld. Sk. Náklady na zabezpečenie výkonov vo verejnom záujme sú kalkulované vo výške 8,6 mld. Sk, tržby z prepravy vo výške 2,6 mld. Sk a ostatné tržby 469,6 mil. Sk. Podľa materiálu tak zostáva nevykrytá strata vo výške takmer 1 mld. Sk, ktorú by mali železničné spoločnosti ZSSK Slovensko a ZSSK Cargo znížiť úspornými opatreniami alebo opatreniami v prístupe k úverom.


Ďalším materiálom z rezortu dopravy, ktorý je súčasťou programu rokovania vlády, je návrh analýzy možností urýchlenia liberalizácie trhu s poštovými službami. Podľa odporúčaného návrhu by sa mal tento trh liberalizovať už od 1. januára 2007, a nie až od roku 2009, ako bola pôvodná predstava. Ak vláda schváli liberalizáciu trhu už od roku 2007, ministerstvo dopravy bude musieť do 30. novembra tohto roka vypracovať návrh novely zákona o poštových službách, ktorá od roku 2007 úplne zruší hmotnostný a cenový limit na korešpondenciu a reklamné zásielky.
Minister financií Ivan Mikloš by mal vláde predložiť analýzu vyplácania dividend od spoločností s majetkovou účasťou štátu a Fondu národného majetku SR. Ministerstvo financií SR (MF) predpokladá, že Slovenské elektrárne, a.s. (SE) zaznamenajú v tomto roku stratu vo výške 720 mil. Sk. Preto rezort financií neočakáva od SE vyplatenie dividend za rok 2005. Slovenský plynárenský priemysel, a.s. by mal v tomto roku dosiahnuť zisk po zdanení v objeme 21,6 mld. Sk a vyplatiť dividendy vo výške 10,6 mld. Sk. 

Súvisiace odkazy