Dopravné správy

Podarí sa zachrániť zvyšky stanice Stará Kremnička?

Budova v súčasnosti už zrušenej železničnej stanice Stará Kremnička leží na jednej z najkrajších železničných tratí na Slovensku, medzi stanicami Hronská Dúbrava a Bartošova Lehôtka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Aplikace ČD „Můj vlak“ slaví dva úspěšné roky

Aplikace Českých drah pro mobilní telefony „Můj vlak“ má další tisíce uživatelů.  Za dva roky existence si ji stáhlo 426 tisíc zákazníků. „Přestože je aplikace »Můj vlak« jedním z nejúspěšnějších projektů národního dopravce v  poskytování servisu a informací za několik uplynulých let, nezůstali jsme stát a reagujeme na podněty a připomínky uživatelů, tedy našich zákazníků. Chceme, aby aplikaci pravidelně využívalo co nejvíce našich stávajících i potenciálních zákazníků, proto pokračujeme ve vylepšení služeb. K výročí druhých narozenin spouštíme velmi  žádanou funkcionalitu výběru místa z plánku při zakoupení jízdenky. A to u vlaků z našich rezervačních systémů. Příští rok budeme pracovat i na vlacích z rezervačních systémů partnerů,“ říká člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán.

Další informace včetně statistik najdete v přiložené tiskové zprávě.

Zadarmisti na top trati posúvajú ľudí do prvej triedy

Ľudia, ktorí si za cestu vo vlakoch platia, sa na slovenskej top železničnej trati postupne presúvajú z druhej triedy do prvej. Za prvých šesť mesiacov v tomto roku sa počet predaných miesteniek na linke medzi Bratislavou a Košicami zvýšil o 80 percent, vyplýva z údajov štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakem Českých drah výhodně do Německa

České dráhy zahájily předprodej výhodných jízdenek do Německa na jízdy v období od 14. do 30. listopadu 2016. Za atraktivní ceny je možné cestovat například do Drážďan (z Prahy od 248 Kč za jeden směr), Berlína (od 386 Kč) nebo Hamburku (od 524 Kč). Kromě těchto tradičních destinací si můžou cestující pořídit jízdenky i do většiny dalších německých stanic, podmínkou ale je využít k cestě přes státní hranici denní vlaky EuroCity jedoucí přes pohraniční stanice Děčín a Bad Schandau. Začátek cesty přitom zdaleka nemusí být jen v Praze. Jízdenky je totiž možné koupit ze všech větších stanic v České republice.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě
.

GEFCO Slovensko mení stratégiu

GEFCO Slovakia, jeden z popredných lídrov na slovenskom trhu logistiky, sa snaží neustále zefektívňovať služby a posilňovať svoju stratégiu. Dôkazom toho je vytvorenie nového manažérskeho tímu GEFCO Slovakia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD a LEO Express se dohodly na smíru

Rádi bychom vás informovali o smírném řešení ve věci „Žaloby na ochranu proti nekalé soutěži a na ochranu pověsti právnické osoby“, kterou společnost České dráhy, a. s., podala 2. 12. 2015 k Městskému soudu v Praze proti společnosti LEO Express, a.s., a to zejména v souvislosti s výroky LE z listopadu 2015, v nichž bylo jednání ČD výslovně označeno jako "kriminální".

Vzhledem k tomu, že se společnost LEO Express, a.s., zdržela dalších podobných výroků, dohodly se obě společnosti na smírném řešení.

Společné prohlášení ČD, a.s., a LEO Express, a.s.

„Společnosti České dráhy a LEO Express se dohodly na smíru ve věci sporu o zásah do pověsti akciové společnosti ČD. Otevírání trhu s sebou nutně přináší konfrontace, obě strany se však zavázaly, že tyto střety nebudou přerůstat do osobních invektiv. Obě strany si velice váží odborníků, kteří ve společnostech působí. Vzhledem k faktickému jednání, kdy se po podání žaloby LEO Express zdržel obdobných prohlášení, se strany dohodly spor ukončit smírem a zavázaly se do budoucna se takové komunikace vyvarovat. „Jsme na trhu konkurenty, věříme ale, že toto smírné řešení pomůže soustředit se na rozvoj železnice, která bude skutečnou tepnou dopravy i v rámci středoevropského regionu,“ shodli se Pavel Krtek, předseda představenstva společnosti České dráhy, a.s. a Peter Köhler, CEO LEO Express pro Evropu.“

DP Bratislava si chce požičať na nové autobusy

Do vozového parku Dopravného podniku Bratislava (DPB) by mohlo pribudnúť 88 nových autobusov. Podnik ich nákup chce financovať prostredníctvom dlhodobého úveru vo výške 24 miliónov eur. O tom, či sa tak stane, rozhodnú až bratislavskí mestskí poslanci.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sjednocení napájecích soustav v ČR: 30 let, 40 miliard

Českou železnici čeká v budoucích zhruba 30 letech proměna, kterou je sjednocení napájecích soustav. Postupně má dojít k přepínání stejnosměrného proudu na střídavý, náklady odhaduje dosud neschválená studie Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) na 40 miliard korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Británii vozil vlak nebožtíkov na cintorín

Železničná trať Brookwood Necropolis Railway bola najstrašidelnejším a najpodivnejším vlakovým spojom v britských dejinách – aj keď bola možno zároveň tým najužitočnejším. Prevážali sa po nej mŕtvi na cintorín, píše spravodajský server BBC News.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet „půjčí“ svou pražskou pokladnu Arrivě

Na pražském hlavním nádraží možná už od prosince začne nepříliš obvyklá spolupráce mezi železničními dopravci. Společnost Arriva – která dosud prodávala jízdenky jen na internetu nebo přímo ve vlacích – získá první kamennou pokladnu. Lépe řečeno: lístky na její spoje budou k mání u konkurence.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K personálnemu stavu ŽSR

Majú ŽSR v súčasnosti problém s obsadzovaním voľných pracovných miest? V čom vidíte nízky záujem ľudí, o prácu vo Vašej spoločnosti? Neuvažujú ŽSR o zvyšovaní mzdy svojich zamestnancov? Evidujete voľné pracovné miesta na regionálnom pracovisku v Nových Zámkoch?

Odpovede nájdete na tejto stránke.

Souběh výluk na Jesenicku

Rádi bychom vás upozornili na několik výluk, které se během listopadu sešly na Jesenicku :

Předně bychom chtěli upřesnit, že:

  • dne 2. listopadu 2016 ve 23:59 hodin končí výluka traťové koleje na trati č. 295 v úseku Lipová Lázně - Javorník ve Slezsku,
  • dne 7. listopadu 2016 ve 23:59 hodin končí výluka traťové koleje na trati č. 294 v úseku Hanušovice - Staré Město pod Sněžníkem,
  • nadále pokračuje nepřetržitá výluka traťové koleje na trati č. 025 Hanušovice - Dolní Lipka (Lichkov) - do 4. prosince 2016.

1) Provozovatel dráhy – Správa železniční dopravní cesty, bude provádět na trati č. 292 Šumperk – Jeseník – Krnov ve dnech od 8. listopadu nepřetržitě do 9. prosince 2016 dokončovací práce a zejména postupné zprovozňování zabezpečovacího zařízení na železničních přejezdech v úseku Hanušovice - Jeseník. Tyto práce budou generovat nařízené pomalé jízdy.    

Dopravce České dráhy, a.s. proto musí po dobu výluky přistoupit k následujícím opatřením:

Všechny spěšné vlaky (vyjma Sp 1634) budou v úseku Hanušovice - Jeseník a opačně nadále nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Osobní vlaky a zmíněný Sp 1634 budou již vedeny vlakovou soupravou.

Věnujte, prosím, zvýšenou pozornost především odlišným jízdním dobám oproti platnému jízdnímu řádu.
U vybraných spěšných vlaků je přeprava jízdních kol a nadměrných zavazadel umožněna v omezeném počtu, pouze do vyčerpání kapacity vozidla náhradní dopravy.
Veškeré podrobnosti jsou uvedeny ve Výlukovém jízdním řádu, který k dispozici na www.cd.cz ve složce Vlakem po ČR - Jízdní řád - Traťové jízdní řády.
Cestující budou odbaveni bez přirážky ve spojích náhradní autobusové dopravy v zastávkách, které nejsou umístěny před nádražní budovou.

2) Současně provozovatel dráhy – Správa železniční dopravní cesty, vyhlásil výluku traťové koleje na trati č. 292 v železniční stanici Mikulovice ve dnech od 8. listopadu 2016, 7:00 hod. do 14. listopadu 2016, 17:00 hod.

Dopravce České dráhy, a.s. proto musí po dobu výluky přistoupit k následujícím opatřením:

Všechny vlaky budou v úseku Jindřichov ve Slezsku - Jeseník, případně Lipová Lázně a opačně nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Rovněž budou nahrazeny všechny vlaky náhradní autobusovou dopravou i na trati. č. 297 v úseku Mikulovice - Zlaté Hory a vlaky č. 23651 a 23660 (v 7:53 a 10:15 ze Zlatých Hor do Jeseníku a opačně.

Tato výluka se uskuteční bez Výlukového jízdního řádu, tzn. dle jízdních dob vlaku.

Ve dnech 8.- 13. listopadu 2016 bude vlak Sp 1666 nahrazen náhradní autobusovou dopravou v úseku Jindřichov ve Slezsku – Lipová Lázně.
Ve dnech 12.- 13. listopadu 2016 bude vlak Sp 1661 nahrazen náhradní autobusovou dopravou v úseku Lipová Lázně – Jindřichov ve Slezsku.

3) Ve dnech 21. - 23. listopadu 2016 se uskuteční denní výluky na trati č. 291 Zábřeh na Moravě – Šumperk. Dne 21. a 22. listopadu dle Výlukového jízdního řádu a dne 23. listopadu bez Výlukového jízdního řádu.

Náhradní doprava je organizována třemi linkami:

Linka R – nahrazuje spoje kategorie R a jede ze stanice Šumperk do stanice Zábřeh na Moravě (kde je zajištěn přestup na vlak) a opačně.

Linka A – zastávkový spoj - jede ze stanice Šumperk do stanice Zábřeh na Moravě a opačně a zastavuje ve všech stanicích a zastávkách dle vlaku, který nahrazuje. V jízdním řádu vyznačena červeně.

Linka P – přímý spoj – jede bez zastavení ze stanice Šumperk do stanice Zábřeh na Moravě a opačně. V jízdním řádu vyznačena modře.
       
Upozorňujeme cestující, že náhradní doprava jede v odlišných časových polohách oproti pravidelnému jízdnímu řádu.

Kompletní informace k výluce, včetně výlukového jízdního řádu, najdou cestující na našich stránkách www.cd.cz/omezeniprovozu. Případné dotazy zodpoví i operátoři zákaznické linky 221 111 122 nebo 840 112 113.

Všem cestujícím se velice omlouváme za komplikace způsobené výlukou a děkujeme za pochopení.

ŽSR opravujú výhybky vo Vrútkach

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začnú 2. novembra vykonávať plánovanú opravu dvoch výhybiek v obvode nákladnej železničnej stanice vo Vrútkach. Výlukové práce budú realizované v čase od 07.00 h do 14.00 h a potrvajú do 4. novembra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přestavba okolí pardubického nádraží startuje

V Pardubicích ve středu oficiálně začala přestavba lokality před vlakovým nádražím za 176 milionů korun. Stavební firma musí práce dokončit za 180 dní. Lidé budou půl roku procházet stavbou. Dopravní podnik dočasně přesune zastávky. Cyklisté nebudou mít k dispozici stojany.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vo vlaku v Moskve našli počas kontroly výbušniny

Vo vozni nákladného vlaku v Moskve našli v pondelok výbušniny, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na zdroj z prostredia bezpečnosti. Výbušniny našli vo vlaku na stanici Čuchlinka na juhovýchode Moskvy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tarifní změny Českých drah

O jednu až čtyři koruny zdraží od prosince jízdné ve vlacích Českých drah. Největší změna čeká seniory. Dosavadní papírové kartičky jim budou k ničemu, nově si budou muset pořídit IN kartu, stačit nebude už ani občanský průkaz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 43. týždeň

V minulom týždni došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k 6 zrážkam civilnej osoby a vlaku, z toho, žiaľ, až 5 zrážok bolo smrteľných. Tieto tragické prípady sa stali v úsekoch Trenčianske Bohuslavice – Výhybňa Nivy, Odbočka Vinohrady – Bratislava-Rača, Výhybňa Trebišov – Výhybňa Slivník, Bratislava-Lamač – Devínska Nová Ves a v Lipanoch, pričom v štyroch prípadoch išlo o samovraždu a vyšetruje ich polícia. Mimoriadne šťastie mal muž, ktorého v úseku Bratislava-Nové Mesto – Podunajské Biskupice zrazil osobný vlak. Muž zrážku prežil a bol odvezený do nemocnice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kauza „hlavák“ očima právníka

V mezinárodně sledovaném sporu o provozování hlavního nádraží v Praze zatím vítězí český stát. V polovině října firmě Grandi Stazioni vypršela smlouva se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC), která odmítla kontrakt prodloužit. Argumentem pro tuto „stopku“ správcům české železnice bylo nesplnění smlouvy – totiž kompletní rekonstrukce budovy nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako (ne)kúpiť cestovný lístok ZSSK cez internet

Pokúšal som sa práve kúpiť lístok na vlak z Prahy do Ilavy cez Váš web a to asi hodinu. Prvú polhodinu som sa pokúšal vypátrať prečo sa mi pri vyhľadanom spojení nezobrazuje možnosť nákupu. Vyskúšal som všemožné nastavenia prehliadača (firefox) a okrem neho 2 iné (opera a internet explorer) a nič.

Celú sťažnosť nájdete na tejto stránke.

Nový jízdní řád na webu ČD, jízdenky v předprodeji

Český národní dopravce České dráhy, a.s. dnes zveřejňuje na svém webu tabulky traťových jízdních řádů pro Jízdní řád 2017, který začne platit dne 11. prosince 2016. Od zítra 1. listopadu 2016 bude zahájen na přepážkách Českých drah na železničních stanicích také předprodej rezervačních dokladů pro vlaky v novém Jízdním řádu 2017, tedy pro termíny cest od 11. prosince 2016. Jízdenky jsou v prodeji již od první poloviny října, v obvyklém 60. denním předprodeji. Prodej jízdních dokladů a rezervací pro Jízdní řád 2017 na eshopu Českých drah začne během měsíce listopad.

České dráhy v novém jízdním řádu vypraví denně v průměru 7 016 vlaků, o více než sto vlaků více než v letošním roce. Veškeré spoje mají v plánu ujet přes 124 milionů vlkm, což je přibližně o 2,5 milionu vlkm více než v současném jízdním řádu. Stoupá také komfort vlaků, když České dráhy vypraví denně v průměru 229 komfortních vlaků vyšší kvality od spojů SuperCity pendolino a railjet po rychlíky vyšší kvality s komfortními vozy. Je to denně v průměru o 45 vlaků (nárůst o 24 %) více než v Jízdním řádu 2016.

Hlavní novinky v mezistátním Jízdní řádu 2017:    

- Výrazné zrychlení (téměř o 1 hodinu na 4 hod. 5 minut) a podstatný nárůst spojů (z 5 na 8 vlaků denně) u spojů Praha - Linec - Praha, díky tomu dochází také k výraznému zrychlení cesto do západního a jižního Rakouska, např. Praha - Salcburk přibližně o půl hodiny na 5 hod. 46 minut a Praha - Innsbruck o 24 minut na 7 hod. 42 minut.

- Je obnoveno spojení České republiky se středním Slovenskem vlaky Bohumín - Ostrava - Banská Bystrica / Zvolen, na Ostravsku budou přípoje z / do Brna a Prahy, doba jízdy z Prahy do Banské Bystrice tak bude cca 7 hodin.  

-  Je rozšířena nabídka přímých lůžkových vozů, z Prahy do Curychu pojede nově přímý lůžkový vůz přes Linec místo v Německu zrušeného nočního vlaku, přímé lůžkové vozy pojedou také v relacích Cheb - Plzeň - Košice nebo Brno - Košice - Prešov.

- Je zavedeno nové denní expresní sezónní spojení Prahy a Krakova.

Hlavní novinky ve vnitrostátním Jízdní řádu 2017:      

- Dochází k podstatnému zrychlení a rozšíření dopravy mezi Prahou, Táborem, a Českými Budějovicemi díky novým expresům, jeden pár vaků bude pokračovat až do / z Českého Krumlova, další jsou součástí spojení Praha - Linec, doba jízdy mezi Prahou a jihočeskou metropolí se zkrátí na cca 2 hodiny (u vybraných spojů až na 1 hod. 58 minut), počet expresních vlaků bude v pracovní dny až 8 párů.

- Dochází k integraci dvou ranních rychlíků Vsetín - Praha a posledních dvou večerních vlaků Praha - Vsetín do linky Ex 2, díky tomu se zkrátí cesta mezi Vsetínem a Prahou na okraji dne přibližně o půl hodiny a cestující budou využívat komfortní soupravy typu EuroCity, všechny vlaky této navíc zastaví například v Lipníku nad Bečvou.

- Dochází k podstatnému zrychlení na rychlíkové lince R 18 Praha - Luhačovice. Cesta z Prahy do Starého města u Uh. H. se zkrátí přibližně o půl hodiny, mezi Prahou a Luhačovidemi přibližně o 20 minut. Do linky jsou integrovány také dosavadní vlaky IC/Ex do Zlína a Veselí nad Moravou.  

Tarifní změny:

- Po dvou letech dojde k mírné úpravě obyčejného jízdného a jízdného, které je od obyčejného jízdného odvozeno. Zvýšení je u nejčastějších relací do 120 km o 1 Kč. U větších vzdáleností nepřesáhne 4 Kč. Nadále jsou v nabídce různé typy slev, nově budou rozšířeny o aplikaci IN Důchodce. Prodej jízdenek za stávající ceny probíhá až do 10. prosince ve 2-měsíčním předprodeji.