SŽDC dnes ukončila několik evropských projektů

22.9.2015 19:00Zdroj: SŽDC - tisková zpráva

1/ Slavnostně jsme dnes ukončili rozsáhlou modernizaci železniční stanice Strakonice, která tvoří důležitý dopravní uzel na trati České Budějovice – Plzeň. Realizace této stavby přinesla zásadní změny v dispozičním uspořádání stanice a technologii jejího provozu v souladu s nejmodernějšími standardy v oblasti bezpečnosti železniční dopravy a cestujících.

„Železniční stanice Strakonice se před rekonstrukcí nacházela v již nevyhovujícím stavu – neměla zajištěný mimoúrovňový přístup na nástupiště a disponovala zastaralým zabezpečovacím zařízením, které bylo nutné modernizovat. Jedním z největších přínosů realizace projektu je zvýšení propustnosti stanice a bezpečnosti cestujících, kteří díky nově vybudovanému podchodu a modernizovaným nástupištím získali snadnější a pohodlnější přístup k vlakům,“ sdělil generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

2/ Provoz na trati mezi Kutnou Horou a Zručí nad Sázavou je nyní díky modernizaci přejezdů bezpečnější. Rekonstrukcí prošlo celkem šest křížení železnice se silničními komunikacemi. Hlavním přínosem projektu je především zvýšení bezpečnosti drážní dopravy v tomto úseku a zajištění vyššího komfortu pro cestující.

„Prvořadým cílem modernizace přejezdů na trati mezi Kutnou Horou a Zručí nad Sázavou bylo zvýšení bezpečnosti provozu. Díky projektu je nyní navíc možné navýšit traťovou rychlost až na 60 km/h a rychlost pro přejíždějící silniční vozidla z dřívějších 30 na 50 km/h,“ uvedl generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Projekt řešil výstavbu a rekonstrukci šesti železničních přejezdů, které byly před modernizací zabezpečeny pouze výstražnými kříži. Drážní vozidla musela v jejich blízkosti kvůli špatnému rozhledu snižovat rychlost. Tyto přejezdy byly opatřeny novým světelným zabezpečovacím zařízením, jeden z nich byl navíc vybaven i závorami. Celkem tři křížení získala také signalizaci pro nevidomé. U vybraných přejezdů došlo také k úpravám železničního svršku a spodku trati.

3/ Čtyři nové napájecí stanice na Pardubicku a Vysočině zajistí bezpečnější a spolehlivější provoz na tratích.

Poslední dnešní akcí je slavnostní ukončení výstavby trakčních napájecích stanic (TNS) Kerhartice, Golčův Jeníkov, Ostrov nad Oslavou a Havlíčkův Brod. Nové měnírny jsou klíčové pro zajištění bezpečnosti a spolehlivého provozu na příslušných úsecích. Nezbytnost realizace těchto staveb vycházela především z rostoucích požadavků na energetické napájení železničních tratí.

„Rekonstruované budovy trakčních měníren a rozvoden byly postaveny před více než 50 lety a tomu odpovídal i jejich technický stav. Nové trakční napájecí stanice zajistí spolehlivý zdroj elektřiny, a navíc také zvýší bezpečnost provozu, protože v případě nouze umožní i částečné napájení tratí, které k jednotlivým měnírnám přímo nepřiléhají,“ sdělil generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Předmětem všech čtyř projektů je rekonstrukce jednotlivých technologických zařízení napájecích stanic i provozních budov TNS, areálové rozvody nízkého napětí, osvětlení a kanalizace. Součástí staveb je rovněž úprava příjezdových komunikací, zpevněných ploch a pokládka sdělovacích kabelů.

Bližší informace k jednotlivým projektů naleznete v přiložených tiskových zprávách:

  1. Provoz na trati mezi Kutnou Horou a Zručí nad Sázavou je díky modernizaci přejezdů bezpečnější 
  2. Železniční stanice Strakonice prošla výraznou proměnou
  3. Čtyři nové napájecí stanice na Pardubicku a Vysočině zajistí bezpečnější a spolehlivější provoz na tratích