Zajímavé tramvaje v pražských ulicích

30.10.2018 8:00 Jiří Řechka

Zajímavé tramvaje v pražských ulicích

Když jsem se ve čtvrtek 25. října doma připravoval na tiskovou konferenci a křest lokomotivy 380.004-2 na hlavním nádraží, tak jsem na internetu zahlédl informaci, že toho dne se má pražské veřejnosti představit nezvyklá tramvaj s názvem T3 Coupé, která umožní cestujícím, kteří si to zaplatí, privátní projížďky po Praze s občerstvením a případně i s tancem.

 

 

 

A tak jsem si řekl, že se pokusím ji vyfotografovat a jako malé zpestření stránek našeho internetového magazínu udělám malou reportáž. Informace uváděla, že unikátní vozidlo bude v prezentačním provozu od 25. do 29. října s výjezdem od Výstaviště v Holešovicích a návratem tamtéž, a to denně od 10.00 do 18.00 hodin s hodinovým intervalem. Když skončila má redakční povinnost na hlavním nádraží, využil jsem příznivého času, v podvečer jsem cosi měl, a ocitl jsem na konečné tramvaje na Výstavišti v Holešovicích. Byl jsem zvědav, zda se oné tramvaje dočkám. Když se pomalu blížil čas jejího dalšího výjezdu na okružní jízdu, měl jsem určité pochybnosti. Nakonec ještě po několika minutovém čekání jsem se dočkal a tramvaj jsem měl ve svém hledáčku.


Tramvaj č. 5573 „T3 Coupé“ u Výstaviště Holešovice © Jiří Řechka

Po přesunu na její výstupní a nástupní zastávku a zhotovení dalších záběrů jsem se zeptal řidiče, zda si můžu vyfotografovat interiér. Po jeho souhlasu jsem rychle zhotovil několik záběrů. Blížil se čas odjezdu, následoval dotaz u jeho kolegyně na cenu lístku. Přiznám se, že mne nepotěšila, 200 Kč mi připadá kapku moc. Opustil jsem tedy tramvaj a ještě jsem požádal řidiče tramvaje o jeho snímek před tramvají a pak jsem se ještě zeptal na trasu. Vedla okolo stanice metra Nádraží Holešovice, takže jsem využil situace a odjel jsem tam normální linkou a počkal jsem na průjezd tramvaje. Pak jsem odjel i já domů. Večer jsem se rozhodl udělat ještě nějaký záběr v centru. Věděl jsem, že trasa vede přes náměstí Republiky, a tak v pátek před polednem jsem tam čekal.


Interiér vozu č. 5573 „T3 Coupé“ © Jiří Řechka

Protože víc jsem nevěděl, další informace jsem vyhledal na internetu. Tak jsem se dověděl, že vyhlídková tramvaj T3 Coupé vznikla na základně původního vozu typu T3. Cena za pronájem T3 Coupé bude 7 700 korun za hodinu. Komerční provoz začne v listopadu. Celý projekt od návrhu až po výrobu trval dva roky a přestavbu provedla Opravna tramvají DPP v Praze-Hostivaři. Na podobě vozu spolupracovalo designérské studio mírně kontroverzní Anny Marešové. Vyhlídková tramvaj pro Prahu bude sloužit na zážitkové a komerční jízdy, které bude vypravovat vozovna Střešovice. Obsaditelnost vozidla je 31 osob. Tolik ve stručnosti z vyjádření tiskové mluvčí DPP Anety Řehkové pro ČTK. Další informace včetně fotografií najdete dole v Pramenech a odkazech.


Tramvaj č. 9136 „Vymlouvačka“ v Kobylisích © Jiří Řechka

Tím bych mohl skončit, ale po Praze jezdí další dvě tramvaje nevšedního vzhledu, jak jsem se také ve čtvrtek dozvěděl. A protože jednu z nich, typ 14T, se mi povedlo vyfotografovat v pátek na konečné v Kobylisích, tak jsem se rozhodl přidat zmínku i o nich. Tramvaje jezdí na linkách 17 a 13. Jedna kratší a jedna delší tramvaj jsou opatřeny černými polepy s nápisem Vymlouvačka a kuriózními výmluvami, které posbírali při své práci pražští revizoři. Patří mezi ně například „Nemůžu vám ukázat svůj jízdní doklad, protože jsem tady v utajení, a prasklo by tak moje krytí“ nebo „Jízdenku mi sežral pes.“ Vyzdobené tramvaje budou cestující na dvou linkách potkávat tak dlouho, dokud polepy vydrží. Další podrobnější informace najdete opět pod odkazy uvedenými níže.


Detail polepu tramvaje č. 9136 „Vymlouvačka“ © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. Anna Marešová navrhla pro Prahu výletní tramvaj T3 Coupé – DesignMag.cz
  2. Cabriotramvaj T3 Coupé vyhrála speciální cenu na Designbloku - Náš REGION
  3. DPP ukázal tramvaj T3 v provedení coupé, vyjede koncem října - Pražský deník
  4. DPP ukázal tramvaj T3 v provedení coupé, vyjede koncem října – Zdopravy.cz
  5. T3 Coupé, nová tramvaj s barem a tancovačkou - Metro.cz
  6. Nová výletní tramvaj v Praze Místo kabrioletu vyjede T3 Coupé, podívejte se na video - Aktuálně.czz
  7. T3 Coupé - Magazín o dopravě
  8. DPP má vyhlídkovou tramvaj T3 Coupé. Jezdit začne v listopadu ČeskéNoviny.cz
  9. Vymlouvačky. V Praze jezdí dvě tramvaje polepené vtipnými vytáčkami černých pasažérů - Lidovky.cz
  10. V Praze jezdí dvě tramvaje polepené výmluvami černých pasažérů - České noviny
  11. Vymlouvačky. V Praze jezdí dvě tramvaje polepené výmluvami černých pasažérů - 24 Zprávy

Úvodní snímek: Tramvaj č. 5573 „T3 Coupé“ přijíždí k Výstavišti Holešovice © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy