Dopravné správy

Žltým vlakom sa na Slovensku darí

Súkromný dopravca RegioJet prepravil za deväť mesiacov vo vlakoch na trase z Bratislavy do Košíc približne 650 000 cestujúcich. Spoločnosť vypravuje spoje na tejto linke od decembra 2014. Podľa hovorcu firmy Aleša Ondrůja jazdia na tejto trase aktuálne tri vlaky denne v každom smere a jeden pár nočných spojov. Dopravu na linke zabezpečuje dopravca bez dotácie od štátu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Náměstek ministra dopravy Votruba rezignoval

Ministerstvo dopravy opustil náměstek ministra Ondřej Votruba, který vedl sekci dopravně správní a byl zodpovědný mimo jiné za provoz centrálního registru vozidel a informačních technologií. Rezignaci na svou funkci zdůvodnil osobními a zdravotními problémy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O infraštruktúre ŽSR na východe štátu

Mám na ŽSR otázky ohľadom infraštruktúry a stavu staničných budov. Ohľadom infraštruktúry mám otázku ohľadom pomalých jázd na trati 190, ktoré boli citeľné a značne predlžovali jazdnú dobu. Jednalo sa predovšetkým o úsek Veľký Horeš – Streda nad Bodrogom, ktorý bol ozaj dlhý a jazdilo sa na ňom podľa môjho odhau 50 až 60km/h. Chcem sa opýtať, že či je toto obmedzenie dočasného alebo trvalého charakteru a kedy toto obmedzenie plánuje ŽSR odstrániť.

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

SŽDC má na Moravě čtyři nové měnírny

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně ukončila výstavbu trakčních napájecích stanic (TNS) Říkovice, Střelná, Ústí u Vsetína a Valašské Meziříčí. Nové měnírny jsou klíčové pro zajištění bezpečnosti a spolehlivého provozu na příslušných úsecích. Nezbytnost realizace těchto staveb vycházela především z rostoucích požadavků na energetické napájení železničních tratí.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

V Bratislave stavajú električkovú kuriozitu

V týchto dňoch prebieha na križovatke ulíc Jesenského a Štúrova výstavba nového koľajového triangla v súvislosti s výstavbou električkovej trate do Petržalky. Zaujímavosťou nového triangla je, že bude čiastočne dvojrozchodový. Ramená triangla smerom do Jesenského ul. budú mať len rozchod 1000 mm, rameno po Štúrovej ul. bude mať aj koľaje rozchodu 1435 mm, podobne ako zvyšok budovanej trate do Petržalky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železnice ČR bude konečně mít regulační úřad

Vláda schválila návrh zákona zřizujícího takzvaného železničního regulátora. Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře by měl mít hlídat rovný přístup státu při přidělování kapacity jednotlivým dopravcům na přeplněných železničních tratích a chránit spoje objednané a financované z veřejných peněz proti komerčním linkám. Projednání tohoto bodu kabinet už opakovaně odložil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DB Schenker v Žiline, ale nie na koľajach

Spoločnosť P3, vlastník priemyselných nehnuteľností s celoeurópskou pôsobnosťou, prenajala firmám GEFCO a DB Schenker takmer 3 800 m2 skladových a kancelárskych plôch vo svojom priemyselnom parku P3 Žilina. Obe logistické spoločnosti tak znovu potvrdili strategickú polohu tejto lokality.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šéf ČD je ve vedení čelní železniční organizace

Rádi bychom Vás informovali, že 24. 9. 2015 proběhlo v norském Oslu zasedání Valného shromáždění Společenství evropských železnic (CER). Valné shromáždění jednomyslně schválilo jmenování předsedy představenstva ČD, a.s., Pavla Krtka, M.Sc., členem vedení této organizace (CER Management Committee). Pro Pavla Krtka je to významné ocenění jeho činnosti při lobbyingu v rámci evropského železničního společenství. Ke jmenování došlo na základě návrhu nejsilnějších hráčů evropské železnice, jmenovitě Rüdigera Grubeho, šéfa Deutsche Bahn, a Christiana Kerna, předsedy představenstva Rakouských železnic a presidenta CER. Pavel Krtek po svém jmenování zdůraznil, že jeho členství v tomto prestižním klubu je pro něj další výzvou k prosazování zájmů Českých drah v rámci evropského železničního společenství. Je to zároveň příležitost k lepší komunikaci se sousedními železnicemi.

Společenství evropských železnic CER je nejsilnějším představitelem železniční lobby v Bruselu. Byla založena v roce 1988 původně 12 železničními podniky, dnes se její řady rozrostly na více než 70 členů – železničních firem (národních dopravců i privátních železnic), manažerů infrastruktury, asociací apod. CER dnes zastupuje více než 60 % evropské železniční sítě, na které se odehrává 85 % výkonů v nákladní dopravě a prakticky veškeré výkony v osobní dopravě v Evropě. Hlavním posláním CER je být silným partnerem institucí EU při návrhu, tvorbě a připomínkování evropské železniční legislativy. V současné době se úsilí CER soustřeďuje hlavně na proces projednávání 4. železničního balíčku v jednotlivých institucích EU.

Poznámka redakce VLAKY.NET: Obdobné pocty se dostalo jeho předchůdci - krátce před tím, než v čele ČD skončil.

Bratislava uvažuje o elektrobusoch v MHD

Medzi vozidlami bratislavskej mestskej hromadnej dopravy by mohli v budúcnosti jazdiť aj elektrobusy. Hlavné mesto o tom uvažuje, no musí sa podľa neho vytvoriť "ekonomické prostredie pre ich obstarávanie." Dnes sú totiž obstarávacie náklady elektrobusov až približne o 50 percent vyššie oproti adekvátnemu dieselovému vozidlu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kam dospěla pražská MHD po 140 letech

Pražská MHD se ve své 140leté historii rozrostla o stovky dopravních prostředků a desítky kilometrů tratí. Zatímco například v roce 1908 jezdily po Praze dva autobusy, dnes jich má dopravní podnik (DPP) 1170. Stejně tak tramvaje, první koňka jezdila po trati dlouhé 19 kilometrů, dnes má tramvajová síť téměř 143 kilometrů. Také metro se rozrostlo z původních zhruba sedmi kilometrů na asi 60 kilometrů. Historie MHD započala 23. září 1875.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmiznú bariéry na Hlavnej stanici?

Obraciame sa na vás my dôchodcovia, telesne postihnutí, mamičky s kočíkmi. Jedná sa o našu slávnu Hlavnú stanicu, ktorá ako určite viete nevyhovuje už asi nikomu, nie len nám ktorých menujem. My dôchodcovia, máme železničnú dopravu zdarma a radi cestujeme, ale robí nám veľký problém nosiť kufre hore a dole schodmi. Je to veľký problém, hoci si myslíme, že sa dá aspoň dodatočne vyriešiť. Keďže nová stanica je v nedohľadne navrhujeme osadiť dočasne koľajnice napr. kovové alebo vymurované a problém by sa vyriešil pre všetkých. Zbytočne si kupujeme kufre, tašky na kolieskach, čo už je štandard, keď ich musíme s veľkými problémami nosiť v rukách obávajúc sa úrazu. Takmer každé okresné mesto má pohyblivé schody, alebo výťahy, len naša stanica je skutočne hanbou nášho hlavného mesta. Preto vás veľmi pekne prosíme o vybavenie našej prosby, ktorá určite rozpočet mesta príliš nezaťaží a veľmi nám pomôže.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem ČD na 21. „Křivoklání“

Tuto sobotu 26. září vypraví České dráhy parní vlak z Prahy-Braníka na 21. ročník rytířských slavností „Křivoklání“ na hradě Křivoklát. V čele expresu sestaveného z historických vozů pojede parní lokomotiva „Ušatá“. Cestující s rodinnými a zpátečními jízdenkami na parní expres získají 20% slevu ze vstupného na prohlídkový okruh hradem.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a cen jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě.

Koľko budú platiť bratislavskí invalidi v MHD

Primátor mesta predkladá na schválenie na septembrové zasadnutie mestského zastupiteľstva dňa 24. septembra návrh na riešenie prepravy držiteľov preukazov ŤZP/ŤZP-S v rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) po zavedení tretej etapy IDS BK plánovanej k 1. novembru 2015, ktorý spracovala spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD chtějí dále zlepšovat služby pro invalidy

Zástupci kapely The Tap Tap, vedení Českých drah a paní Daniela Komanická se společně domluvili na spolupráci ve zlepšování informovanosti o možnostech přepravy osob s handicapem na železnici.
Jednání inicioval kapelník The Tap Tap Šimon Ornest na základě případu vozíčkářky Daniely Komanické, která v červnu tohoto roku absolvovala jízdu vlakem z Prahy do Hradce Králové a zpět ve služebním voze BDs. Tyto kombinované vozy nemají bezbariérové oddíly a vedle pěti kupé pro cestující slouží také pro přepravu zásilek a zavazadel, nejsou tedy primárně určeny k přepravě cestujících na vozíku. Svůj zážitek Daniela následně zveřejnila na svém FB profilu a ten se setkal se značnou odezvou veřejnosti i médií. Daniele Komanické se za vedení ČD osobně omluvil Michal Štěpán, člen představenstva zodpovědného za úsek dopravy. Nabídl jí také nefinanční kompenzaci, kterou paní Komanická přijala. Z jednání vzešlo i několik bodů, které je možné do budoucna řešit ke zlepšení komfortu přepravy osob s handicapem.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.

ŽSR opravujú ďalšie priecestie

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začali dňa 17.9.2015 s opravnými prácami na železničnom priecestí v železničnom kilometri 70,746 v úseku Bernolákovo – Bratislava Vajnory. Práce potrvajú do 28.9.2015, cestná uzávera priecestia je v dňoch od 17.9.2015 do 29.9.2015. Počas konania výluky idú všetky vlaky v obidvoch smeroch po susednej koľaji popri pracovnom mieste maximálne rýchlosťou 50 km/h.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční odbory a střety na přejezdech

Nehoda na přejezdu ve Šluknově opět zvedla vlnu zájmu médií o dění na železničních přejezdech. Připomínám, že před týdnem, v pondělí 7. září 2015, řídil strojvedoucí Martin Souček motorový vůz Desiro, kterému na přejezdu, vybaveném funkčním zabezpečovacím zařízením, v Šluknově vjelo do cesty nákladní auto.

Rozhovor s předsedou OSŽ najdete na této stránce.

Kampaň rezortu dopravy má ospevovať eurofondy

V súťaži ministerstva dopravy na zabezpečenie komunikačno-informačnej kampane k eurofondom sú námietky, ktoré musí teraz posúdiť Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). "Budeme konať štandardným postupom v zmysle zákona o verejnom obstarávaní," konštatoval hovorca ÚVO Ján Mažgút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Podílejte se na oživení toalet ve vlacích ČD!

České dráhy ve spolupráci s Evropským institutem pro udržitelný rozvoj realizují úpravu sociálních zařízení ve vlacích. Nové barevné řešení toalet v provedení imitace koupelny nebo s polepem stromů zvýší kulturu cestování. Navíc se na grafickém návrhu i vlastní realizaci podílejí lidé se zdravotním postižením. V rámci pilotního projektu byl upraven vůz 1. i 2. třídy, oba vozy nasadí České dráhy koncem týdne do běžného provozu na spoje mezi Prahou a Žilinou. Cestující můžou ohodnotit na webu dopravce celkem čtyři barevné varianty, vítězný design pak získají další vozy.

Další informace najdete v tiskové zprávě a hlasovat můžete na webu ČD.

Rekonštrukcia trate Jablonica - Senica

Začiatok výlukových prác je plánovaný od 17.09.2015 do 4.11.2015. Ide o komplexnú rekonštrukciu železničného zvršku dodávateľským spôsobom. Akciu v súlade s investičným plánom zabezpečujú ŽSR. Dôvodom rekonštrukčných prác je zastaraný typ železničného zvršku z roku 1965.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC dnes ukončila několik evropských projektů

1/ Slavnostně jsme dnes ukončili rozsáhlou modernizaci železniční stanice Strakonice, která tvoří důležitý dopravní uzel na trati České Budějovice – Plzeň. Realizace této stavby přinesla zásadní změny v dispozičním uspořádání stanice a technologii jejího provozu v souladu s nejmodernějšími standardy v oblasti bezpečnosti železniční dopravy a cestujících.

„Železniční stanice Strakonice se před rekonstrukcí nacházela v již nevyhovujícím stavu – neměla zajištěný mimoúrovňový přístup na nástupiště a disponovala zastaralým zabezpečovacím zařízením, které bylo nutné modernizovat. Jedním z největších přínosů realizace projektu je zvýšení propustnosti stanice a bezpečnosti cestujících, kteří díky nově vybudovanému podchodu a modernizovaným nástupištím získali snadnější a pohodlnější přístup k vlakům,“ sdělil generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

2/ Provoz na trati mezi Kutnou Horou a Zručí nad Sázavou je nyní díky modernizaci přejezdů bezpečnější. Rekonstrukcí prošlo celkem šest křížení železnice se silničními komunikacemi. Hlavním přínosem projektu je především zvýšení bezpečnosti drážní dopravy v tomto úseku a zajištění vyššího komfortu pro cestující.

„Prvořadým cílem modernizace přejezdů na trati mezi Kutnou Horou a Zručí nad Sázavou bylo zvýšení bezpečnosti provozu. Díky projektu je nyní navíc možné navýšit traťovou rychlost až na 60 km/h a rychlost pro přejíždějící silniční vozidla z dřívějších 30 na 50 km/h,“ uvedl generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Projekt řešil výstavbu a rekonstrukci šesti železničních přejezdů, které byly před modernizací zabezpečeny pouze výstražnými kříži. Drážní vozidla musela v jejich blízkosti kvůli špatnému rozhledu snižovat rychlost. Tyto přejezdy byly opatřeny novým světelným zabezpečovacím zařízením, jeden z nich byl navíc vybaven i závorami. Celkem tři křížení získala také signalizaci pro nevidomé. U vybraných přejezdů došlo také k úpravám železničního svršku a spodku trati.

3/ Čtyři nové napájecí stanice na Pardubicku a Vysočině zajistí bezpečnější a spolehlivější provoz na tratích.

Poslední dnešní akcí je slavnostní ukončení výstavby trakčních napájecích stanic (TNS) Kerhartice, Golčův Jeníkov, Ostrov nad Oslavou a Havlíčkův Brod. Nové měnírny jsou klíčové pro zajištění bezpečnosti a spolehlivého provozu na příslušných úsecích. Nezbytnost realizace těchto staveb vycházela především z rostoucích požadavků na energetické napájení železničních tratí.

„Rekonstruované budovy trakčních měníren a rozvoden byly postaveny před více než 50 lety a tomu odpovídal i jejich technický stav. Nové trakční napájecí stanice zajistí spolehlivý zdroj elektřiny, a navíc také zvýší bezpečnost provozu, protože v případě nouze umožní i částečné napájení tratí, které k jednotlivým měnírnám přímo nepřiléhají,“ sdělil generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Předmětem všech čtyř projektů je rekonstrukce jednotlivých technologických zařízení napájecích stanic i provozních budov TNS, areálové rozvody nízkého napětí, osvětlení a kanalizace. Součástí staveb je rovněž úprava příjezdových komunikací, zpevněných ploch a pokládka sdělovacích kabelů.

Bližší informace k jednotlivým projektů naleznete v přiložených tiskových zprávách:

  1. Provoz na trati mezi Kutnou Horou a Zručí nad Sázavou je díky modernizaci přejezdů bezpečnější 
  2. Železniční stanice Strakonice prošla výraznou proměnou
  3. Čtyři nové napájecí stanice na Pardubicku a Vysočině zajistí bezpečnější a spolehlivější provoz na tratích