Dopravné správy

ÖBB Nightjet: Cesta snov za rozumnú cenu

Lôžkové, ležadlové vozne a pohodlné vozne na sedenie umožňujú v noci spokojne spať a sladko snívať. Na druhý deň ráno dorazíte priamo do cieľa dostatočne oddýchnutý a zrelaxovaný. Ušetríte peniaze za drahé hotely a môžete si užiť naplno deň vo Vašej cieľovej destinácii.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem do ČD Muzea v Lužné u Rakovníka

Lokomotiva „Papoušek“ pojede včele parního vlaku, který vypraví České dráhy v sobotu 27. května. Vlak vyjíždí v 8:50 z Loun a zamíří do Lužné u Rakovníka. V tamním ČD Muzeu je připravený program k Mezinárodnímu dnu dětí. Podrobnější informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

Výluka v úseku Čachtice – Vaďovce pokračuje

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v dňoch 22. až 25. mája 2017, v čase od 7.35 h do 12.50 h, realizujú výlukové práce v úseku Čachtice – Vaďovce. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku realizujú činnosti spojené so súvislou výmenou koľajníc. Následne sa vykoná zváranie koľajníc do bezstykovej koľaje. Dôvodom prác je ich opotrebovanie. Práce vykonávajú ŽSR vlastnými personálnymi kapacitami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Středočeský železniční den na Benešovsku

Na tuto sobotu 27. května připravily České dráhy atraktivní akci pro všechny příznivce světa na kolejích. Centrem Středočeského železničního dne se stane Benešov, do kterého z Prahy vyrazí mimořádné vlaky ČD. Pojedou jak nejmodernější vozidla, zastoupená soupravami  InterPanter a RegioShark, tak historická souprava v čele s parní lokomotivou „Ušatá“. Všechny tyto vlaky pak z Benešova vyrazí do dalších měst v okolí – Vlašimi, Votic, Sázavy a Týnce nad Sázavou. Zajímavý program bude i v samotných stanicích. V Benešově si návštěvníci prohlédnou např. čekárnu Františka Ferdinanda d’Este a výstavu o tomto panovníkovi, pracoviště řízení provozu nebo modelovou železnici, ve Vlašimi pak bude k vidění výstava o zrušené trati z Trhového Štěpánova do Dolních Kralovic.

Účast na akci přislíbila i hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová, která by se měla svézt InterPanterem ve 13:30 z Benešova u Prahy do Čerčan a zpět.

Podrobnosti o akci najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Zmena cestovného poriadku ZSSK od 11.6.2017

Dnes prebehla tlačová konferencia ZSSK k zmene cestovného poriadku, ktorá vstúpi v platnosť dňa 11. júna tohto roku. K nej boli vydané tri tlačové správy:

  1. Zmena cestovného poriadku od 11. 6. 2017 v kocke

  2. IC vlaky rýchlejšie, kúpa SMS lístka bude možná vo všetkých osobných vlakoch

  3. Jedno číslo stačí. Nový SMS lístok sa bude podobať na MHD

ČD zvažují stěhování svého sídla na hlavní nádraží

U vedení Českých drah znovu ožívá myšlenka na přestěhování generálního ředitelství z budovy ministerstva dopravy blíže k železnici na hlavním nádraží. Součástí zvažovaného projektu je komplex budov, který by měl propojit prodloužený podchod pod nádražím.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kam po skončení základnej školy – Študuj dopravu

Ministerstvo dopravy a výstavby SR v spolupráci so Železnicami SR, Železničnou spoločnosťou Slovensko, Železničnou spoločnosťou Cargo, Košickou detskou historickou železnicou a ďalšími organizáciami chce na podujatí s názvom Kam po skončení základnej školy – ŠTUDUJ DOPRAVU motivovať školákov, aby pri výbere svojho budúceho povolania zvážili štúdium na stredných školách s dopravným zameraním

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Řidiči si polepšili, ale městům se tím prodraží MHD

Vyšší platy řidičů autobusů prodraží městům náklady na městskou hromadnou dopravu. Žďárští zastupitelé ve čtvrtek i přes některé výhrady odhlasovali navýšení částky pro rok 2017 z 6,5 milionu korun na 7,8 milionu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Májové zmeny v reklamách na vozidlách DPB

Autobus SOR NB 18 #2232 obdržal novú celovozidlovú reklamu propagujúcu projekt Galvaniho dvory. Električka K2S #7116 dostala celovozidlovú reklamu Algida, ktorá nahradila predchádzajúcu reklamu na Bibianu. Električka #7129 dostala reklamu na Bory Mall.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha vrací do hry metro na letiště

Zatímco Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) připravuje na Letiště Václava Havla v Ruzyni rychlodráhu, Praha zadala dopravnímu podniku k rozpracování možnost, že by na letiště mohlo jezdit metro, a to z Veleslavína.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava troch železničných mostov v Poprade

Ktoré mosty sa budú opravovať v Poprade? V súvislosti s opravou mostov k akým obmedzeniam dôjde? Bude sa most na Štefánikovej ulici rozširovať? Kedže rozšírenie cesty I/66 pod ním je nemožná kvôli úzkemu mostu. Pod ním vedie frekventovaná cesta 1/66. V tomto mieste sa zužuje. Aké opravy sa plánujú konkrétne na tomto moste? Od kedy do kedy budú prebiehať  práce a s nimi spojená výluka? 

Odpovede nájdete na tejto stránke.

Ministr dopravy chce do parlamentu

Poprvé v historii bude v nadcházejících parlamentních volbách kandidovat za Karlovarský kraj ministr, a to dopravy. Nestraník za hnutí ANO Dan Ťok z regionu nepochází, naopak jeho kolegyně ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová je z Karlových Varů. Ta se ale stala lídryní plzeňské kandidátky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Príčina NAD v úseku Humenné – Snina – Stakčín

Dobrý deň, prosím o komplexnú informáciu o výluke na úseku Snina - Stakčín. Podľa našich informácií sú nevyhovujúce koľajnice, rýchlosť z 30 km(h bola znížená na 10, a preto dochádzalo k meškaniu vlaku. Výluka údajne má trvať do konca roka, trať sa vraj bude opravovať počas leta

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kdo zaplatí zálohová vozidla ČD?

Na ministerstvu dopravy a v Českých drahách vzniká nový plán, jak zaplatit stovky vozů i lokomotiv, které České dráhy většinou nevyužívají a mají je jen jako zálohy například pro mimořádné situace. Není však zatím jasné, kolik to bude stát, a které ministerstvo náklady zaplatí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Haniska pri Košiciach – Veľká Ida

ŽSR budú v dňoch 22. až 24. mája, v čase od 10. 30 h do 13. 30 h, realizovať výlukové práce v traťovom úseku Haniska pri Košiciach – Veľká Ida. V rámci výluky zamestnanci ŽSR vo vlastnej réžii zrealizujú strojné kosenie porastu v okolí trate. Dôvodom výlukových prác je zabezpečiť dobré výhľadové pomery a dodržať priechodný prierez trate.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC vypsala stavební zakázku desetiletí

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vypsala dlouho očekávanou soutěž na modernizaci železniční tratě z Prahy do Českých Budějovic mezi Voticemi a Sudoměřicemi. Jde o bezkonkurenčně největší stavební zakázku od státu v letošním roce, na železnici pak největší za posledních deset let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluky medzi Čadcou a Krásnom nad Kysucou

ŽSR od 23. mája uskutočnia súvislú výmenu podvalov v prvej traťovej koľaji medzi železničnými stanicami Čadca a Krásno nad Kysucou. Práce potrvajú nepretržite do 8. júna

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha chystá popelářskou tramvaj

V Praze se rodí projekt, který může v budoucnu změnit stereotyp popelářské profese. Namísto mužů na stupátkách popadne kontejner se smetím hydraulická ruka a vysype ho na korbu tramvaje. Odpadky naplněný vůz pak pod rouškou tmy vyrazí rovnou do spalovny v pražských Malešicích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Údržba trate medzi Lietavskou Lúčkou a Rajcom

ŽSR vykonajú 22. a 23. mája, v čase od 9.00 hod. do 15.0 hod., plánovanú údržbu regionálnej železničnej trate medzi Lietavskou Lúčkou a Rajcom. Počas denných výluk budú vybrané vlaky osobnej dopravy nahradené autobusmi

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Snižování hluku zůstává velkým úkolem železnice

Společenství evropských železnic a provozovatelů infrastruktury CER/SEŽ uspořádalo počátkem května konferenci, jejímž hlavním cílem bylo prozkoumat možnosti dalšího snižování hluku na nákladní železnici. Význam akce zvýraznila evropská dopravní komisařka Violeta Bulcová jako jedna z hlavních přednášejících.

Celou zprávu najdete na této stránce.