Dopravné správy

Německý dopravce Locomore krachuje

Německý dopravce Locomore, který jako první získal kapitál na provoz vlaků mezi Berlínem a Stuttgartem ve sbírce na internetu od železničních nadšenců, je půl roku po startu v existenčních potížích. Firma ve čtvrtek poslala návrh na insolvenci, neboť příjmy nedosahují plánované úrovně. Nadšenci firmě do startu poslali téměř půl milionu eur.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 19. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k jedinej zrážke civilnej osoby s vlakom v úseku Dolný Štál – Dunajská streda. Žena, ktorú zrazil nákladný vlak, bola so zraneniami prevezená do nemocnice. Zmeškané boli 2 vlaky osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Vary mají nové nádraží, zatím ale jako staveniště

Cestujícím, kteří do Karlových Varů míří po železnici, se po několika odkladech konečně otevřela nová výpravní budova horního nádraží. Ovšem k vlakům se budou muset trmácet dlouhou cestou podél rozkopaného kolejiště až do srpna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tri vlakové výluky na juhu Banskobystrického kraja

Tri vlakové výluky čakajú na cestujúcich počas aktuálneho týždňa na juhu Banskobystrického kraja (BBSK). Informuje o nich Železničná spoločnosť Slovensko na svojej internetovej stránke.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kinematovlak přiveze pohádky

Zítra, 16. května vyjede už po 14. na cestu přes moravská, česká, i jedno rakouské město Kinematovlak Českých drah, který je součástí doprovodného programu ZLÍN FILM FESTIVALU. Toto "kino na kolejích" přiváží nejen zábavu, ale chce také poučit. Součástí Kinematovlaku je i tzv. Historický vůz s výstavou o dějinách železnice. Čekání na projekci si mohou děti zpříjemnit také ve Vláčku Hráčku – voze, který slouží jako herna.

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Fico chce umiestniť na Starý most sovietsku tabuľu

Historická pamätná tabuľa, ktorú priniesol premiér Robert Fico na včerajšiu slávnosť na bratislavskom Slavíne pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom, rozpútala debatu. Ide o tabuľu, ktorá bola celé desaťročia na Starom moste v Bratislave. Počas rekonštrukcie ju ukradli a odniesli do zberu. Odtiaľ ju podľa premiéra niekto priniesol na Úrad vlády.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zeman směruje ČR na Novou hedvábnou stezku

Nová Hedvábná stezka je podle prezidenta Miloše Zemana nejvíce fascinujícím projektem v novodobých dějinách. Zeman jej v Číně přirovnal k Marshallovu plánu, jímž USA po druhé světové válce pomáhaly evropským zemím. Projekt má zlepšit dopravní infrastrukturu mezi Asií, Evropou i Afrikou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oravská lesná železnica otvorila sezónu

Oravská Lesná 14. mája (TASR) – Podujatie Keď odfúkne lokomotíva otvorilo dnes hlavnú turistickú sezónu na Oravskej lesnej železnici v Oravskej Lesnej. Súčasťou otvorenia bola jazda historickou parnou lokomotívou Gontkulák, ktorá sa na koľajnice vrátila po generálnej oprave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Koridor v Pardubicích překlene nový most

Pracovníci stavební firmy sestavují v sousedství hlavního železničního koridoru nový most, který překlene současný prázdný prostor nad kolejemi. Stavba konstrukce je poslední větší akcí, kterou silničáři dodělávají při rozšiřování silnice I/37 u pardubického Parama.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obnova Karloveskej eletričkovej radiály mešká

Obnova električkovej radiály sa mala začať už na jar. Obstarávanie na dodávateľa sa však ešte nezačalo a mesto nechce špekulovať o termínoch. V kuloároch sa hovorí o načasovaní na letné prázdniny budúceho roka. Práce by mali trvať 15 mesiacov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Moravskoslezský kraj nemá na nové vlaky

Moravskoslezskému kraji hrozí, že po železnicích kolejích, a to i opravených, budou ještě dlouho jezdit staré soupravy. Důvodem jsou změny pravidel pro čerpání dotace na nákup nových vlaků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ďalšie zatknutie za útok v petrohradskom metre

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) informovala, že vo štvrtok zadržala ďalšieho podozrivého v prípade aprílového samovražedného útoku v petrohradskom metre.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Praha chce stíhat exšéfa dceřiné firmy

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) podal trestní oznámení na bývalého ředitele své dceřiné společnosti Pražská strojírna Vladimíra Říhu. Informují o tom Lidovky.cz. DPP tak reaguje na výsledky auditu, podle kterého Říha vynakládal z firemní kasy statisíce na luxusní večeře a zboží – parfémy, elektroniku. Exředitel se hájí tím, že šlo o náklady na získání obchodních partnerů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Starý most dostane naspäť pamätnú tabuľu

Hlavné mesto vyhovie výzve premiéra Roberta Fica (Smer) a osadí na novopostavený Starý most v Bratislave pamätnú tabuľu, ktorá by pripomínala, že ten predošlý postavili na prelome rokov 1945 a 1946 vojaci Červenej armády.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Unikáty pardubického nádraží

Téměř 60 let starou budovu nádraží v Pardubicích čeká rozsáhlá rekonstrukce. Správa železniční dopravní cesty chce opravit nástupiště i samotnou halu. Památkově chráněná budova je však unikátní nejen na povrchu, ale i v podzemí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Problémové IT projekty rezortu dopravy

IT odborníci zo združenia Slovensko.Digital upozorňujú na možné predraženie a neefektívnosť pri dvoch projektoch ministerstva dopravy, ktorých obstarávanie sa začalo ešte za vedenia ministra Jána Počiatka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Karlovy Vary pootevřely důstojnou železniční bránu

Karlovy Vary mají po desítkách let důstojnou vstupní bránu, lázeňské město otevřelo novou nádražní budovou. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zahájila po dokončení výpravní budovy i rekonstrukci kolejí. Kvůli této stavbě bude fungovat budova ještě nějaký čas v provizorním režimu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Siemens zruší v Nemecku takmer tritisíc miest

Priemyselný konglomerát Siemens AG v Nemecku zruší 2 700 pracovných miest ako súčasť plánu reorganizácie, v rámci ktorej chce firma modernizovať činnosti divízie IT a zlepšiť celkovú efektivitu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Šumavu novým vlakem

Po trase mezi Českými Budějovicemi a Novým Údolím budou od prosince jezdit bezbariérové vlaky společnosti GW Train Regio s wi-fi připojením k internetu. Cestující zaplatí přibližně o čtvrtinu nižší cenu oproti současným 139 korunám.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Érsek stopne Počiatkov veľký IT projekt

Informačný systém za desiatky miliónov eur, vďaka ktorému sa malo uľahčiť šírenie internetu v rôznych stavbách, napokon nebude. Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) sa súťaž, ktorú vyhlásil ešte jeho predchodca Ján Počiatek (Smer), rozhodol zrušiť. Tender už bol v štádiu, že mal víťaza. Vyhral ho Slovak Telekom, ktorý je známy napríklad aj z dodávky kritizovaných takzvaných štátnych máp.

Celú správu nájdete na tejto stránke.