Úbytek mechanických návěstidel pokračuje rychlým tempem

15.6.2016 8:00 Martin Kalousek

Úbytek mechanických návěstidel pokračuje rychlým tempem

Co mají společného Janovice nad Úhlavou, Nýrsko, Zelená Lhota, Rudná u Prahy, Nučice, Vráž u Berouna, Kačice, hradlo Železný most, odb. Záběhlice, Sudoměřice u Tábora, Dvůr Králové, Bílá Třemešná, Bečov nad Teplou a Kamenica nad Cirochou? Na všech těchto místech došlo během loňského roku v rámci investičních akcí k nahrazení mechanických návěstidel novými světelnými návěstidly a aktivaci nového zabezpečovacího zařízení nebo jeho úpravě.

 

 

 


S koncem posledních mechanických návěstidel v Bečově nad Teplou se současně uzavřela i historie mechanických návěstidel v celém Karlovarském kraji a s koncem provozu mechanik u Železného mostu a v Záběhlicích pak i na území hlavního města Prahy.  A rychlý úbytek míst, kde jsou mechanická návěstidla ještě v provozu, pokračuje i v letošním roce. Pohyb drátovodů a táhel definitivně ustal v Měchenicích, Davli, Čisovicích, Mníšku pod Brdy, Jílovém u Prahy, Holasovicích, na Merkovce a Malé Hraštici. Obzvlášť škoda je mechanických návěstidel z hlásky Merkovka v traťovém úseku Lužná u Rakovníka – Řevničov, která byla častým cílem mnoha fotografů při nostalgických jízdách v rámci programu železničního muzea v Lužné u Rakovníka. Současně s koncem hlásky Holasovice po zahájení revitalizace trati Krnov – Opava Východ to znamená i úplný konec mechanických oddílových návěstidel v České republice.


Osobní vlak Opava východ - Krnov v čele s motorovým vozem 810.199 při průjezdu kolem
oddílového návěstidla hlásky Holasovice © Martin Kalousek

Je škoda, že zatím v České republice ani na Slovensku neexistuje normálněrozchodná muzejní dráha, podobná těm z Holandska nebo Anglie, kde by mohla být mechanická návěstidla i s původním zabezpečovacím zařízením zachována. Jediným místem, kde byla mechanická návěstidla v minulém roce nově instalována, je Jaroměř, kde vyrostlo vjezdové návěstidlo a předvěst u nového chodníku od nádraží do muzejní expozice výtopny Jaroměř. Stejným způsobem vyrostou mechanická návěstidla v letošním roce i u železničního muzea v Rokytnici v Orlických horách, kde už několik let rozvíjí své aktivity Letohradský železniční klub a možná i jinde v rámci expozic zaměřených na železniční dopravu, kde dosud mechanická návěstidla chyběla.


Snímek vlaku se skálou a vjezdovým návěstidlem v Měchenicích byl poměrně hezkým
fotomístem ještě na konci února © Martin Kalousek

Naději na zachování do budoucna mají i mechanická návěstidla ve stanici Martinice v Krkonoších. Na všech ostatních místech, kde mechanická návěstidla ještě „mechanikují“, se dá očekávat v horizontu několika let jejich náhrada nebo úplné zrušení. Každá fotka mechanického návěstidla sloužícího svému původnímu účelu tak bude až na výjimky již brzo patřit minulosti.

Galéria