Vláda preniesla zodpovednosť za celú verejnú dopravu na VÚC

11.5.2005 21:27

Vláda preniesla zodpovednosť za celú verejnú dopravu na VÚC

Vláda včera schválila koncepciu autobusovej a železničnej dopravy. Na vyššie územné celky by tak po autobusovej mala prejsť aj zodpovednosť za železničnú dopravu. Priatelia Zeme-CEPA návrh pripomienkovali na konci marca. Upozornili, že koncepcia nerieši dôsledky „šokovej terapie“, ktorou sa štát zbavuje zodpovednosti za zabezpečenie a financovanie regionálnej dopravy.

Organizácia so znepokojením zaznamenáva výroky ministra dopravy, že prechod zodpovednosti za dopravu na samosprávy zvýši konkurenciu medzi železnicou a autobusovými dopravcami. V otázke verejných služieb je možné hovoriť len o regulovanej súťaži. Železničná a autobusová doprava by mala byť harmonizovaná a integrovaná do jednotného systému kvôli zabezpečeniu verejného záujmu. „Regionálne železnice budú môcť konkurovať autobusom, len ak budú mať rovnaké podmienky vstupu do dopravnej infraštruktúry. Výroky ministra Prokopoviča, že súčasné rozdiely v cenách sa po zavedení elektronického mýta vyrovnajú, platia len pre diaľkové spoje. Na cenu regionálnej dopravy elektronické mýto nemá vplyv, pretože prímestské autobusy po diaľniciach nejazdia,“ hovorí Peter Mihók z Priateľov Zeme-CEPA. Ak by však vláda schválila jeden z navrhovaných scenárov prístupu k železničnej doprave, ktorý uvažoval o nulovom poplatku za použitie regionálnej železničnej dopravnej cesty, nemusela by železnica nevyhnutne prehrať súboj o priazeň samospráv z finančných dôvodov.

Zodpovednosť za autobusovú dopravu prešla na VÚC na začiatku roka 2005. Kraje zatiaľ ponechali rozsah a ceny regionálnych autobusových liniek na úrovni predošlého roka. Priatelia Zeme-CEPA sa však obávajú, že vzhľadom na ich finančné zabezpečenie nedokážu VÚC tieto ceny v strednodobom horizonte garantovať. „Napríklad v prípade výrazného rastu cien pohonných hmôt, môžu vyššie územné celky bez verejnej diskusie výrazne znížiť rozsah spojov a zvýšiť ceny lístkov. Nekoncepčnosť postupu VÚC sa už ukázala pri stanovovaní sociálnych zliav pre dôchodcov nad 70 rokov,“ dodáva Peter Mihók.

Mimovládne organizácie ministerstvo upozornili, že by ešte pred úplným prenesením všetkých kompetencií v regionálnej doprave zo štátu na VÚC mal byť prijatý zákon o dopravnej obslužnosti regiónov. Ten by stanovil minimálne štandardy rozsahu a kvality verejnej osobnej dopravy a určiť metodológiu na stanovovanie cien lístkov.

Priatelia Zeme upozorňujú, že štát prenáša kompetencie na nepripravené samosprávy. Okrem vytvorenia patričnej legislatívy by mal VÚC a obciam zabezpečiť aj dlhodobý program technickej asistencie, vrátane partnerských programov s regiónmi v štátoch, kde takáto zmena úspešne prebehla.

Na ilustračnej snímke je 812.034 v Hronskej Dúbrave dňa 29.10.2004.

Súvisiace odkazy