Detská železnica Košice bilancuje a plánuje

12.1.2018 8:00 Ing. Zuzana Lehotská Zdroj: OZ Detská železnica Košice

Detská železnica Košice bilancuje a plánuje

Občianske združenie Detská železnica Košice, ktoré prevádzkuje jednu z najväčších atrakcií Košíc a regiónu, má za sebou bohatý a rušný rok. Železniční nadšenci ho úspešne zvládli aj za aktívnej pomoci dobrovoľníkov, sponzorov, partnerov a mesta Košice, ktoré sa významným spôsobom podieľa na spolufinancovaní tohto unikátneho a netradičného spôsobu dopravy.

Prácu aktivistov z občianskeho združenia si všimla už aj verejnosť a v týchto dňoch sa dobrovoľníci dokonca uchádzajú aj o hlasy priaznivcov v ankete Košičan roka 2017.

 

Aj v tomto roku združenie pripravilo 40 rôznych podujatí pre rodiny s deťmi i širokú verejnosť, previezlo takmer 45 tisíc pasažierov a opäť rozšírilo vozový park o pár kúskov historickej železničnej techniky. Železničiarsky rok na východe Slovenska sa už tradične, aj vďaka detskej železnici, začína už v apríli neobyčajnou prehliadkou železničných vozidiel - Rušňoparádou. „Podujatie sa nám darí už niekoľko rokov organizovať v spolupráci s národným dopravcom Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK, a. s.) a aj vďaka tomu sa stalo najväčším svojho druhu na Slovensku. V tomto roku otvorí rušňové depo svoje brány pre verejnosť 14. – 15. apríla,“ hovorí Ľubomír Lehotský, predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice. Nie je to však jediné podujatie, ktoré dobrovoľníci organizujú. Aj v tomto roku v Čermeli oslávia 1. mája Deň mesta Košice, vypravia Vláčik pre mamu, prevezú sa Nocou múzeí, 1. septembra vyrazia Plnou parou vpred! a sezónu uzavrú už tradične Mikulášske vlaky a Silvestrovská jazda.

Investície

V uplynulom roku sa na železničke podarilo zrealizovať viacero investícií, ktoré návštevníci pocítili v podobe nového perónu a dvoch nástupíšť v stanici Čermeľ. Pribudlo staničné osvetlenie a na trati prebieha postupná výmena podvalov. „Za úspech považujeme aj zabehnutie novej parnej lokomotívy Krutwig. Snažíme sa aj o obnovu signalizačného zariadenia, ktoré tu kedysi bolo a vďaka nadšencom na stanici Alpinka nám už asistujú svetelné odchodové návestidlá a mechanická predzvesť. V Čermeli vyrastá aj nová staničná budova, na ktorú verejnosť, rovnako ako my, netrpezlivo čaká už viac ako 20 rokov. Ak všetko dobre dopadne, otvoriť by sme ju chceli na konci sezóny, “ dopĺňa Ľ. Lehotský.

Nový vozový park

Železnička sa aj napriek minimálnym priestorovým možnostiam rozrastá o nové kusy zachránených železničných vozidiel. K dvom parným lokomotívam KatkeKrutwigovi a dvom motorovým rušňom, Danke a Janke v tomto roku pribudne ďalší motoráčik Anička.

30. decembra mladí železničiari predstavili verejnosti zatiaľ svoj posledný „úlovok“ rušeň radu T 212.1, ktorý by mal premávať nie v Čermeli, ale počas nostalgických jázd na veľkej trati. Aktuálne sa pracuje na renovácii ďalších vozidiel, ktoré by chceli verejnosti predstaviť na Rušňoparáde, alebo v priebehu roka.

Vlakom za UNESCOm

Rok 2017 sa niesol aj v znamení nostalgických železničných výletov po veľkej trati. Celkovo ich bolo 12, pričom časť z nich Detská železnica Košice zorganizovala v spolupráci s krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice región turizmus s cieľom navštíviť pamiatky UNESCO. O úspechu svedčí aj fakt, že vozne boli obsadené už niekoľko dní pred samotnou jazdou.

Podpora verejnosti

Vo verejnosti obľúbená železnička má za sebou jednu z najdlhších sezón v histórii. Trvala 252 dní, od 23. apríla do 30. decembra. Facebookový profil sa priblížil k počtu 2 800 priateľov. Košickú detskú historickú železnicu v jubilejnom roku 2017 podporili: MESTO KOŠICE, KIMEX – ORAVSKÝ HÁJ, ZSSK - Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. - národný dopravca, MINISTERSTVO FINANCIÍ SR, MINISTERSTVO KULTÚRY SR, VISIT KOŠICE, KRT – Košice región turizmus, ISK – Inžinierske stavby Košice, ŽK - Žeriavy Košice, Wagon Slovakia Košice, CESTY Košice, VVS – Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., Zastrova, a. s., KDS - Koľajové a dopravné stavby, WEBEX, EUROVIA – kameňolomy, ŽSR – Železnice Slovenskej republiky, DPMK, a. s., Železničná nemocnica Košice, Nadácia VÚB, FOND ZDRAVIA MESTA KOŠICE, Rádio Košice, Kam do mesta, S detmi.com, VLAKY.NET, Railpage a desiatky dobrovoľníkov ... Ďakujeme.

Košičan roka 2017

Aktivisti z občianskeho združenia boli na sklonku roka nominovaní do ankety o titul Košičan roka 2017, a zatiaľ sa im v priebežnom hlasovaní darí nad očakávanie. Zaujali druhé miesto a od prvého ich delí doslova iba niekoľko desatiniek percenta.

"Sme veľmi radi, že nás svojimi hlasmi verejnosť tak intenzívne podporuje. Už doterajší výsledok je pre nás záväzkom a prijímame ho s pokorou. Keďže hlasovanie pokračuje až do 19. januára, prosíme vás skromne o ďalšie vaše hlasy - vašich známych, priateľov, kolegov či najbližších. Úspech v ankete by azda najviac potešil všetkých členov, dobrovoľníkov a priaznivcov občianskeho združenia Detská železnica Košice, ktoré sa o túto historickú a jedinečnú slovenskú úzkorozchodnú železničku stará od roku 2012. Nominácia v ankete nie je iba vizitkou našej práce, ale aj všetkých podporovateľov, priaznivcov a sponzorov, ktorým osud detskej železnice nie je ľahostajný. Ďakujeme!“ reagoval Ľ. Lehotský. Hlasovať môžete na stránke www.kosicanroka.sk, O nominácii rozhodla Nominačná komisia vyhlasovateľa ankety, mediálneho domu KOŠICE:DNES, za aktivity pri rozvoji Košickej detskej historickej železnice.

Odkazy:

  1. Detská železnica Košice – oficiálny web
  2. R-žurnál – Magazín priateľov a cestujúcich Košickej detskej historickej železnice 4/2017 (formát PDF)
  3. Kalendár Košickej detskej historickej železnice 2018 s plánom podujatí a cestovným poriadkom (formát PDF)
  4. Košická detská železnica prepisuje históriu - kosice.korzar.sme.sk
  5. Detská železnica Košice vlani previezla takmer 45.000 cestujúcich na Teraz.sk

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy