Rakúsko - ÖBB
Rozsiahla železničná sieť elektrifikovaná cca na 50% sústavou 15 kV 16 2/3 Hz ss/AC, dobrá obslužnosť všetkými kategóriami vlakov od regionálnych cez IC/EC až po neveľký počet vysokorýchlostných ICE (súpravy ICE 1 a ICT / http://www.rail.sk/ice/ ) je vizitkou železníc Rakúska. V súčasnosti prebiehajú veľké projekty: rekonštrukcia Westbahn (Wien - Passau) a Südbahn (Wien - Graz - Klagenfurt - Villach), rekonštrukcie viacerích uzlových staníc, výstavba žst. Wien Hbf.
K Rakúsku patria neodmysliteľne taktiež viaceré prevádzkované muzeálne úzkorozchodné trate.
ÖBB - Österreichische Bundesbahnen
Mapa siete ÖBB
Wien - Bratislava a železnice medzi nimi
Wien Hauptbahnhof
Addams
Na niektorých tratiach ÖBB premávajú vlaky kategórie Sprinter, skratka SPR. Ide o vlaky s rekonštruovaných vozňov, tzv. CS - design Schlieren s riadiacim vozňom a HDV. Jazdia v okolí miest Innsbruck, Mürzzuschlag atď.
Pretože aktualita o jazde 4024.009 už zišla z dohľadu, možno pokračovať v diskusii na fóre o Rakúskych spolkových železniciach.
Užívatelia znalí dobrej nemčiny si môžu spomenutý materiál preštudovať na portále:
http://www.parlament.gv.at/pls/portal/docs/page/PG/DE/XXII/AB/AB_02756/FNAMEORIG_042244.HTML
Podle zprávy na Želpage si ÖBB velice pochvalují úspěch slevové akce pro seniory VORTEILScardSenior, která trvá od 9.4. do 26.6.2005. Už se prodalo 30 tisíc jízdenek a je předpoklad že jich bude zakoupeno ještě 15 tisíc. Jízdenka umožňuje ženám nad 60 a mužům nad 65 let cestovat po celé síti ÖBB 2. třídou od soboty (00:00 hod.) do nedělního poledne. To vše za pouhých 7 evropských peněz.
K účasti na akci zve rakouské důchodce i u nás populární Resi Berghammerová ze seriálu "Big Ben" ("Der Bulle von Tölz"), v civilu bavorská herečka Ruth Drexelová (nar. 12.7.1930).
Viz přední strana letáku ÖBB:
Zbynek: Co take ti to pripomina?
ad Garin:
Mé vcelku pacifistické nátuře tato lokomotiva asi také nepřiroste k srdci, zvláště ta orlice na čele vyvolává všeliké asociace. Nevíš, co bylo důvodem tohoto reklamního počinu? Nábor vojáků? Pouhé výročí armády mi připadá právě v Rakousku poněkud slabým motivem k takové prezentaci.
Včera vykonala skúšobnú jazdu do Summerau. Na spiatočnej ceste odviezla nákladný vlak, ktorý prišiel z Českej republiky z Horního Dvořiště do Summerau a odviezla ho do stanice Salzburg Gnigl. Keby sme vychádzali z tradície nasadzovania podobných "reklamných" Taurusov z minulosti, tak je predpoklad, že tento Taurus sa zjaví v najbližšom týždni na vlakoch IC Wien Westbhf - Bratislava.
Lokomotíva so symbolmi armády však nepôsobí príliš sympaticky.
Na K-Reporte o tom bol jeden clanok. Zaujala ma hlavne veta:
"Další rozvoj sytému zatím není jasný, jednou z uvažovaných možností je i prodloužení do Bratislavy - po již zmiňované "tramvajové" trati Vídeň - Bratislava. Existují totiž úvahy, že by bratislavské letiště Milana Rastislava Štefánika (http://www.airportbratislava.sk/) převzalo část výkonů letiště vídeňského, ale to je zatím spíše hudba budoucnosti. "
Bodaj by to tak bolo :)
Ako fotičovi sa mi to tiež nepáči, ale ako majiteľ firmy by som asi išiel podobnou cestou.
V minulom GVD 2004 chodili Wiesle tak isto, ako teraz, častejšie chodili v GVD 2002, 2003.
Teraz sem nechodia len dvakrát za deň, môžeš ich vidieť na 7602, 7607, 7608, 7611 (So,Ne), 7612 (So,Ne), 7615, 7616, 7619.
..k tomu logu OBB: v poslednej dobe sa OBB nejak ponahlaju s tou zmenou imidzu, nove logo davaju nielen na nove vlaky, ale aj na starsie..co vsak je smutne, ze zbytocne menia povodne farebne schemy na starsich vlakoch a tieto menia na novu schemu CityShuttle(cerveno-seda). Niektorm vlakom sa tato schema vobec nehodi a uplne tym stracaju "smrnc"...Takto sa "nicia" napr. modro-biele S-bahny, alebo cerveno-modro-sede motorove 5047. Neviem ci OBB chcu mat vsetky vlaky "uniformovane" v tom istom nateri, ale ak ano tak to podla mojho nazoru bude vyzerat strasne!!!
Garin: (ad: prezentacia primestskej supravy): pisal si o tom ze od GVD 2006 budu jazdit cez marchegg do trnavy poschodove CityShuttle 8033...ako to je s tymito supravami cez petrzalku?? Budu aj tu znova chodit castejsie??? lebo minuly GVD sem chodili tieto supravy na takmer kazdom vlaku, teraz iba dvakrat za den:-( ..niíc proti schlierenom ale wiesle su predsa len lepsie
"Innerhalb Österreichs wird auch für die schnellen und komfortablen Verbindungen kein Zuschlag verrechnet."
Žiadne príplatky nie sú ani na vlaky ICE na tratiach ÖBB, napríklad z Viedne možno ísť bez príplatku až do PS Passau, DB. Precestoval som vlani veľa tratí na celosieťový voľný lístok ÖBB a nestretol som sa s príplatkami.
Jedinou výnimkou sú vlaky, ktoré jazdia z Viedne cez Villach do Talianska. Tieto vlaky majú v názve Allegro. Na nich je tzv. Global Preis, v cene cestovného lístka je povinná miestenka. Kto má voľný lístok, doplatí len miestenku v cene 10 Euro. Zavedenie povinnej miestenky vo vlakoch v relácii ÖBB - FS vysvetlili ÖBB ako krok k zvýšeniu úrovne cestovania.