Ostrovní nádraží (3)

28.5.2016 8:00 Luděk Šimek

Ostrovní nádraží (3)

Je tu máj, slibující lepší podmínky pro cestování i focení, a já si po zimní odmlce vyjel, abych pokračoval ve svém seriálu o ostrovních nádražích. Loni jsem se s vámi podělil o své dojmy z Ústí nad Orlicí, Všetat, Prahy-Vysočan, Plzně a Okříšek. Nyní, 2. května 2016, jsem vyrazil až na severní Moravu prozkoumat nádraží v Suchdole nad Odrou a Hranicích na Moravě.

Nevím už, kolikrát jsem těmito stanicemi projížděl v dobách, kdy tato trať byla páteří Československa i hlavní živnou tepnou průmyslu, vedoucí z černého, ocelového srdce republiky, nikdy jsem však v nich nevystupoval.



Kolíně jsem měl skoro hodinu času na přestup, i napadlo mě, že bych mohl také konečně jednou zdokumentovat výtvarnou výzdobu nádražní haly, jakou se mohou pochlubit málokterá nádraží: Severní stěnu funkcionalistické haly zdobí dvě velkoplošná sgrafita ve stylu socialistického realismu padesátých let. Jedno je alegorií práce rolníků, druhé dělníků a stavbařů a jeho autorovi asi nechyběl smysl pro humor – půvabná dívka v montérkách pózuje s lopatou před přístrojem na trojnožce, který snad pokládá za kameru, ale on je to asi nivelák.


Sgrafito v kolínské nádražní hale

Pro nás vlakomily je ale významnější rozměrný obraz snad 4,5 x 1,5 m, který tu visí již asi půl století a zobrazuje tehdejší provoz na nádraží. Vidíme na něm střechu bobiny, hektora, tehdejší výkřik techniky panťák i stále ještě plně sloužícího velkého býčka.


Obraz na východní stěně kolínské nádražní haly

Ale nemohu okounět dlouho v Kolíně, můj cíl je vzdálený 160 km. Nasedám do EC 123 Fatra. Ten mě veze do Hranic na Moravě. Tady musím vystoupit, protože Fatra pokračuje přes Púchov do Žiliny. Rozhodl jsem se, že napřed zajedu do vzdálenějšího cíle své cesty, do Suchdola, a Hranice prozkoumám až na zpáteční cestě. Přestup je ideální, ani nemusím po schodech, souprava Os 3313 stojí u téhož nástupiště a já mám radost: Je to starý, pohodlný panťák 460. Jen tmavě rudé koženkové sedačky už jsou trochu zašlé.


Vlevo EC 123 Fatra, jímž jsem přijel, vpravo Os 3313 v podobě jednotky 460.

Suchdol nad Odrou je významným uzlem hlavní trati 270 Česká Třebová – Ostrava a tří lokálek: do Budišova nad Budišovkou 276, Fulneku 277 a Nového Jičína 278. Nádraží bylo postaveno v rámci Severní dráhy císaře Ferdinanda a provoz byl na něm zahájen již r. 1847.

Motivem, který mě sem dnes přivedl, je, že se jedná o nádraží ostrovní – koleje jsou po obou stranách budovy a spojení s městem má nádraží jedině přes přejezd (na severovýchod od budovy) nebo podchodem. Já si jdu nejprve prohlédnout kolejiště na severozápad i budovu z této strany. Odsud se jezdí do Budišova n. B., což je doleva – na západ, a do Fulneku – opačným směrem.


Mapa nádraží Suchdol nad Odrou


Letecký pohled na suchdolské nádraží

Hlavní budovu v u nás tak typickém nádražním novorenesančním stylu z červených cihel, tady však poněkud honosnější, zdobenou architektonickými články, tvoří vlastně budovy dvě, propojené průchodem. Když jím projdeme, ocitáme se na 1. nástupišti, před sebou máme 2. nástupiště, přístupné přechodem přes koleje, a 3. nástupiště, které je ostrovní, vede na něj podchod. Toto jižní kolejiště slouží vlakům směr Ostrava (vlevo na severovýchod) a Hranice n. M. (vpravo – na jihozápad) a dále na Přerov, Českou Třebovou, Brno.


Suchdol n. O. - Budišovské nástupiště

Vstoupím hlavním portálem od severovýchodu do haly, klasické černé áčkové, křídou psané tabule mě nabízejí sortiment maličkého bufetu, já jsem však ještě neskončil s dokumentací. Sestupuji do podchodu, který svítí novotou. Z něj vede schodiště na 3. nástupiště, ale podchod pokračuje až za kolejiště. Jsou tu dokonce už i výtahy pro méně mobilní cestující - to dosud nemají mnohé významnější stanice. Nechám se vyvézt nahoru a – ocitám se na dalším nástupišťátku. Je u kusé koleje, na níž stojí RegioNova do Nového Jičína. Toto okresní město je pouhých 8 km odsud, Suchdol tedy funguje jako hlavní nádraží Nového Jičína. A díky tomuto koncovému nástupišti je to dokonce půldruha ostrovním nádražím.


Os 13362 do N. Jičína

Jsme v ulici, která se jmenuje Nádražní, a přímo proti výstupu z podchodu je restaurace Zlatý důl - hospůdka je to útulná, cena jídel lidová, až na tu dršťkovou polévku – chtějí za ni 40 Kč. Já si tedy poručím jen kávu, ale bohužel – neteče voda. Tak si dám jen sodovku, dražší než ta sodovka je tu jen Budvar 16°, a odcházím zpátky do té miniprodejničky občerstvení v hale.


Restaurace hned u Jičínského nástupiště

Zpět do Hranic mě veze ten samý panťák, který mě přivezl. Popišme si tedy ve stručnosti i toto nádraží:


Hranice n.M. - mapa nádraží a drahotušské spojky


Letecká mapa nádraží

I ono leží na páteřní trati 270 a tvoří jeho významnou křižovatku – zde odbočuje trať 280 do Valašského Meziříčí a na ŽSR pokračuje jako trať 125 do Púchova. Ostrovním je ale jen pro nákladní dopravu. Veškerá osobní doprava se odehrává na severní straně budovy, kde je 1. a 2. nástupiště. Nákladní kolejiště se sbíhá na jih od hlavní budovy do samostatné koleje, která vede do Drahotuše, zde podchází dvoukolejnou trať směr Olomouc a napojuje se na ni zprava, aby se nekřížily nákladní vlaky z Hranic s rychlíky.


Hranice n.M. vchod z Nádražní ulice

2. nástupiště je ostrovní, z něj se schází podchodem bíle kachličkovaným, zašlým jak v římském metru, do haly. Má uspořádání, kterému říkám „kolínský typ“ – podobné uspořádání znám nejen z Kolína, ale i ze Žďáru n. S, v mnohem větším provedení ze Žiliny a jistě i z dalších stanic: Střed budovy tvoří hala do výše 1. patra, v přímém směru se jde k vlakům, vpravo jsou vedle sebe vchody do jídelny a bufetu. Liší se od kolínského uspořádání jen tím, že levou stěnu tvoří pokladny, které stavebně zcela oddělují prostor odchodu od vlaků. A v hale je teď docela ruch, jako kdysi býval v tyto hodiny – pracující i studenti čekají na vlaky domů.


Hala hranického nádraží

Já jako obvykle toužím prozkoumat, nakolik jsou tu uspokojeny chuťové buňky cestujícího při čekání na vlak. Jsem příjemně překvapen. Jsou tu v provozu dvě občerstvovny, v té vlevo mají čočkovou polévku za pouhých 18 Kč a bohatý výběr, příjemný interiér a voda na kafe jim teče.


Občerstvení v Hranicích n. M.

Pak, krátce před 14. hodinou, už mě Ex 148 Hukvaldy unáší do Kolína.


Směr Kolín

Resumé: Suchdol n. O. je plně ostrovní + poloostrovní nádraží s budovou podobného typu jako Ústí n. O. nebo Všetaty. V Hranicích n. M. se ostrovnost netýká cestujících a budova je běžná, podélná. Především ale obě tato severomoravská nádraží pro veřejnost rozhodně nejsou pustými ostrovy.

Úvodní foto: Portál žst. Suchdol nad Odrou

Galéria

Súvisiace odkazy