Dopravné správy

SŽDC vypsala stavební zakázku desetiletí

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vypsala dlouho očekávanou soutěž na modernizaci železniční tratě z Prahy do Českých Budějovic mezi Voticemi a Sudoměřicemi. Jde o bezkonkurenčně největší stavební zakázku od státu v letošním roce, na železnici pak největší za posledních deset let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluky medzi Čadcou a Krásnom nad Kysucou

ŽSR od 23. mája uskutočnia súvislú výmenu podvalov v prvej traťovej koľaji medzi železničnými stanicami Čadca a Krásno nad Kysucou. Práce potrvajú nepretržite do 8. júna

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha chystá popelářskou tramvaj

V Praze se rodí projekt, který může v budoucnu změnit stereotyp popelářské profese. Namísto mužů na stupátkách popadne kontejner se smetím hydraulická ruka a vysype ho na korbu tramvaje. Odpadky naplněný vůz pak pod rouškou tmy vyrazí rovnou do spalovny v pražských Malešicích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Údržba trate medzi Lietavskou Lúčkou a Rajcom

ŽSR vykonajú 22. a 23. mája, v čase od 9.00 hod. do 15.0 hod., plánovanú údržbu regionálnej železničnej trate medzi Lietavskou Lúčkou a Rajcom. Počas denných výluk budú vybrané vlaky osobnej dopravy nahradené autobusmi

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Snižování hluku zůstává velkým úkolem železnice

Společenství evropských železnic a provozovatelů infrastruktury CER/SEŽ uspořádalo počátkem května konferenci, jejímž hlavním cílem bylo prozkoumat možnosti dalšího snižování hluku na nákladní železnici. Význam akce zvýraznila evropská dopravní komisařka Violeta Bulcová jako jedna z hlavních přednášejících.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČR zrýchli za 6,2 miliardy korún vlaky na juh

Správa železničnej dopravnej cesty (SŽDC) vypísala dlho očakávanú súťaž na modernizáciu železničnej trate z Prahy do Českých Budějovíc medzi obcami Votice a Sudoměřice. Ide o bezkonkurenčne najväčšiu stavebnú zákazku od štátu v tomto roku, na železnici potom najväčšiu za posledných desať rokov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Náhradní vlaková doprava Trutnov - Radvanice

V období od 22.5. do 15.6.2017 bude z důvodu rekonstrukce uzavřena silnice 301 mezi Trutnovem a Radvanicemi. Královéhradecký kraj proto České dráhy požádal o zorganizování tzv. "výluky naruby", resp. zajištění náhradních posilových spojů na souběžně vedoucí trati 047 v úseku Trutnov - Radvanice. České dráhy proto operativně zajistily vedení objednaných spojů v uvedeném úseku. Díky nim zůstane atraktivní oblast Adršpašských skal snadno přístupná i v počínající hlavní turistické sezóně.

V pracovní dny pojede na trati 047 z Trutnova do Radvanic 10 vlaků navíc, opačně do Trutnova jich bude dokonce 12. V sobotu budou zavedeny dva páry spojů, v neděli 3 páry spojů navíc.

Zpracovaný jízdní řád tratě 047, včetně mimořádně vedených spojů, přikládáme v příloze
.

Autobusy jazdia po Bratislave už 90 rokov

História MHD v hlavnom meste sa začala písať 10. mája 1927. Vtedy otvorila Bratislavská elektrická účastinárska spoločnosť (BEÚS), ako sa vtedy Dopravný podnik (DPB) nazýval, prevádzku na prvej autobusovej linke v Bratislave. Dnes je to už 90 rokov! Pri tejto príležitosti si DPB pripomína začiatky tohto dopravného prostriedku, ako aj najvýznamnejšie momenty počas celej éry autobusov až po ich súčasnosť v hlavnom meste.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nadšenci staví v Žamberku vlastní úzkokolejku

Postavit si vlastní úzkorozchodnou trať a jezdit po ní dokonce ve městě? Pro partu fanoušků železnice a historických strojů ze Žamberka je to vytoužený cíl. Veřejnosti představí své dílo v sobotu při dni otevřených dveří.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a duálne vzdelávanie

Chcela by som vás požiadať o pár informácií: 1. Ktoré profesie vám výrazne chýbajú? 2. Ponúkate stredoškolákom aj štipendiá, ako sa to ujalo? 3. S ktorými strednými školami máte najlepšie skúsenosti? 4. Koľko žiakov máte v duálnom vzdelávaní? 5. Čo vaša spoločnosť robí preto, aby prilákala nových študentov?

Odpovede nájdete na tejto stránke.

PKP Cargo bude vlastníkem celé společnosti AWT

Miliardář René Holeček, kterému patří společnost Česká zbrojovka, prodává svůj dvacetiprocentní podíl v mezinárodní dopravní skupině Advanced World Transport (AWT). Akcie bude muset vykoupit druhý největší železniční dopravce v Evropské unii, polský PKP Cargo, který už od roku 2014 vlastní 80 procent akcií této firmy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košický festival USE THE C!TY v MHD

Antistresová omaľovánka navrhnutá arteterapeutkou Lindou van Dalen ťa zbaví stresu a vytrhne zo starostí všedného dňa. Farebné dielo bude jazdiť po Košiciach a ozvláštni cestu užívateľom MHD počas celého festivalového týždňa až do nedele 4. júna.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zvláštním vlakem ČD na fotbal do Olomouce

České dráhy vypraví zvláštní vlak na zápas fotbalového klubu FC Baník Ostrava s SK Sigma Olomouc v neděli 21. 5. 2017. Bude se jednat o vlak osobní dopravy. Protože podle organizátora je předběžně odhad, že pojede 2000 - 3000 fanoušků, bude mít souprava 14 vozů. Speciální vlak vyjede ve 12:10 z Bohumína - Ostrava hl.n. (12:22) - Ostrava-Svinov (12:42) - Studénka (12:54) - Suchdol nad Odrou (13:09) a do Olomouce hl.n. dorazí ve 13:51. Zpět pojede z Olomouce hl.n. v 18:57 - Suchdol nad Odrou (19:50) - Studénka (20:00) - Ostrava-Svinov (20:12) - Ostrava hl.n. (20:26) a Bohumín (20:41). Ve vlaku bude platit běžný tarif Českých drah. Na pořádek bude dohlížet Policie ČR. Prosíme cestující, aby dbali pokynů vlakového personálu.

Výstavba tunela v Nimnici

Dobrý deň, chcela by som vás požiadať o vyjadrenie ohľadom výstavby tunela v Nimnici. 1. V akej fáze je jeho realizácia? 2. Nezaznamenali ste nejaké komplikácie, ktoré by ju zdržali? 3. V súvislosti s výstavbou malo dôjsť k vysťahovaniu obyvateľov z bytoviek, ktoré sú v blízkosti budúceho tunela, respektíve k ich presťahovaniu do nového bývania. Už sa tak stalo? Ak nie, koľkí v bytovkách ešte zostali? Aké sú dôvody? Vyhoveli ste v tejto súvislosti požiadavkám všetkých dotknutých obyvateľov?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Noční vlaky v Evropě spasí dle studie jen dotace

Nočních vlaků v Evropě ubývá kvůli jejich ztrátovosti a menšímu zájmu cestujících, přesto by z kolejí neměly zmizet. Studie zadaná Evropským parlamentem navrhuje, aby ohrožené spoje získávaly dotace.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nebezpečný pohyb vo vyhradených priestoroch ŽSR

ŽSR upozorňujú, že pohyb v bezprostrednej blízkosti železničnej trate, alebo v koľajisku, v tuneli, na železničných mostoch a na zariadeniach železničnej infraštruktúry, mimo vyhradených a určených prechodov pre chodcov či účastníkov cestnej premávky, je zakázaný a mimoriadne nebezpečný. Každý, kto nerešpektuje uvedený zákaz, riskuje svoj život. Následky zrážky s mnohotonovým kolosom, ktorého brzdná dráha sa v závislosti od dĺžky a hmotnosti pohybuje v stovkách metrov, bývajú fatálne. V prípade, že sa nad traťou nachádza trakčné vedenie, v ktorom je 25 000 voltov stačí už len priblíženie, aby sa stala tragédia.  

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čína nasype biliony do Hedvábné stezky

Čínský prezident Si Ťin-pching dnes [14. května 2017] slíbil podle agentury Reuters celkem 124 miliard dolarů (asi tři biliony korun) na projekty spojené s jeho klíčovou iniciativou v oblasti zahraniční politiky, jíž je vybudování novodobé Hedvábné stezky spojující Čínu s většinou Asie, Evropy a Afriky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žiga rokoval v Pekingu o novej Hodvábnej ceste

Ambiciózne investície do projektov v oblasti dopravy a obchodu, moderné námorné a pozemné prepojenie medzi Áziou, Európou a Afrikou na spôsob starodávnej Hodvábnej cesty. Tieto témy rezonovali na rokovaní predstaviteľov viac ako 100 krajín a takmer 30 prezidentov a premiérov v čínskom Pekingu. Slovensko na podujatí zastupoval minister hospodárstva Peter Žiga.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

I České dráhy využívají služeb „jútuberáků“

Už i státní instituce chtějí využít vlivu youtuberů, který soukromé firmy rozpoznaly už dávno. Agentura Czech Tourism, České dráhy nebo Úřad vlády platí desítky tisíc korun za to, aby se dostaly mezi mladé lidi na internetu. Na trend by rády naskočily i politické strany, ty však zatím - i přes blížící se volby - zůstávají pozadu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Historické vozidlá DPB počas Noci múzeí a galérií

V sobotu 20. mája 2017 sa uskutoční ďalší ročník podujatia Noc múzeí a galérií. Dopravný podnik Bratislava, ktorý si v týchto dňoch pripomína 90 rokov premávky autobusov MHD, vypraví do ulíc pri tejto príležitosti aj historické električky, autobusy a trolejbusy, ktoré budú cestujúcich prepravovať bezplatne v čase medzi 13:00 a 23:30 v intervale 30 minút. Upozorňujeme, že na bežných linkách bude platiť štandardná tarifa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.