Mužakovská lesná železnica má novú trať

7.5.2019 8:00 Helmut Böhme

Mužakovská lesná železnica má novú trať

Každý rok v piatok na konci veľkonočných prázdnin je v IDS Verkehrsverbund Oberelbe takzvaný „Deň objaviteľov“, kedy sa dá na celom území cestovať s celodenným cestovným lístkom za 9 €. Zároveň ponúka susedný IDS ZVON celodenný lístok za 3,50 €. To som si 26. apríla tohto roku nemohol nechať ujsť, samozrejme so stanoveným cieľom. Tým bola lesná železnica v Mužakove (Bad Muskau).


Internetový vyhľadávač spojenia mi odporučil ísť vlakom do stanice Kamenz a odtiaľ pokračovať autobusmi. Tak som aj učinil. Pred stanicou Kamenz som stihol zhotoviť aspoň dokumentačnú snímku zo začiatku svojho autobusového presunu, na ktorej je zachytené aj vozidlo koľajové.


Kamenz s motorovým vozňom Städtebahn Sachsen v pozadí

Keď autobus z Bischofswerdy dorazil do Hoyerswerdy so 6-minútovým meškaním, mal som obavy, že 2-minútový prestup v Hoyerswerde nestihnem, ale na dedinách skoro nikto nenastúpil, tak sme to dohonili. V autobuse Hoyerswerda – Weißwasser bol okrem mňa iba jeden cestujúci a po ceste už nikto nenastúpil. Na ceste sme museli dávať prednosť uhoľnému vlaku.


Uhoľný vlak

Weißwasser leží v kraji Lužických Srbov, preto nájdete na stanici či na začiatku mesta aj jeho „domorodé“ meno Běła Woda. Pretože som tam dlho nebol, nespomenul som si, kadiaľ treba ísť na stanicu lesnej železnice, tak som sa opýtal okoloidúcej ženy, ktorá mi ukázala na chodníku namaľovaný parný rušeň a povedala, že treba iba sledovať toto označenie. Pri depe som potom videl, ako sa zhromaždili železničiari a pripravovali motorový vlak.


Rušňové depo lesnej železnice

Cez park som následne išiel na stanicu, kde už boli pristavené vlaky - s parným rušnom do Bad Muskau a s motorovým rušnom do novej stanice Schwerer Berg (Ťažká hora).


Stanica lesnej železnice

Pôvodne existovala trať na hlinisko Mühlrose, ktorá v rámci ťažby hnedého uhlia zanikla. Preto sa spolok lesnej železnice dohodol so spoločnosťou Vattenfall, ktorá tam vtedy ťažila uhlie (medzitým odišla a ťažbu prevzala spoločnosť LEAG), že na náklady Vattenfallu bude trať preložená na okraj povrchovej bane. A tá sa končí v spomenutej stanici.


Konečná Schwerer Berg

Z cesty po novej trati som nakrútil video. Asi 100 m od konečnej je reštaurácia a vyhliadková veža, odkiaľ sa dá sledovať ťažba aj tepelná elektráreň.


Pohľad z vyhliadkovej veže na povrchovú ťažbu

Na ceste späť sme zažili prekvapenie. V úvraťovej stanici Halbendorfer Wechsel sme stretli zvláštny vlak, ktorý si prenajal novomanželský pár. Ženích (na nasledujúcej snímke s bielym klobúkom) vtipkoval, že natočiť video „jeho“ vlaku stojí 20 €, vyfotenie 5 € a pohľad prostým okom 2 €. On sám podľa stránky prevádzkovatela zaplatil za cestu 390 €. (Väčšina obsahu webu je dostupná aj v češtine.)


Svadobný vlak

Po návrate do Weißwasser som ešte absolvoval cestu vlakom s parným rušňom do Bad Muskau, kde trať trochu predĺžili smerom do centra.


Bad Muskau

Zatiaľčo na novej trati treba na priecestiach cestnú dopravu zastavovať zástavkami, majú na trati do Bad Muskau nainštalované priecestné zabezpečovacie zariadenia, na ktoré združeniu prispela Európska únia.


Až nápadne moderné PZZ na nostalgickej trati

Naspäť domov do Dráždan som zvolil cestu vlakom cez Görlitz. Kedysi z Weißwasseru viedla teraz už znesená trať do Forstu. Vlaky odchádzali z koľaje vpravo, ktorá už tiež prechádza fyzickou lividáciou.


Stanica Weißwasser/Běła Woda

Vlakom ODEG som išiel do Görlitzu, kde som ešte dokumentoval električku českej výroby, než som sa vrátil vlakom Trilex domov.


Električka v Görlitz

Prítom ma pobavili dve staršie ženy, ktoré v čase odchodu prechádzali okolo dvoch motorových vozňov skúmajúc ich obsadenosť a nepostrehli, že vlak čaká iba na nich.

Ďalšie snímky z toho dňa nájdete v mojej verejnej galérii. A na záver (po sťažnosti k predchádzajúcej reportáži) pridám aj odkaz na mapu.

Prepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy