Naše téma: Nádražní znělky

16.3.2020 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naše téma: Nádražní znělky

Určitě to znáte sami - když člověka rozbolí zub, zapomene i na globální krizi. Proto jsme pro dnešní den zcela záměrně zvolili téma v podstatě bagatelní, na hony vzdálené tomu všemu životně důležitému, co se dnes kolem nás děje a všechny nás bytostně zneklidňuje. I když probíhající likvidace tradičních znělek, jimiž se cestujícím přinejmenším do nedávna „legitimovala“ řada českých, moravských a slezských železničních stanic, jistě také leckomu nedá spát.

Svědčí o tom mimo jiné zprávy, které se nedávno objevily porůznu v elektronických médiích. Odstartoval je zřejmě článeček na známém dopravním webu, publikovaný dne 3.3.2020. Když přijedete vlakem do Hradce Králové, hlášení nádražního rozhlasu je uvedeno nejprve znělkou v rytmu lidové písničky Okolo Hradce, v Kolíně písničkou Kolíne, Kolíne. Specialita české železnice, různý úvodní gong na nádražích podle města, ze stanic zmizí a nahradí ho unifikovaná znělka, píše se v něm. Pohříchu v úvodu ne zcela správně v čase přítomném, protože je to už docela dávno, co měl cestující možnost třeba v Hradci Králové si s nádražním rozhlasem zanotovat charakteristickou píseň. Ale budiž, důležité je sdělení, že se cosi proti tom idylickému stavu děje. Tentokrát, po jakémsi pozvolném „partyzánském“ útlumu, už docela oficiálně.


Praha hlavní nádraží: „Vyšehrad“ (18.5.2016) © PhDr. Zbyněk Zlinský

„V současné době je připravována nová struktura akustického informování cestujících. Důvodem je především zjednodušení, jednotnost a zkrácení hlášení a postupné upřednostnění vizuálního systému,“ řekla mluvčí Správy železnic Nela Friebová. V praxi tak mají být všechny znělky postupně sjednoceny do jedné. Rozsah hlášení nádražního rozhlasu je dlouholetým tématem, řadu let se mluví o jeho redukci, naposledy loni na jaře. „Zejména ve velkých uzlech je to nepřetržitá smršť znělek a hlášení, které tak cestující nemohou stačit vnímat,“ podotkla Friebová. […] Správa železnic nechce komentovat, zda může být za zrušením i možný požadavek Ochranného svazu autorského o licenční poplatky za užívání několika akordů. Taková verze se objevuje v některých facebookových diskusích, můžeme se z odkazovaného článku dovědět dále.


Kolín: „Kolíne, Kolíne“ (17.10.2019) © Jiří Řecka

A rovněž to, že proti plánu zrušení lokálních znělek vznikla už i petice. Na její internetové stránce najdete také seznam nedávno zrušených znělek: Vsetín se znělkou V tom Vsetínském zámku (6/2019); Frýdlant nad Ostravicí se znělkou Beskyde, Beskyde (1/2020); Frýdek-Místek a znělka Okolo Frýdku cestička (1/2020); Pardubice hl. n. se znělkou Vraný koně (2/2020); Hradec Králové hl. n. se znělkou Okolo Hradce (2/2020); Valašské Meziříčí se znělkou My jsme Valaši (2/2020); Brno hl. n. se znělkou Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem (2/2020); Kolín se znělkou Kolíne, Kolíne (3/2020); Praha hlavní nádraží se znělkou Vyšehrad (3/2020); Praha-Libeň se znělkou Vltava (3/2020); Praha-Holešovice se znělkou Vy Staré Holešovice (3/2020); Praha Masarykovo nádražní se znělkou Praha Masarykovo nádraží (3/2020).


Pardubice hlavní nádraží: „Vraný koně“ (1.10.2016) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Tématu rušení nádražních znělek se posléze věnoval také článek, zveřejněný na našem „spřáteleném webu“ dne 5. března 2020. Možná jste již slyšeli o záměru Správy železnic postupně během tohoto jízdního řádu zrušit všechny znělky, které se používají před, případně po nádražním hlášení a nahradit je znělkami unifikovanými, stejnými pro celou síť. Výsledkem je například konec znělky „Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem“, která hraje, resp. hrála na hlavním nádraží v Brně. V předchozích dnech a měsících již byly odstraněny i některé další znělky, případně nejsou používány. A brzy budou zřejmě přibývat další pokud to někdo nezastaví…, píše se tam. Vzhledem k tomu, že delší dobu v oblasti novinek skomírající portál ŽelPage dnes neláká ke každodenní návštěvě, tyto úvodní i následující informace možná leckomu unikly.


Brno hlavní nádraží: „Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem“
(7.4.2012) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Naštěstí se jich chopily některé informační portály obecného zaměření a šířily je po svém – třeba Aktuálně.cz nebo Echo24.cz. Ale připomeňme si ještě jednou onu zasvěcenější zprávu: Nádražní hlášení je dnes v neúnosném stavu, kdy historická podoba jeho postupnou elektronizací, zahuštěním dopravy a mnohými přílepky např. o dopravcích, důvodech zpoždění a vyloučeními zodpovědnosti správce železnic a/nebo dopravců vykvetla v hlavních dopravních terminálech v charakteristický neúnosný podprahový akustický smog plný kostrbatých vět, které jen vzdáleně připomínají češtinu, jen sotva někomu poskytnou včas relevantní informaci o jeho vlaku a nástupišti a vlastně je už ani nikdo neposlouchá. Dosavadní pokusy o jeho restrukturalizaci přinesly výsledky spíše v komercionalizaci zpoplatněním tzv. doplňkových informací.


Valašské Meziříčí: „My jsme Valaši“ (12.2.2011) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Trend z největších světových terminálů, kdy je za normálního provozu akustická informace podávána pouze v nejstručnější možné podobě a na adresovaná místa, se nám prozatím vyhnul. Jestli je ale něco na našich hlášeních zajímavé a zároveň funkční, jsou to právě místní znělky, které dokáží předat alespoň občasnému cestujícímu informaci o poloze vlaku nenásilnou formou během několika vteřin. A o ty nyní přicházíme..Za team webu Nádražní hlášení vás prosíme o podpis v námi založené petici za znělky na českých nádražích. Petice se ujala, ale ministr dopravy má opačný názor: Havlíček plán Správy železnic podpořil v odpovědi na interpelaci pirátského poslance Ondřeje Polanského. „Přitom lokální znělky lze považovat za prvek vnímaný kladně nejen železničními nadšenci, ale i cestující veřejností,“ řekl Polanský.


Hradec Králové hlavní nádraží: „Okolo Hradce“ (18.12.2019) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Kdo si na konkrétní nádražní znělky nemůže zrovna vzpomenout, může si je připomenout na příslušné stránce výše už zmíněného portálu Nádražní hlášení. A tím završíte konzumaci všech informací, které potřebujete k vytvoření vlastního názoru, o který se jistě s ostatními podělíte v následující diskusi. Můžete se při tom inspirovat následujícími otázkami:

Jste pro zachování nebo zrušení stávajících místních nádražních znělek?
Co si myslíte o důvodech, které Správu železnic vedou k jejich likvidaci?
Napadá vás jiný způsob, jak hlášení na našich nádražích modernizovat?

Úvodní snímek: Z tlampačů královéhradeckého hlavní nádraží zaznívaly úvodní tóny pochodu „Okolo Hradce“
(26.9.2015) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy