Dopravné správy

SFDI má potíže s čerpáním evropských dotací

Česku se zřejmě nepodaří vyčerpat deset až 12 miliard korun na stavby silnic, železnic a další dopravní infrastruktury z evropského Operačního programu doprava I (OPD I). Tvrdí to Zbyněk Hořelica, ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury, který v Česku peníze pro stavby a údržbu komunikací rozděluje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Práce pri Malackách spomalia tri regionálne vlaky

Premávku troch vybraných regionálnych vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) na Záhorí obmedzia počas najbližších dní stavebné práce. Na trase Bratislava - Kúty (trať č.110) budú práce prebiehať v pondelok 28. septembra a v utorok 29. septembra 2015. Dotknuté vlaky prídu do stanice Malacky zmeškané z dôvodu uvedených prác cca do 15 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tři středočeské tratě čekají na kupce

Tři železniční trati, které vedou Středočeským krajem, jsou na prodej, zájemci o koupi se zatím nehlásí. Jde o další kolo prodeje, v minulosti byly ceny tratí výrazně vyšší a žádný zájemce se do prvního kola prodeje nepřihlásil. Zatímco nyní jsou ceny v řádech milionů korun, původně se pohybovaly okolo 100 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ďalší migrant neprežil pokus o cestu Eurotunelom

Nákladný vlak zrazil v noci na štvrtok migranta pokúšajúceho sa prejsť eurotunelom popod Lamanšským prielivom, ktorý spája severné Francúzsko s Britániou. Napísala to agentúra AP s odvolaním sa na francúzske úrady. Prefektúra mesta Calais oznámila, že telo nemenovaného muža sa našlo okolo druhej hodiny po polnoci miestneho času neďaleko koľají.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Podjezd pod hradeckým nádražím trápí řidiče

Nenápadným, ale hodně bolestivým místem na dopravní mapě Hradce Králové je takzvaná myší díra spojující centrum města s částí Kukleny u areálu ZVU. S plánovaným zdvoukolejněním úseku trati mezi Hradcem Králové a Opatovicemi nad Labem, které by mělo být hotové v roce 2020, se měl podjezd pod kolejemi rozšířit a prohloubit. To by ulevilo dopravě na frekventované cestě, kterou řada řidičů využívá i jako spojnici mezi Hradcem a dálnicí D 11. Město se však nyní z rekonstrukce podjezdu snaží vycouvat. Důvod? Peníze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slováci postavili v Maďarsku unikátnu lanovku

Slováci dokončili v Maďarsku výstavbu unikátnej kabínkovej lanovky. Kežmarská spoločnosť Tatralift ju vybudovala ponad údolie známeho turistického strediska Zemplén Kalandpark. Údolná stanica lanovky sa nachádza na vrchole pamätného miesta Magyar kalvária a vrcholová zasa v priestore lyžiarskeho strediska s výhľadom na celú tokajskú oblasť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mluvčí ČD odpovídala čtenářům Deníku.cz

Nové jízdní řády platné od prosince, kvalita služeb, četnost spojení a vše, co se týká dění na železnici a především Českých drah bude v úterý 24. září od 13 hodin na našem webu on-line odpovídat mluvčí státního železničního dopravce Kateřina Šubová.

Rozhovor najdete na této stránce.

Vláda by nemala posilňovať štátneho dopravcu

Finančné prostriedky z eurofondov by mali byť podľa strany Sloboda a Solidarita výhradne používané na budovanie cestnej a železničnej infraštruktúry. Nemali by sa z nich financovať investície, ktoré sú súčasťou komerčného trhu a narúšajú konkurenčné prostredie medzi poskytovateľmi služieb.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ohlédnutí do pražské tramvajové historie

Obří konvoj historických tramvají projel v neděli dopoledne část Prahy v rámci oslav 140 let historie tramvajové dopravy v hlavním městě. V čele jela nejstarší dochovaná tramvaj v Praze z roku 1886. Kromě koňky se na kolejích ukázala i žehlička, primátorská tramvaj či nejslavnější T-3.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako rastie nový Starý most a trať do Petržalky

Viac ľudí bude pracovať na bratislavskom Starom moste a výstavbe električkovej trate do Petržalky. Hlavné mesto tvrdí, že na celom projekte nosného dopravného systému sa postupne zvyšuje počet pracovníkov a len v ďalších dňoch by ich malo pribudnúť 18. Projekt tak vraj do druhýkrát posunutého termínu, do polovice decembra, dokončiť stihnú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zraněný strojvůdce: jedna dobrá a pár špatných zpráv

Velkou solidaritu lidí vyvolala červencová tragédie na železničním přejezdu ve Studénce na Novojičínsku. Do sbírky pro těžce zraněného strojvůdce pendolina poslali už zhruba tři a půl milionu korun. Zdravotní stav muže však stále není dobrý.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB pripravuje úpravy liniek trolejbusov

Dopravný podik Bratislava na poslaneckú Komisiu dopravy a informačných systémov predložil návrh úprav liniek trolejbusov. Od poslednej výraznejšej zmeny trolejbusových liniek v roku 1999 sa totiž zmenilo smerovanie aj dopyt cestujúcich. Zatiaľ čo niektoré linky – napríklad na Šancovej – kapacitne nepostačujú, iné jazdia poloprázdne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Království železnic bude bez Ještědu

Království železnic na pražském Smíchově na konci září odstraní ze své expozice model Ještědu. Důvodem je vypršení roční licenční smlouvy s dědici autorských práv architekta Hubáčka. Podle zástupců modelové železnice jsou podmínky dědiců dále neakceptovatelné. Ti tvrdí, že pod určitou částku jít nemohou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električkovú trať na Vajanského nábr. opravujú

Dopravný podnik Bratislava pristupuje k oprave jednokoľajnej električkovej trate na Vajanského nábreží v úseku od Nám. Ľ. Štúra po Šafárikovo námestie. Trať je v súčasnosti pre rekonštrukciu Šafárikovho nám. a Štúrovej ul. mimo prevádzky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kuriózní střet na přejezdu

Dopravní nehoda dvou aut a vlaku se stala začátkem tohoto týdne na silnici I/35 mezi Turnovem a Jičínem. Jedno auto narazilo do druhého a následně ještě do projíždějícího vlaku. Oba řidiči měli veliké štěstí, vyvázli bez zranění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Noc svetiel na detskej železnici (3.10.2015)

Detská železnica a Železničná spoločnosť Slovensko pripravili na sobotu 3. októbra 2015 noc plnú hudby, svetiel, iskier, pary a tanca. Nabitý program NOCI SVETIEL SO ŽELEZNIČNOU SPOLOČNOSŤOU SLOVENSKO začne o 19:00 a potrvá do polnoci. Každú hodinu sa čermeľským údolím v Košiciach prevezie špeciálny nočný vlak.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poznámka redakcie VLAKY.NET: Pozvánku na túto akciu nájdete zajtra aj na našej hlavnej stránke.

Historickým vlakem na hody a oslavu „Tovačovky“

Tuto neděli a pondělí 27. a 28. září mají všichni milovníci železnice jedinečnou možnost svézt se po trati z Kojetína do Tovačova, kde vlaky již běžně nejezdí a letos navíc slaví 120 let. V neděli pojede v čele historického vlaku z olomouckého hlavního nádraží do Tovačova motorová lokomotiva „Bardotka“ v pondělí pak parní „Rosnička“. Cílem historických vlaků budou vyhlášené tovačovské hody a zároveň kulatého výročí „Tovačovky“.

Další informace jsou v přiložené tiskové zprávě.

Súťaž na vlaky do Banskej Bystrice sa blíži

Ministerstvo dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) urobilo krok vpred k vyhláseniu súťaže na dopravcu, ktorý bude vypravovať vlaky na trati z Bratislavy cez Šurany a Zvolen do Banskej Bystrice. Vo vestníku verejného obstarávania už zverejnili predbežné oznámenie o chystanom tendri.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lékaři zachraňují nohy strojvůdce ze Šluknova

Lékaři v ústecké nemocnici stále bojují o to, aby zachránili nohy strojvedoucímu zraněnému při nedávné srážce vlaku s kamionem ve Šluknově. Kolegové a kamarádi založili sbírkový účet a začali na něj posílat peníze, jež mají muži pomoci s léčením a návratem do života. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žltým vlakom sa na Slovensku darí

Súkromný dopravca RegioJet prepravil za deväť mesiacov vo vlakoch na trase z Bratislavy do Košíc približne 650 000 cestujúcich. Spoločnosť vypravuje spoje na tejto linke od decembra 2014. Podľa hovorcu firmy Aleša Ondrůja jazdia na tejto trase aktuálne tri vlaky denne v každom smere a jeden pár nočných spojov. Dopravu na linke zabezpečuje dopravca bez dotácie od štátu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.