Naše téma: Bezplatná přeprava studentů a seniorů na české železnici?

22.1.2018 8:00 Dominik Havel

Naše téma: Bezplatná přeprava studentů a seniorů na české železnici?

Zaslouží si to. Tak okomentoval vládou chystané opatření ministr dopravy Dan Ťok. Zaslouží si to ale platící cestující? Jaký dopad by měla bezplatná přeprava na pohodlí přepravy, přeplněnost vlaků, nabízené služby a vůbec věhlas české železnice? Neexistují lepší způsoby, jak dostat lidi do vlaků?

Jaké výhody a nevýhody má bezplatná přeprava s ohlédnutím na zkušenosti ze zahraničí – zejména Slovenska?




To je jen několik ze stovek otázek, které by se daly k tomuto tématu vymyslet. Asi nemá cenu, abych zde uvažoval nad všemi možnými důsledky bezplatné přepravy (to přenechám diskuzi), a tak pouze uvedu pár faktů. Na Slovensku jezdí uvedené sociální skupiny zadarmo od 17. 11. 2014. Do Česka se nápad přenesl před volbami do krajských zastupitelstev v říjnu 2016, kdy bezplatnou přepravu použila ČSSD ve své předvolební kampani. Dnes se idea dostala i do strany ANO, která s 30 % vyhrála volby do poslanecké sněmovny v říjnu 2017.

rozhovoru ministra dopravy pro Lidové noviny lze vyčíst několik základních informací o novém systému, jehož příprava stojí na samém začátku. MD se chce poučit ze zkušeností států, které podobné zvýhodnění už zavedly. Především je třeba zajistit, aby nebyli výrazně omezováni platící cestující. Vlaky nebudou úplně zadarmo – uvažuje se o ročním poplatku v řádu stokorun. Navíc je možné, že bezplatná přeprava nebude platit po celý den. Ministr dopravy zároveň ale nepreferuje omezení volné jízdy na vybrané kategorie vlaků – má se jednat o podporu studentů a seniorů, nikoli Českých drah. Náklady se odhadují na jednotky miliard korun.

>>> ANKETA: Jste pro zavedení bezplatné přepravy studentů a seniorů na české železnici?

Úvodní snímek: 810.597-5 ČD v Týništi n. O., 29. 7. 2015 © Dominik Havel

Súvisiace odkazy