Naše téma: Televizní reklamy Českých drah

29.12.2018 8:00 Dominik Havel

Naše téma: Televizní reklamy Českých drah

Doba pokročila a s rozvojem nových mediálních kanálů se otevřely dosud neznámé možnosti propagace. Občas je slyšet názor, že dnes nejde ani tolik o kvalitu služby, ale spíše o to, jak ji marketingově prodat. V posledních letech se na televizních obrazovkách objevují také spoty Českých drah. Líbí se vám a jsou účinné?

Začněme jednou vykopávkou z hlubin internetu – reklamou z roku 1996. ČD se v ní chlubí zvyšováním kultury cestování (nově vyrobené motorové vozy řady 843) a slevami z jízdného. Hlavní roli si ale ve spotu zahrála podstatně starší souprava 842 + 2× Btx.

České dráhy - stará reklama z konce roku 1996 @ Staré Reklamy

Novou éru marketingu odstartovala tři roky stará reklama Lepší cesta každý den. V minutovém spotu dopravce prezentuje široké portfolium svých služeb od regionálních vlaků až po mezinárodní expresy. Ve videu si zahraje Railjet, Pendolino i noční autovlak na Slovensko. Objevuje se oblíbený motiv nevěsty, který prostupuje více reklamami. Dopravce zveřejnil také minutové „making of“. Následně ze spotu vznikly i dvacetisekundové deriváty včetně reklamy s kontroverzním názvem „Můj vlak, můj čas“.

Lepší cesta každý den

Na mladou generaci cílí youtubová reklama na Jízdenku na léto, do které ČD umístily nejen nové jednotky InterPanter, ale také vagony s polospouštěcími okny jako symbol vandráctví. Naopak spot Žij, cestuj. Užívej! vyzývá seniory k cestování. Zde už hraje opět to nejnovější (popř. nejkomfortnější), co ČD mají – InterPanter, CityElefant, Railjet a Pendolino.

Žij, cestuj. Užívej!

Následuje série dvou reklam, ve kterých muž v produktivním věku usne ve vlaku a vyděsí se snu, že jede autem. Opět se objevuje motiv mezilidských vztahů. Druhý spot se věnuje přímo vlaku Metropolitan, čemuž bylo přizpůsobeno dějiště – nejprve vůz 2. třídy Bdpee231 a následně jídelní vůz WRmee816. Ve videu si zahrál i herec Martin Pisařík a opět se tu objevuje slogan „Můj vlak, můj čas“.

Metropolitan. Spojuje místa i lidi

Další spot začíná poněkud pochmurně – co by dělal dopravce bez cestujících? V hlavní roli je zde InterPanter a tématem je především poděkování cestujícím, že jezdí s ČD stále častěji. Podobně jako ZSSK od ČD převzaly označení „národní dopravce“, ČD u ZSSK obkoukaly frázi „zlepšujeme sa“.

Bez vás by to nešlo

Video Vozíme vaše příběhy se pak zaměřuje na průvodčího, který prochází vlakem a pozoruje různé příběhy cestujících – od Asiatů s knedlíkem po oblíbené žádání o ruku. V hlavní roli je tentokrát Pendolino.

Vozíme vaše příběhy.

Následující reklama představuje příběh páru, kterému se na cestě porouchá veterán a je odkázán na vlak. Muž pak v 1. třídě Railjetu vyjadřuje názor, že automobilisimus nemá budoucnost, zatímco se pod ním složí sedadlo firmy Grammer.

Příště vlakem!

V reklamě na noční vlaky se opět objevují vztahy. Dějištěm je lůžkový vůz WLABmz, ve venkovním záběru je ale vidět klasická souprava rychlíku linky R9 „Vysočina“.

Vyzkoušejte naše noční vlaky

V předposledním nejnovějším spotu jde opět o příběhy. V Národním technickém muzeu ukazuje otec synovi na parní lokomotivu se slovy, že tohle má budoucnost. Rodina se poté přesune do 1. třídy Railjetu, kde matka si rozbalí obložený chléb, zatímco otec se synem si objednají svíčkovou.

Vozíme vaše příběhy

Na letošní Vánoce si ČD připravily poděkování cestujícím za to, že s nimi jezdí stále častěji, a přání do nového roku. Spot je tentokrát kreslený a v hlavní roli je modelový Railjet na prostřeném stole.

Šťastné a veselé

Popravdě řečeno, ani jsem netušil, že základních reklam se za tři roky urodilo už deset. Tou jedenáctou je neoficiální parodie na zmíněné „leknutí“. Zde se muž vyděsí snu, že vlak jede načas.

České Dráhy ČD pravdivá reklama (ne)upravená verze)

Líbí se vám pojetí televizních reklam Českých drah? Která je podle vás nejlepší?

ČD pobírají dotace od státu. Myslíte si, že je smysluplné, aby dopravce utrácel za reklamu?

Odkazy:

Súvisiace odkazy