Naše téma: Modernizace jídelních vozů ČD na bistrovozy

13.8.2018 8:00 Dominik Havel

Naše téma: Modernizace jídelních vozů ČD na bistrovozy

Zatímco nedávno byla na Vlaky.net řeč o nových netrakčních jednotkách pro ČD, dnes se v Našem tématu zaměříme na další významnou investici – rekonstrukcí 27 restauračních vozů (bistro i jídelních) na bistrovozy s oddílem 1. třídy. Předními důvody má být vyšší efektivita provozu dálkových linek, rozšíření gastronomických služeb a zvýšení počtu míst v první třídě.






Tiskovou zprávu ČD jsme zveřejnili v úterý 7. srpna v rubrice Krátke dopravné správy. Konkrétně se jedná o modernizaci následujících vagonů:

  • WRmee816 (18 ks). Původní vozy WRRm byly vyrobeny v Budyšíně v roce 1978, v letech 1991–1994 prošly částečnou modernizací v ŽOS České Velenice na řady WRm812 a WRm813. Dnešní podobu získaly v letech 2012–2013 v ŽOS Vrútky, kdy jim byly upraveny podvozky, dosazena klimatizace a zcela vyměněn interiér. Na veletrhu Czech Raildays ale vzbudily rozpaky – vozy mají po modernizaci pouze 24 míst k sezení v jídelní části, pravoúhlé lavice a malé stoly se záhadnými žlaby uprostřed.
  • WRmee814 (3 ks). Mají podobný osud jako výše uvedená řada, tyto vozy však dostaly klimatizaci už v Českých Velenicích. I po vrútecké modernizaci si zachovaly původní křesla a nepřímé osvětlení.
  • ARmpee832 (6 ks). Vozy 2. třídy s bistrem vyrobil VEB Waggonbau Bautzen v roce 1984 jako BRcm, po deseti letech prodělaly modernizaci v Českých Velenicích na typ BRm. Na další facelift se podívaly do Vrútek a v roce 2010 patřily k prvním vozům, jež nesly nový korporátní nátěr Najbrt. Nabízejí 22 sedadel v první třídě a 14 míst v bistro oddíle.

S rekonstrukcí prvních devíti WRmee816 na typ ARmpee se začne už letos na podzim a cestující se s nimi svezou v první polovině příštího roku. Zbytek vozidel by měl jít na řadu na přelomu let 2020 a 2021. Vznikne tak 27 vozů s polohovatelnými sedadly v první třídě a bistro oddílem, do jehož kuchyně bude dosazen konvektomat, jenž v nich dnes chybí. Vyměněna bude také myčka nádobí. Design bude vycházet z modernizace Pendolin, což vyžaduje úplnou výměnu interiéru, a práce provede opět DPOV, dceřiná společnost ČD.

Je otázka, co od modernizace čekat. Tisková zpráva slibuje zvýšení kapacity čím dál více poptávané 1. třídy, rozšíření gastronomické nabídky, minibar, roznášku jídla (především do 1. třídy, a to v porcelánu a ve skle) a vysoké pohodlí pro cestující i personál. Už první věta úvodního odstavce ale výše uvedenému seznamu odporuje, mluví se v ní o vyšší efektivitě provozu dálkových linek a záhy se dočítáme, že spočívá v úspoře jednoho vozu 1. třídy. Jak to tedy bude ve skutečnosti s tou první třídou? Je o ni tak velký zájem, že je potřeba navyšovat její kapacitu (úvodní odstavec), nebo postačí pouze polovina vozu (druhý odstavec)? Osobně si myslím, že na linkách, kde stačí jen polovina „jedničky“, většinou není potřeba ani jídelní vůz… Na EC Praha–Budapešť si poloviční počet sedadel v první třídě nedokážu představit.

Českým drahám tedy z klasických jídelních vozů zbudou pouze řady WRmz815 (10 ks) a WRmz817 (6 ks, ex ÖBB). V kontextu zprávy je zvláštní zmínka o tom, že „restaurační vozy a jejich nabídka jídel a nápojů jsou v mezinárodním měřítku velmi oceňované“. Nejsou těmi tahouny právě klasické jídelní vozy?


Přes Česko jezdí také jídelní vozy jiných dopravců. Zkušenosti z vlaku Hungaria dokazují, že restaurační vůz s ohromujícími 42 místy k sezení se dokáže i přes vyšší ceny na většině trasy plně obsadit. Proč bychom tedy měli klasické jídelní vozy odbourávat? (WRmz MÁV, 1. 6. 2018, úsek Nové Zámky – Štúrovo © Dominik Havel)

Zatímco cestující první třídy mají donášku na místo zajištěnou, o druhé třídě se můžeme dohadovat. Bude možné konzumovat polévku a hlavní chod v bistro oddíle? Kolik míst bude nabízet? A co přesně znamená „zároveň se ale rozšíří model servírování jídel a nápojů přímo na místa cestujících, především v první třídě“? Bude existovat roznáška jídel v jednorázovém nádobí do druhé třídy? Nebo si bude muset cestující pro jídlo dojít a pak se s plastovým boxem vracet přes několik vagonů zpět? Jaký dopad na rychlost obsluhy bude mít zvětšení „hospody“ na celý vlak?

Zajímavé je také finanční hledisko. ČD se sice o nákladech na modernizaci nezmiňují, nicméně v Evropě nebývá úplně zvykem, že modernizované vozy podstupují po 5–8 letech další rekonstrukci. Je možné, že si státní dopravce uvědomil nevýhody použitého designu?

Zkrátka řečeno, avizovaná investice vzbuzuje řadu otázek jak ohledně výdajů a účelnosti předchozích modernizací, tak po stránce podoby nových vozů, jejich kapacity a služeb. A možná také představuje okénko do budoucnosti gastronomie na kolejích…

Úvodní snímek: 18.06.2013 - Czech Raildays Ostrava: restaurační vůz 88-81 013-1 WRmee 816 pro ČD (ŽOS Vrútky) - interiér © Stanislav Plachý

Súvisiace odkazy