Dopravné správy

Na Spiši sľubujú svižnejšiu prepravu. Železničiari plánujú zrýchlenie súprav na 160km rýchlosť

Slovenské železnice pristupujú k modernizácii tratí na východe Slovenska. Podľa predstáv by malo dôjsť k modernizácii 50 kilometrov tratí na Spiši, ktorá bude rozčlenená do troch etáp. Celková výška prerábky by mala dosiahnuť 800 miliónov eur. Cieľom je urýchlenie prepravy na jednotlivých úsekoch. Podľa plánov by tak už v roku 2029 mali IC vlaky v jednotlivých úsekoch dosahovať rýchlosť až 160 km/h. Táto zmena by mala cestujúcim ušetriť 8 minút cesty.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na koleje v kraji vyjede třináct nových vlaků. Cestující povezou i na Břeclavsku

Na Znojemsku, Břeclavsku a Hodonínsku bude vozit cestující od prosince hned třináct nových vlakových jednotek Stadler GTW. K vidění byly poprvé ve středu odpoledne na břeclavském vlakovém nádraží.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Rekordní most přes Orlík v sobě skrývá „duši“. Nahlédli jsme dovnitř

Stavba nového železničního mostu přes Orlík je v poslední fázi. Bude 316 metrů dlouhý, překlene vzdálenost 297 metrů a nad obvyklou hladinou nádrže se bude tyčit ve výšce 35 metrů. Dostali jsme příležitost nahlédnout do útrob železobetonové konstrukce. Ve žlutých vestách s červenou přilbou vstupujeme do dutiny, které stavbaři říkají „duše“ mostu.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Vietnam oznámil investice do dvou železnic usnadňujících cestování do Číny

Vietnam chce ještě do roku 2030 začít s pokládáním dvou vysokorychlostních železničních tratí spojujících jeho města s regiony poblíž čínského území, uvedlo vietnamské ministerstvo plánování a investic. Tento projekt je další známkou uzdravování vietnamsko-čínských vztahů, které jsou napjaté hlavně kvůli střetům zájmů v Jihočínském moři. Informují o tom CNBC a Reuters.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Asie zažívá největší boom železniční dopravy na světě. Nové kilometry se budují obrovskou rychlostí

Když ve druhé polovině 19. století pokládali francouzští, holandští a britští inženýři koleje na asijském kontinentu, jejich největším nepřítelem bylo okolní prostředí. Malárie, žlutá zimnice, tyfus. Někdy i nepřátelsky naladění domorodci. Ve Vietnamu, v Indonésii nebo na Srí Lance koloniální úzkokolejky slouží dodnes. Současně platí, že nikde jinde na světě nejde boom železniční dopravy tak rychle kupředu jako v Asii.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Proražení plynovodu by mohlo zpozdit projekt rychlovlaků. Středočeské obce žádají prošetření

Desítka obcí na Kutnohorsku žádá krajské politiky, aby odložili plánování vysokorychlostní tratě z Prahy do Brna. Reagují tak na incident z poloviny března, kdy při výzkumných pracích došlo k navrtání vysokotlakého plynovodu u Paběnic. Středočeští zastupitelé by podle obcí měli nejdříve počkat na vyšetření nehody policií a až poté přistoupit ke schvalování celokrajských územních plánů.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vodiči autobusov stále poukazujú na náročné pracovné podmienky. V práci trávia aj viac ako 16 hodín

Zamestnanci a vodiči v prímestskej autobusovej doprave sa už niekoľko rokov sťažujú najmä na organizáciu a dĺžku pracovného času. V práci sú veľmi veľa hodín, vrátane čakania medzi spojmi či prestávok.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Tragédia na železnici: Muž vpochodoval vlaku priamo do koľaje

Muž (63) prišiel o život na železničnej stanici vo Veľkých Levároch na Záhorí. Na mieste zasahovali nielen pozemní, ale aj leteckí záchranári. Policajti stanicu zabezpečili.

Celú správu a reportáž TV JOJ nájdete na tomto odkaze.

Vlaky v Humennom chcú riadiť z Michaloviec. Ráž si pozrel opravu trate, vydržte, vraví

Všetko ide podľa plánu, treba vydržať. Odkázal Zemplínčanom minister dopravy Jozef Ráž ml. (Smer) v stredu na železničnej stanici. A jedným dychom sa im poďakoval za trpezlivosť. Vyhlásil to po tom, ako si pozrel práce na elektrifikácii železničnej trate Bánovce nad Ondavou - Humenné dlhej 33,5 kilometra. Stavba patrí medzi najvýznamnejšie z plánu obnovy a odolnosti.

Celú správu a fotogalériu nádjete na tomto odkaze.

Cyklochodník v Budatíne bude naďalej uzavretý, dôvodom je pokračujúca rekonštrukcia...

Pre modernizáciu železničného uzla v Žiline predĺžili až do polovice budúceho roka uzáveru cyklochodníka v mestskej časti Budatín. Ako informovala Zuzana Ondrášová z komunikačného odboru Mestského úradu v Žiline, dôvodom je pokračujúca rekonštrukcia železničných mostov ponad rieku Váh. Cyklochodník s dĺžkou 720 metrov uzavreli pred rokom a uzávera mala pôvodne trvať do 10. apríla 2024, pre pokračujúce práce ju však predĺžili do 30. júna 2025.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železniční policajti z Kútov sa zapojili do medzinárodnej preventívnej akcie

Železniční policajti z Trnavy a Kútov si posvietili na dodržiavanie pravidiel v súvislosti so železničnou dopravou a zapojili sa do medzinárodnej policajnej akcie Týždeň prevencie na železnici. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

NEĽAKAJTE SA: Na vlakových staniciach aj vo vlakoch môže byť v týchto dňoch rušno

Do európskej policajnej akcie, ktorá začala tento týždeň na území Slovenska a potrvá až do nedele, sa zapojili aj príslušníci Policajného zboru v Košickom kraji. Konkrétne príslušníci železničnej, poriadkovej a kriminálnej polície, v teréne sú aj policajné psy, špeciálne vycvičené na vyhľadávanie omamných a psychotropných látok, ale aj policajti oddelenia sprevádzania vlakov odboru železničnej polície Prezídia Policajného zboru.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Široký vs. normálny rozchod: Rozhodovanie o budúcnosti osobnej železničnej dopravy...

V súčasnosti sa na Slovensku diskutuje o budúcnosti železničnej osobnej dopravy medzi Slovenskom a Ukrajinou, pričom jednou z možností je využitie širokorozchodnej trate. Diskusia je dôležitá, pretože má potenciál ovplyvniť nielen cestovanie medzi týmito dvoma krajinami, ale aj širšiu regionálnu infraštruktúru a ekonomiku.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlak se v Krči srazil s bagrem. Zraněný řidič skončil v nemocnici

Angličtina na železnici povinná nebude. Hromadný odpor přiměl Brusel ustoupit

Strojvedoucí se s dispečerem nebo výpravčím nebude muset v nejbližších letech povinně bavit v angličtině. Myšlenka přiblížit železniční dopravu standardům v letectví totiž narazila na odpor a nízkou jazykovou kompetenci v oboru.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Dálnici v Brandýse překlene nový obloukový železniční most

Přemostění dálnice D10 na trati z Čelákovic do Neratovic změní svou podobu. Správa železnic vybrala jako zhotovitele prací společnost Eurovia CZ, která podala nejvýhodnější nabídku ve výši 154 333 103 korun. Stavba začne už za několik měsíců, její hlavní náplní bude náhrada stávajícího železobetonového mostu novou obloukovou ocelovou konstrukcí. Ta umožní výhledové rozšíření dálnice na tři pruhy v každém směru. Hotovo bude v příštím roce.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Letos železniční dopravci nakoupí nové vlaky za víc než 16 miliard Kč

Čeští železniční dopravci letos nakoupí nové vlaky zhruba za 16 až 17 miliard korun. V tiskové zprávě o tom informoval výkonný ředitel SVOD Bohemia (Svaz osobních železničních dopravců) Petr Moravec. Čeští dopravci se podle něj kvalitou služeb rychle přibližují standardům zemí na západ od Česka, což ovlivňují zejména investice do vlaků a zlepšování zákaznického servisu.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Výstavba električkovej trate v bratislavskej Petržalke spôsobí ďalšie obmedzenia...

Výstavba predĺženia električkovej trate do bratislavskej Petržalky so sebou prináša ďalšie dopravné obmedzenia. „Okrem čiastočnej uzávery na frekventovanom úseku – Romanova – Osuského v blízkosti Kauflandu, kde až do júla budú realizovať výstavbu križovatky a električkového priecestia, je od pondelka uzatvorený ďalší úsek,“ upozorňuje mestská časť.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Hroziace štrajky nebudú. Zamestnanci štátnych železníc si vybojovali vyššie platy i lepšie podmienky

Predišli najhoršiemu. Ministerstvo dopravy sa dohodlo s odborármi železničných štátnych spoločností na kolektívnej zmluve na najbližšie roky. Zamestnanci si vybojovali vyššie platy aj lepšie podmienky, meniť sa budú aj tarifné triedy. Personálny stav je však naďalej alarmujúci.

Celú správu a reportáž TV Markíza nájdete na tomto odkaze.

Viaceré vlaky v okolí Hlohovca zastavili práce na trati, cestujúci môžu očakávať výluky...

Železničnú dopravu v okolí Hlohovca v utorok obmedzila úprav infraštruktúry. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) z tohto dôvodu zaviedla medzi Hlohovcom a Rišňovcami za dotknuté vlaky náhradnú autobusovú dopravu. Výluka zasiahla spolu 14 vlakov rôznych kategórií v oboch smeroch približne počas viac ako štyroch hodín. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.